"Türk otomotiv sektörünün sürdürülebilir bir geleceğe yönelik stratejileri, elektrifikasyon ve alternatif yakıtların teşvik edilmesini, hafif malzemelerin kullanımının artırılmasını, dijitalleşme ve akıllı ulaşım sistemlerine yatırım yapılmasını içeriyor. Sektörün ilerleyen dönemde, çeşitlenen elektrikli araç modelleri ve gelişmiş şarj altyapısıyla giderek daha fazla elektrik odaklı olması gerekiyor. Uzun zamandır süregelen benzin ve dizel olmak üzere fosil yakıtların araçlarda yakılması, sera gazı emisyonlarının artışına neden olan en önemli etkenlerden biri...
ALINAN ÖNLEMLER
* Kara yolu taşımacılığı kaynaklı emisyonlar, birçok ülkede emisyon standartları ile düzenleniyor. Bu standartlar, araçlar tarafından salınan CO2, NOx ve PM gibi kirletici maddelerin miktarına sınırlar getiriyor. Her geçen gün otomotiv sektörünün çevresel etkisini azaltmak ve iklim değişikliğine olan etkisini hafifletmek için daha katı emisyon standartları uygulanıyor.
* Kullanılan yakıt kadar yakıt verimliliği de sektörün sürdürülebilirlikle kesişim noktalarından biri olarak öne çıkıyor. Yakıt verimliliği veya katedilen mesafe başına tüketilen yakıt miktarı, karbon emisyonlarını doğrudan etkiliyor. Daha az yakıt verimliliğine sahip araçlar birim mesafe başına atmosfere daha fazla CO2 salıyor.
* Otomotiv sektörü, ulaşım için gereken yakıt miktarını azaltmak için hibrit güç aktarma organları, elektrikli araçlar ve hafif malzemeler gibi gelişmiş teknolojileri kullanarak yakıt verimliliğini artırmaya çalışıyor.
İLERİ AŞAMADA NELER YAPILMALI?
* Elektrikli araçların giderek daha fazla benimsenmesi, otomotiv sektörünün karbon ayak izinin azaltılmasında önemli bir adım olarak görülüyor.
* Elektrikli araçlar sıfır egzoz emisyonu üreterek doğrudan CO2 ve hava kirletici emisyonlarını azaltıyor. Ancak, bazı bölgelerde elektrik üretimi hâlâ fosil yakıtlara dayanabildiğinden, elektrikli araçların çevresel etkisi şarj için kullanılan elektrik kaynağına bağlı.
* Yeşil tasarım, inovasyon, toplumsal katılım ve kamu-özel iş birliğini de kapsayan stratejilerin başarıyla uygulanması, sektördeki tüm paydaşların koordineli çalışabilmesiyle mümkün.
* Elektrikli araçlarda kullanılan bataryaların yüksek maliyetleri ve çevre bilinci, üreticileri geri dönüştürülebilir pillerin geliştirilmesine yönlendiriyor. 3D baskılama teknolojisi, elektrikli otomobil üretim süreçlerine entegre olarak parça kalitesinden ödün vermeden daha hafif araçların oluşturulmasına olanak tanıyor bu da pil ömrünün uzamasına katkı sağlıyor.
* Dijital ikiz teknolojisi, fiziksel nesnelerin sanal ortamlarda ikizlerinin oluşturulmasıyla otomotiv üretim süreçlerinde verimliliği artırırken olası arızaların önceden öngörülüp düzeltilmesine imkan tanıyor.
* Yapay zeka teknolojisi ise otomotiv üretim hatlarında farklı simülasyonlar oluşturarak daha verimli ve güvenli bir üretimi destekliyor.
* Elektrifikasyon trendi, teknolojik gelişmeler ve devlet teşvikleriyle birlikte elektrik ve hibrit motorlu araçların üretim ve satışında artış öngörülüyor."
(KPMG Türkiye Otomotiv Sektörü Lideri Hakan Ölekli)