Modüler Makina Kurucusu Mansuri Çaynak, ENOCH konseptini geliştirmek amacıyla 2017'de Teknopark İstanbul'a konsept projesini sunuyor. Projenin burada kabulüyle çalışmalar hızlanıyor. Elektrikli, çok amaçlı, geliştirilebilir, internete bağlı ve otonom çalışabilen insansız bir iş makinesi olarak geliştirilen ENOCH, modülerliği ve yüksek teknolojiyi kullanarak pazardaki endüstriyel, inşaat ve tarım makinelerinin yaptığı tüm işleri gerçekleştiren tek bir makine olarak tasarlandı. Araç, afet ve yangın müdahalesinde insansız olarak kullanılabiliyor.
GÖREVE HAZIR
Batarya ile tam elektrikli ve DC jeneratörüyle bataryayı besleyerek hibrit çalışabilen araç, sıfırdan dijital ikiz kullanılarak geliştirildi ve sanal ortamda testleri yapılmış yeni jenerasyon bir makine olarak göreve hazır hale getirildi. Elektrikli güç aktarımı sayesinde sürekli çalışmaya hazır olan ve kontrolcüsü takılan modülleri otomatik olarak tanıyarak makineyi yapılacak işe göre otomatik hazırlayan ENOCH, bu özellikleriyle endüstri, inşaat ve tarım alanlarında hemen hemen tüm işlerde kullanılabiliyor. ENOCH, modül ve işi yapacak donanımların platforma eklenmesiyle farklı araç tiplerine dönüşüyor.
KISA SÜREDE BAŞKA BİR MAKİNEYE DÖNÜŞÜYOR
Elektronik kontrol ünitesi, bağlı bileşenleri otomatik olarak tanıyor ve makineyi çalışmaya hazır hale getirmek için doğru kurulumu gerçekleştiriyor. ENOCH, kabin takılarak insansız bir araçtan insanlı bir araca da dönüştürülebiliyor. ENOCH'un ayrıca elektrikli makinelere geçiş sürecinde rekabette avantaj sağlamasını öngörülüyor. Mansuri Çaynak; geleceğe yönelik hedeflerini ise şu şekilde sıralıyor: Kısa vadede ülkemizde insansız makineleri teslim etmek ve yangın ve doğal afet gibi durumlarda müdahaleyi kolaylaşmasını temin etmek istiyoruz. Hedefimizde Avrupa olduğu için elektrikli araç gereksinimi olan bir ülkede yapılanıp devamında onlu adetli satışlardan satış ağı ile beraber yüzlü orta vadede binli adetlere çıkmak için planımızı yapıyoruz. Modülerlik sayesinde yeni üretim modelimiz, hızlı olarak ticarileşmeyi mümkün kılacaktır. Bu büyük fabrika yatırımı yapmadan yüksek adetleri kolayca üretebileceğimiz anlamına geliyor."
"Türkiye'de acil insansız müdahale ve kurtarma aracı görüşmelerimiz var. Avrupa'da sert emisyon kuralı koyan şehirler ise ana hedefimiz. Orada yapılanma ve satış için görüşmelere başladık."
KURULUŞ YILI: 2017
ALINAN DESTEK: Teknopark İstanbul, SAHA Girişim Programı
KURUCUSU: Mansuri Çaynak
KULLANIM: Çok amaçlı
ALDIĞI ÖDÜLLER:
* Avrupa Komisyonu'ndan Mükemmellik Mührü (2019)
* İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı'ndan bir altın madalya (2021)
* Zagreb Uluslararası Fuarı'ndan altın madalya (2021)