KPMG'nin, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30 ülke ve bölgede, otomotiv ve ilişkili sektörlerden 1000'in üzerinde yöneticiyle yaptığı '2024 Küresel Otomotiv Yönetici Anketi' ve Türkiye'deki 1000 tüketiciden oluşan bir örneklem sunan Deloitte'un 2024 Küresel Otomotiv Tüketici Araştırması, otomotiv dünyasının geleceğine farklı bir ışık tutuyor. KPMG'nin '2024 Küresel Otomotiv Yönetici Anketi', otomotiv endüstrisinin karşılaştığı zorluklar ve gelecekteki beklentiler hakkında önemli bulgular sunarken; ankete katılan yöneticiler, sektördeki güvenin düştüğünü ve ileri teknolojilere hazırlığın azaldığını vurguluyor. Özellikle yapay zeka, dijital ikizler ve robotik teknolojiler gibi alanlarda yöneticiler, geçen yıla göre daha az hazırlıklı hissediyor. Yapay zekanın otomotiv sektöründeki tüm süreçleri etkilemesi beklenirken, yetenekli iş gücüne olan ihtiyaç da artıyor.
ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA SATIŞLARIN ARTMASI BEKLENİYOR
Elektrikli araçlara geçiş sürecinde ise daha olgun bir bakış açısı gelişiyor. Katılımcılar; 2030 yılına kadar elektrikli araç satışlarının Batı Avrupa'da yüzde 30, ABD'de yüzde 33 ve Çin'de yüzde 40 oranında gerçekleşmesini öngörüyor. Bununla birlikte karmaşık teknoloji gereksinimleri ve küresel tedarik zincirlerindeki belirsizlikler de sektörü zorluyor. Anket sonuçları, birçok üreticinin hem içten yanmalı motorları hem de alternatif teknolojileri yatırım planlarında değerlendirdiğini gösteriyor. Ankette, daha fazla Avrupalı yönetici Tesla'nın 2030'a kadar zirvede kalacağını tahmin ederken daha azı BMW ve Audi'nin pazara hakim olacağını öngörüyor. 2030'da hangi şirketlerin bataryalı elektrikli araç pazarına hakim olmasını bekledikleri sorulduğunda; Tesla liderliğini açık ara farkla daha da güçlendirirken BMW ikinci, Audi üçüncü, Apple dördüncü, Mercedes-Benz beşinci, BYD ise altıncı sırada yer alıyor. Anketten çıkan sonuçlara göre dünya genelinde yöneticiler, büyük ölçüde küresel ekonomiye ve artan maliyetlere ilişkin endişeler nedeniyle sektörün önümüzdeki beş yıl içinde daha kârlı bir büyüme yakalayacağına daha az güveniyor. Anket otomobil üreticilerinin 2024 yılında fiyatları ne kadar artırabileceklerine dair de önemli sonuçlar ortaya çıkarıyor. Buna göre OEM'lerin (orijinal ekipman üreticileri) üçte ikisinden fazlası 2024 yılında yüzde 5 ila 10 arasında bir fiyat artışı öngörüyor. Ancak, son dönemdeki fiyat düşüşleri ve piyasaya sürülen çok sayıda yeni model göz önüne alındığında, fiyat artışlarını yapmanın beklenenden daha zor olabileceği değerlendiriliyor. Müşteri deneyimi de büyük bir öncelik haline gelirken, sorunsuz bir yazılım deneyimi sağlama konusunda zorluklar yaşanıyor. Ayrıca, otomotiv güvenliği ve siber güvenlik gibi konularda endişeler devam ediyor. Otomotiv sektörünün genel ekonomik zorluklarla da yüzleştiği bu dönemde, özellikle Çin'deki yöneticiler küresel trendin aksine daha yüksek bir güven sergiliyorlar. Anket katılımcılarına göre, devam eden tedarik endişelerinden ötürü son birkaç yılın tedarik zincirindeki yeni normu 'tam zamanında' stok yönetiminden 'her ihtimale karşı' hale geliyor. Şirketler dayanıklılık oluşturmaya yönelik stratejiler ve işler üzerinde iki yıl öncesine göre geniş bir yelpazede çalışıyor. Birçok kişi için önümüzdeki beş yıl içinde emtialar ve bileşenle konusunda arzın sürekliliği ile ilgili endişeler duyuluyor.
TEKNOLOJİ DAHA KARMAŞIK HALE GELİYOR
KPMG'nin anketinde otomobil üreticileri yapay zeka, dijital ikizler ve gelişmiş robot teknolojileri gibi ileri teknolojilere bir önceki yıla göre daha az hazırlıklı olduklarını belirtiyor. Otomobil yöneticilerinin sadece yüzde 12'si kendilerini son derece hazır hissettiklerini söylerken, bu oran bir önceki yıl yüzde 22'ydi. Bu değişimin büyük olasılıkla yapay zekadaki, özellikle de beyaz yakalı işlere otomasyon getirmesi beklenen üretken yapay zekadaki hızlı ilerlemelerle ilişkili olduğu değerlendiriliyor. Otomobil üreticilerinin, yapay zekanın tüm biçimlerinden yararlanmak için daha fazla çalışanı eğitmek zorunda kalacağının tahmin edildiği araştırmada otomobil üreticilerinin yapay zeka becerilerine sahip yetenekler için birbirleriyle ve farklı sektörlerdeki şirketlerle rekabet edeceği öngörüsünde bulunuluyor. Güç aktarma teknolojisi söz konusu olduğunda ise bu yıl daha fazla şirket riskten kaçınıyor gibi görünüyor. Öyle ki hibrit teknolojileri, teknoloji yatırımlarında genel olarak dördüncü sıradan ikinci sıraya yükseldi. Deloitte'un '2024 Küresel Otomotiv Tüketici Araştırması'nda ise araç elektrifikasyonu, gelecekteki araç tercih eğilimleri, bağlanabilirlik, araç sahipliği ile paylaşımlı mobilite karşılaştırması ve araç aboneliğine yönelik ilgiyle ile ilgili temel bulgulara yer veriliyor.