Yatırım alan patentli startup sayısı 2021'de zirvede
Türkiye, en az 1 patent/faydalı model başvurusu veya tescili olan startup (patentpreneurs) firma sayısını 2021'de 630'dan 898'e çıkardı. Aynı yılda 89.1 milyon dolarlık yatırım, patentli startup firmalar tarafından alındı. Yatırım alan patentli startup firmaların sayısı da zirveyi gördü ve tam 43 patentli startup yatırım aldı.
Yeni dünyada patente uzak olan rekabete de seyirci kalacak
Teknolojik yeniliklerin, güçlü markaların, özgün tasarımların ve yerel değerlerin korunmasını sağlayan sınai mülkiyet sistemi, sürdürülebilir kalkınmanın da önemli unsurlarından biri haline geldi. Bu kapsamda 2021 itibariyle patentte yerlilik oranını yüzde 48'e taşıyan Türkiye, 132 ülkenin yarıştığı Küresel İnovasyon Endeksi'nde son 2 yılda 14 basamak yükseldi ve 37'nci sıraya çıkarak tarihindeki en iyi sıraya ulaştı.
Pandemi nedeniyle yapılamayan birçok uluslararası fuar, salgının etkisini azaltmasıyla firmalara ve ziyaretçilere açılmaya hazırlanıyor. Bunlardan biri de Bauma Münih 2022 Fuarı. 24-30 Ekim tarihleri arasında Münih'te gerçekleştirilecek fuara 250'ye yakın Türk firması katılıyor.
Bir zamanlar genç kadınların rüyalarını süsleyen dikiş makineleri, şu sıralar kullanıcısıyla dijital konuşuyor. Kollu makinelere ayaklı makinelerin eklendiği alanda, bugün wi-fi özelliği sayesinde cep telefonuyla komut veriliyor. Projektör ve kamera özellikleri bulunan cihazlar, işlenecek deseni kumaşa yansıtabiliyor.
Elektrikli, çok amaçlı, geliştirilebilir, internete bağlı ve otonom çalışabien insansız bir iş makinesi olarak geliştirilen ENOCH, dünya pazarına açılmaya hazırlanıyor.
2020'de Mehmet Eray ve Erdem Uzun tarafından ODTÜ Teknokent'te kurulan F-Ray, halka açık veya kapalı tüm şirketlerin anında algoritmik finansal analiz ve değerlendirmelerini yaparak finansal tablo yorumlayıcılarına zaman ve verimlilik kazandıran makine öğrenmesi yazılımları geliştiriyor
İsrafı önlemek için gıda atıklarından kompost ve hayvan maması üreten makine geliştiren Procompo Çevre Teknolojileri Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Esra Cevahir; Türkiye'deki belediyeler, oteller ve restoranlardan yoğun ilgi gördüklerini belirtirken, yıl sonuna kadar ihracata başlamayı hedefliyor.
ENAVISION 800'ün yazılımı ve rezonatörleri Ermaksan'a ait
800x800 milimetre üretim kapasitesine sahip büyük boyutlu eklemeli imalat makinasını (ENAVISION 800) dünyada üretebilen sınırlı sayıdaki firmalardan biri olan Ermaksan, makinanın yazılımını ve rezonatörlerini de kendi geliştirdi.
Türkiye'nin teknoloji düzeyi yüksek alanlarda cari açık verdiği ürünleri yerlileştirme hedefiyle yola çıkan teknoloji odaklı sanayi hamlesi programı'nda ilk tohumlar, 2020 yılında makine sektörüne atılmıştı. Program ile yılda yaklaşık 50 milyar dolar cari açık verilen birçok sektörden ürün grubunun yerlileştirilmesi amaçlanıyor.
Dijital ve yeşil dönüşüm, makine sektörünü geleceğe taşıyor
Makine ve ekipman sağladığı imalat sanayi sektörlerinin; üretim, kalite ve rekabetçiliklerini doğrudan etkileyen makine sektörü, üretimin temel yapı taşını oluşturuyor.
Ocak-Ağustos döneminde ihracatın geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 18 artış kaydettiğini hatırlatan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Türk şirketlerin ihracatta çıtayı hızla yukarıya taşıdıklarının altını çiziyor.
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak ve mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak içintıklayınız.