Otomotiv endüstrisi, Ocak-Ekim 2024'te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5 artışla 30 milyar 511 milyon 79 bin dolara ulaşarak sektörel bazda tüm zamanların en yüksek 10 aylık ihracatını gerçekleştirdi.
Otomotiv sektöründeki dijital dönüşüm, çevreci ve teknolojik çözümlerle birlikte hız kazanıyor. Elektrikli araç teknolojileri, sürdürülebilir mobilite çözümleri ve otonom sürüş geleceği şekillendiriyor.
"Elektrifikasyon ile otomotivde sürdürülebilir geleceğe yatırım yapıyoruz"
Opel Türkiye Genel Müdürü Yiğit Yantaç, otomotiv sektöründeki dijitalleşme ve mobilite dönüşümüne vurgu yaparak, Opel'in elektrifikasyon stratejisini ve yenilikçi teknolojilere yönelik yatırımlarını anlattı.
2021'de 2 milyar Euro'luk yatırım yapan Ford Otosan'ın 10 yıllık yol haritası ve aksiyon planı hazır. Ford Türkiye İş Alanı Lideri Özgür Yücetürk, “Mühendislik ve Ar-Ge yeteneklerimizden yararlanarak yeni nesil bağlantılı araçlar üretiyoruz. Öncelikli odak noktamız elektrikli araçlar, özellikle de sıfır emisyonlu araçlar geliştirmek” diyor.
Subaru; otomotiv sektöründe dijitalleşme, yapay zeka, elektrikli araçlar ve otonom sürüş gibi gelişmelerin gelecekteki mobilite anlayışını değiştirmesiyle, bu dönüşümün öncülerinden biri olmayı hedefliyor.
Renault, 2027 oyun planında 8 araç üretmeyi planlıyor. Bu araçlar hibrit ve elektrikli olacak. OYAK'ın yatırım hamlesiyle bunların 4'ü Türkiye'de üretilecek. MAİS Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş, “Her segmentte hibrit motor seçeneklerini müşterilerimizle buluşturmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıllarda da hem hibrit hem de %100 elektrikli yeni modellerimizi müşterilerimizle buluşturmaya devam edeceğiz” diyor.
Altı yılda 90 milyar dolarlık yatırım hedefleniyor
Yeni stratejisi doğrultusunda 90 milyar dolarlık yatırıma hazırlanan Hyundai 2030'a kadar hem satışlarda hem de araç teknolojilerinde öncü olmak istiyor. Hyundai ASSAN Genel Müdürü Murat Berkel, “Satışlarımızı 2024'e göre yüzde 30 artırarak 6 yıl içinde yıllık 5.5 milyon adet seviyesine ulaşmayı hedefliyoruz. Elektrikli ve hibrit araçlarımızın satışları da 3,3 milyon adet seviyesine ulaşacak. Bu satış hacmine ulaşmak için 21 yeni tamamen elektrikli modeli tanıtacağız” diyor.
Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, "2025 yılında ülkemizde 35 bin adetlik bir şarj ağı soket sayısına ulaşacağımızı tahmin ediyorum. Bu, kamu ve şirketlerin birlikte hareket etmesini gerektiren önemli bir konu" diyor.
Volkswagen tarihinin en başarılı otomobili olarak anılan Golf, 8 nesildir (1974'ten bugüne) kullanıcılarını pek çok inovasyonla tanıştırdı. İmza attığı başarı hikayesine sayısız ödül sığdıran Golf, 37.5 milyonu aşkın otomobiliyle sürücülerin yol deneyimine eşlik etti. Bugün Golf segmenti olarak da bilinen C-HB segmentinin yaratıcısı oldu. Bir segmente adını vermiş, var olan tek otomobil olma özelliğini taşıyan golf, 50'nci yaşını Kapadokya'da kutladı.
Elektrikli araç devrimi hız kazanırken, Türkiye'de ve dünyada şarj altyapısının gelişimi kritik bir hal alıyor. TEHAD, Charging HUB, ZES, Eşarj, Ovolt, Vestel Mobilite gibi öncülerin katkılarıyla sürdürülebilir ulaşımda önemli adımlar atılıyor.
Türkiye, elektrikli araç devrimiyle birlikte geleceğin ulaşımına hızla adapte oluyor. 2025'e kadar büyüme ivmesi katlanarak artacak gibi görünüyor.
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak ve mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak içintıklayınız.