USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN ONS

-
-%

ALTIN GR

-
-%

Güncelleme Tarihi:

12 Mart 2026 16:36

Yayın Tarihi:

12 Mart 2026 16:04

Yayın Tarihi:

12 Mart 2026 16:04

Güncelleme Tarihi:

12 Mart 2026 16:36

Altın fiyatları savaş sonrası neden rekor kırmadı? 2 uzman, sebebini anlattı

Savaştan önce hızla yükselen altın ve gümüş savaşın ardından rekor kırmadı. Peki, neden? 'Güvenli liman' olarak görülen altın savaş sonrası neden tırmanmadı? Prof. Dr. Volkan Öngel ve Stratejist Mustafa Aşkın bu soruyu bugün (12 Mart) 24 TV canlı yayınında yanıtladı.

Altın fiyatları savaş sonrası neden rekor kırmadı? 2 uzman, sebebini anlattı

Savaş öncesi hızlı hareketleriyle dikkat çeken altın fiyatları savaş sonrası tahmin edildiği gibi neden rekorlar kırmadı? Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Volkan Öngel altın ve gümüşle ilgili şu yorumları yaptı:

Aslında çok basit bir sebepten olmadı. Sizin konuştuğunuz finansal enstrüman ne olursa olsun, altın, gümüş olsa da değişmediğini gördük. Eğer ki gereğinden daha yüksek bir seviyeye çıkmışsa, yani bir finansal balon oluşmaya başlamışsa, ister istemez bu finansal balonun büyüyebileceği belli bir limiti var. Ve işte finans, iktisat tarafında çokça kullanılan tabiriyle her balon patlamaya mahkumdur. Yani yapılan tahminlere de baktığımızda biz aslında 2026 yılıyla alakalı savaş olsa da olmasa da uluslararası emtia piyasalarında altın için de, gümüş için de şunları gördük. Evet altının ons fiyatıyla alakalı 5200-5500 dolarlar tahmin ediliyordu. Ama ortalama söz konusu olduğunda, yıl sonu rakamı söz konusu olduğunda bu seviyeler 4000'li rakamlara yine düşecek seviyeler diye önceden de konuşulmuş planlanmıştı.

Ve biz geçen sene altın ve gümüşte de %100'ün üzerinde artış yaşandığını gördük. Bu unsurlar için artık belli bir noktaya gelindiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Çok daha fazla yükselmesini beklemek biraz daha açıkçası işin çıkmaza gitmesi anlamına geliyor. Çünkü sadece altın ya da gümüşün fiyatının yükselmesinden bahsetmiyoruz aslında. Böyle bir durum gerçekleştiğinde küresel bir fiyat artışı, bir enflasyon baskısından da bahsediyoruz. Onun için evet altın ve gümüş yatırımcısı biraz hayal kırıklığına uğradı ama küresel ölçekte bizler için de çok kötü bir durum değil bunun böyle olması.

Bir de şunu unutmamak lazım. Savaşla birlikte evet bir artış söz konusu olsa bile buradaki üst sınırlarda 6000 doları çok aşan noktada bir tahmin yok altınla alakalı. Yani şu anda 5200 dolardan geleceğimiz yer 6000 dolar olursa %15-16'lık bir kazançtan bahsediyoruz. %16'lık kazanç da alternatif finansal enstrümanlarla birlikte değerlendirdiğimizde çok çekici bir rakam değil şu anda. Altın almak için tekrar bu kadar iştahlı olmak için doğru yer değil. Tabi bir de merkez bankalarının da Çin hariç iştahının birazcık küresel anlamda altın stoğu tarafında düştüğünü de eklemek lazım buna.

Öngel, "Az önce dediniz ki finansal bir balon her balon patlamaya mahkumdur. Şimdi bu balon o zaman tam anlamıyla patladı mı yoksa önümüzdeki günlerde daha da patlayacak mı?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

Henüz yüksek noktada, henüz patlamadı eğer ki biz dediğim gibi sene başında ve Ocak-Şubat ayında yapılan uluslararası tahminlere baktığımız zaman orada ortalama 4500 dolarlar gibi ons fiyatını görüyoruz. Yani burada bu 4500 dolarla biz yıl sonunu kapatırsak çok büyük bir sürpriz olmayacak. Finansal büyük tahminciler tarafında konuşuyoruz ki bunlar neler işte Bank of America, JP Morgan gibi büyük yatırım şirketlerinden firmalarından bahsediyoruz. Dolayısıyla şu anda hala olması gerekenden daha yüksek bir seviyede gibi gözüküyor.

STRATEJİST MUSTAFA AŞKIN'DAN ALTIN YORUMU

Stratejist Musafa Aşkın ise "Normal vatandaşın aklında hep ne vardır? Altın güvenli limandır. Savaş çıkınca yükselmesi beklenir. Hal böyle olmayınca o zaman normal vatandaş da şunu sormaya başladı: Altın artık güvenli liman değil mi? O zaman yeni güvenli liman ne sorusu sorulmaya başlandı. Siz nasıl bir değerlendirme yapıyorsunuz" sorusunu şöyle yanıtladı:

Esasında finans ve iktisatta özellikle piyasalar açısından baktığınızda ezberden kaçınmak gerekiyor. Şimdi altın güvenli limandır ezberi biraz normal piyasa şartlarına ait bir ezber. Fakat günümüzde güvenli liman anlayışı biraz daha farklılaşmaya başladı. Özellikle Trump ve savaştan sonra. Şimdi Volkan Hocam anlattı bazı nedenleri ama ben onu ekleme yapayım.

NAKDE DÖNÜŞ, FAİZ, PETROL

İsrail, İran, ABD arasında son savaş çıka çıkmaz 5410 ons dolarlara kadar yükselmişti. Ardından çok sert bir satışla 5000 dolarlara kadar geri geldi. Bunun temel nedeni esasında diğer piyasalarda teminat olarak kullanılan altının satılması bir de acil nakde dönme ihtiyacı.

Yükselmiş bir varlık olarak en kolay, karlı bir şekilde nakde dönebileceğiniz varlık da altın. Pek çok yatırım bankası, fon büyük portföy şirketleri bunu nakde dönerek kaotik bir durum olan savaşın da etkisini azaltmaya çalıştılar. Diğer yandan ana senaryoda Amerikan dolarının değer kaybetmesi ve Fed'in de faiz indirimiyle ilgili beklentiler yoğundu. Ancak gerek bu petrolle ilgili fiyat artışı gerekse önü tam kestirilemeyen bu jeopolitik riskler merkez bankalarını da zorlayacağı için faiz indirim trendleri ötelenmeye başladı. Dolayısıyla bir de bu eklenince altın istenilen performansı göstermek bir yana satış yedi. Son bir haftalık periyoda baktığımızda da 5 bin-5 bin 200 dolar fiyat arasında gidip geliyor.

GÜVENLİ LİMANDAN FARKLI ALGI

Fark etmiş olabilir bizi izleyenler belki ama bir buçuk gün önce Trump savaş bitti her şey yolunda deyince altın fiyatı arttı. Normalde bu güvenli limandan farklı bir algının olduğunda tipik bir göstergesidir. Biraz sular durulunca, bu jeopolitik riskler dengelenince altın biraz daha istikrarlı bir şekilde artışına devam edebilir ama şu sıralarda finansal piyasalarda öylesine büyük bir kaotik süreç var ki pek çok fon ve pek çok yatırımcı nakde dönmek için en ideali araç olarak altını tercih ediyor.

Çünkü New York borsasında para kaybetmiş, teminatını tamamlaması lazım altın satıyor veya ne olursa olsun diyor ben nakde döneyim, kenara çekileyim, bekleyeyim. Dolayısıyla bu bağlamda da değişiklikler unutulmak lazım. Gümüş için de bir satır ifade etmek isterim. Gümüş net bir şekilde konuşacağım uluslararası manipülasyonun yeni yeri. Dolayısıyla küçük yatırımcı açısından baktığınızda gümüşle işlem yapmak son derece riskli. Dolayısıyla bu ani hareketlerine devam etmesini bekleyebiliriz gümüşle hem aşağı hem yukarı yönlü. Dikkatli olunmasında fayda var gümüş konusunda. Altın onlara göre, alt gümüşe göre biraz daha iyi. Biraz daha istikrarlı ama yine de anlattığım hikayeden altında etkileniyor tabi.

Bir uzmandan gümüşle ilgili dikkat çeken yorumlar var

EN ÇOK OKUNANLAR