USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

11 Mayıs 2024 09:34

"Tarımda yapay zeka kullanımında bir sıçrama yaşanıyor"

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi Kurucusu Halil Aksu, Platin Dergisi Mayıs 2024 sayısında tarım sektöründeki yapay zeka çalışmalarını değerlendirdi.

"Tarımda yapay zeka kullanımında bir sıçrama yaşanıyor"

Temelleri 1950'lerde atılan yapay zeka (YZ) teknolojilerinde 2010'larda büyük bir sıçrama yaşandığına dikkat çeken Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi Kurucusu Halil Aksu, şu ifadeleri kullanıyor: "Bugün gelinen noktada YZ'nin de sanayi devrimindeki buharlı araçlar gibi aslında insanlığın medeniyeti daha da ileri götürmesi için önemli bir araç olduğunu söyleyebilirim.

* Tarım alanında YZ ve teknoloji kullanımı hızla artıyor. Tarım hatta diğer alanlarda da başarıyı yakalayan ülkelere baktığımızda yapılan işte 'hassasiyet'in fark yarattığını görüyoruz. Şu anda bilim dünyası tarım ürünlerinin ne kadar suya, ışığa ve gübreye, ne zaman ihtiyacı olduğunu ortaya çıkarmış durumda. YZ hassasiyet ile bu bileşenlerin hasada dönüşmesine yardımcı oluyor.

* Büyük verinin yapay zeka tarafından kullanımı ve derin öğrenme yoluyla sürekli gelişmesi sonucunda verimlilik ve kalite artışı yaşanıyor. Ürün yetiştiricilerin tarlasını daha verimli kullanması, toprağın ihtiyaçları gibi bugüne kadar göz kararıyla ve bilgi birikimiyle çözülen sorunlar artık veri analizleri ve hesaplarla kesin olarak yapılabiliyor. Biz önceki nesillerden gelen bilgi birikimini derin öğrenme metoduyla YZ'lere entegre ederek stratejilerimizi daha da ileriye taşımalıyız.

* Türkiye'de tarım sektöründe YZ ve teknoloji kullanımında önemli bir sıçrama yaşandığını rahatlıkla söyleyebilirim. Türk insanının teknolojiye yatkınlığı ve adaptasyon kabiliyeti burada ön plana çıkıyor. Özellikle büyük ölçekli üreticiler yeni teknolojileri kullanmaktan hiç çekinmiyor. Küçük ölçeklilerde ise finansman ve vizyon sorunlarının olduğu görülüyor ancak bu durum zaman içinde değişecek. Mental bir bariyer bu konuda bulunmuyor."

EN ÇOK OKUNANLAR