Otomotiv sektörü hızla dijitalleşirken, siber güvenlik tehditleri de aynı hızla artıyor. Günümüzde ise otomobiller yalnızca ulaşım araçları değil, bağlantılı ve akıllı sistemler haline gelmiş durumda. Bu konuda göze çarpan şirketlerden, otomotiv odaklı siber güvenlik platformu Cyberware; Aralık 2023'te otomotiv sektöründeki giderek artan siber güvenlik risklerine yenilikçi çözümler sunmak amacıyla kuruldu. Şirket, otomotiv sektöründe akıllı ve yazılım odaklı sistemlerin yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan yeni tehditlere karşı koruma sağlamak için çalışıyor. Özellikle araç üreticileri ve ana tedarikçiler için geliştirilen ileri düzey siber güvenlik çözümleri, sektörde yeni bir standart belirlemeyi hedefliyor. Cyberware Kurucu Ortağı Onur Serin, bu dönüşümün beraberinde getirdiği güvenlik risklerine dikkat çekiyor: "Bu dönüşüm, siber saldırılara karşı daha güçlü koruma mekanizmalarını zorunlu kılıyor. Biz de bu ihtiyacı karşılamak için araç üreticileri ve tedarikçilere ileri düzey siber güvenlik çözümleri sunuyoruz." Kapsamlı bir otomotiv siber güvenlik çözümleri paketi sunan Cyberware, Secure Gateway teknolojileriyle araç içi ve dışı haberleşmenin güvenliğini sağlamaya odaklanıyor. SGS (Secure Gateway Standard) ve SGL (Secure Gateway Lite) gibi ürünleriyle veri güvenliği, yetkisiz erişim koruması ve dinamik tehdit algılama alanlarında fark yaratıyor. Bu teknolojiler, sadece siber güvenlik sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda yasal regülasyonlara uyumu kolaylaştırıyor. Serin, "Bu sayede araç üreticileri için pazara giriş süresini kısaltıyor ve maliyetleri düşürüyoruz" diyor.
OTOMOTİVDE SİBER KALKAN OLUYOR
Tecrübeli profesyonellerden oluşan bir ekiple çalışan Cyberware, otomotiv siber güvenliğinde öncü bir girişim olarak dikkat çekiyor. Serin, "Bağlantılı araçlar, yazılım odaklı hale geldikçe siber tehditler de büyüyor. Biz de Cyberware olarak, sektöre özel yenilikçi güvenlik çözümleri geliştiriyoruz" yorumunda bulunuyor. Kurulduğu günden bu yana Ar-Ge odaklı bir şirket olan Cyberware, TÜBİTAK 1812 BIGG desteğiyle başladığı çalışmalarını 3. aşama desteğiyle sürdürerek ilk prototiplerini geliştirdi. Serin, yeni projeksiyonları hakkında şu açıklamada bulunuyor: "2025 yılında ise Avrupa'nın önemli programlarından Horizon Europe kapsamında Software Defined Vehicles (SDV) konsepti çerçevesinde kritik siber güvenlik süreçlerini üstleneceğiz. Bu proje ile araçların yazılım tabanlı hale gelmesiyle ortaya çıkan yeni tehditleri ele alacağız ve ölçeklenebilir güvenlik çözümleri geliştireceğiz."
2024 TASARIM YARIŞMASI FİNALİSTİ
Cyberware, 2024 yılında ise büyük başarılara imza attı. İTÜ Çekirdek'in düzenlediği Big Bang sahnesinde en iyi 50 girişim arasına girerken, otomotiv alanında en iyi 8 girişimden biri olarak seçildi. Bununla ilgili, "Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması'nda finalist olduk ve Bilişim Vadisi'nde büyük oyuncularla iş birliği fırsatları yakaladık" diyen Serin, bu başarıların global arenaya açılma sürecinde kritik olduğunu belirtiyor. Önümüzdeki dönem için yeni projeler üzerinde çalışan Cyberware, Türkiye'den çıkan küresel bir siber güvenlik markası olma yolunda ilerlerken, otomotiv sektörüne yönelik yenilikçi çözümleriyle dikkat çekmeye devam ediyor. Şirketin 2025 için belirlediği hedefler arasında SGS ve SGL ürünlerinin araç üzeri testlerini tamamlamak, Horizon projeleri kapsamında uluslararası iş birliklerini artırmak ve Avrupa pazarına açılmak yer alıyor.
Bu konuda bilgi aktaran Serin, "Siber güvenlik regülasyonlarına tam uyumlu sertifikasyon süreçlerini tamamlayarak global rekabet gücümüzü artıracağız" diyor. Sektöre yeni adım atacak girişimciler için de önemli tavsiyelerde bulunan Serin, "Pazarın ihtiyaçlarını ve regülasyonları iyi analiz etmek, gerçek bir probleme çözüm sunmak kritik. Ayrıca, potansiyel müşterileri sürece dahil etmek ve regülasyonlara uygun çözümler geliştirmek başarı için olmazsa olmaz. Ar-Ge odaklı girişimler, uluslararası fonları ve teşvikleri takip etmeli. İTÜ Çekirdek, TÜBİTAK ve Horizon Avrupa gibi programlar, girişimcilerin büyüme yolculuğunu hızlandıran kritik destekler sunuyor" yorumunda bulunuyor.