USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Otomotiv

09 Ekim 2024 10:24

Türkiye'nin hamlesi: Togg

Dünya otomotiv pazarında tüm taşlar yerinden oynuyor. Otomotiv ve yan sanayii üretiminde sayılı ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin bu değişime karşı hamlesi ise Togg oldu.

Türkiye'nin hamlesi: Togg

Togg CEO'su Gürcan Karakaş, üretecekleri otomobiller için 'akıllı cihaz' tanımını ilk kez 2018'de kamuoyu ile paylaştığında pek çok tüketici ve hatta üretici hayal kurmakta zorlanmıştı. Çünkü otomobilin günlük hayatımıza girmesiyle birlikte tanımı ve işlevi belliydi. Karakaş'ın akıllı cihaz tanımı otomotiv sektöründe yaşanacak bir devrimin ilk habercisiydi aslında. Bu devrim sadece fosil yakıttan elektrik enerjisine geçişi değil, aynı zamanda mobilite, ekosistem, otonom sürüş, bağlantılılık gibi pek çok teknolojik kavramı da içinde barındırıyordu. Karakaş ve ekibi göreve geldikten sonra otomotiv sektörünün bir sonraki adımı için Togg'u dizayn etmeye başladı. Ve pandemi dönemi belki de 10 yılı bulacak bu devrim hareketini bir anda günümüze indirgedi. Dünya devi otomotiv şirketleri ağırdan aldıkları yeni stratejilerini tam gaz uygulamaya koydu. Pazar kökten değişiyor, üreticiler ise yeni kurallara adapte olmaya çalışıyordu.

İşte tam da bu ortamda hayata geçen Togg projesi, Türkiye'nin halihazırda üretim bacağında son derece güçlü olduğu otomotiv sektöründeki değişime uyum sağlama hamlesi oldu. Sadece uyum sağlamak da değil, bir adım öne geçme şansı da vardı ve bu şans hâlâ kullanılmaya çalışılıyor. CEO Gürcan Karakaş, "Şu anda işin başında değil, ortalarındayız. Akıllı otomobil konusunda çözümleri olmayan şirketler 5-6 yıl içinde kaybolup gidecek" öngörüsünde bulunurken ne kadar haklı olduğu günümüzde otomotiv sektöründe yaşanan hararetli değişimle de onaylandı.

VİZYON FARKI

Togg, sadece bir elektrikli otomobil üreticisi değil, fikri mülkiyet haklarına Türkiye'nin sahip olduğu küresel mobilite teknolojileri markası... 25 Haziran 2018'de kurulan Togg, alt markaları Trugo ve Trumore'la birlikte akıllı ve bağlantılı otomobiller etrafında oluşturduğu ekosistem dahilinde yeni teknolojiler, hizmetler, kullanıcı deneyimleri ve yeni iş modelleri geliştiriyor. Togg'un ortakları ve CEO'su Gürcan Karakaş'ın çizdiği vizyon çok önemli. Her şeyden önce Karakaş'ın da her konuşmasında altını çizdiği gibi Togg sadece bir elektrikli otomobil değil, bir akıllı cihaz. "Bizim yaptığımız bir otomobil tasarımı değil, bizim yaptığımız dört teker üzerinde giden bilgisayar tasarımıdır" diyerek açıklıyor Karakaş durumu. Bu tasarım konsepti sadece otomobili de kapsamıyor, bir ekosistem geliştiriliyor. USECASE Mobility® adı altında tescillenen bu ekosistemin sacayaklarını; kullanıcı odaklı (user-centric), akıllı (smart), empatik (emphatic), bağlantılı (connected), otonom sürüşe hazır (automated), paylaşımlı (shared) ve elektrikli (electric) olması oluşturuyor.

2032'YE KADAR 1 MİLYON ADET ÜRETİM HEDEFİ

Tabii ki Togg ekosisteminin en önemli bileşeni elektrikli otomobiller. T10X, 'Genel Güvenlik Regülasyonları' GSR II'nin 1 Eylül 2024 tarihinden itibaren araçlarda standart olarak sunulmasını zorunlu hale getirdiği sürücü, yolcu ve trafik güvenliğini artırmaya yönelik ADAS yazılım ve donanımlarına sahip T10X'leri 1 Eylül itibarıyla satışa sundu.

Togg, T10X'in ardından yine C segmentindeki T10F'i üretim sırasına aldı ve ikinci akıllı mobilite cihazı T10F'in mühendislik testleri de başladı. Togg, T10F'in ardından takip eden yıllarda aynı DNA'yı paylaşan yeni modellerle 2032 yılına kadar 1 milyon adet doğuştan elektrikli akıllı cihaz üretmeyi planlıyor.

"Akıllı cihazımız T10X, dijital deneyim platformumuz Trumore, temiz enerji çözümlerimiz Trugo ve Siro ile bir değer ağı örüyoruz. Stratejik iş ortaklıklarımızla, akıllı şehirlere ve net sıfır geleceğe giden yolda izlenebilirlik ve şeffaflık için kilit öneme sahip olacak blok zinciri tabanlı bir ekosistem için çalışıyoruz."
(Togg CEO'su Gürcan Karakaş)

AKILLI YAŞAM ÇÖZÜMLERİ VE TEMİZ ENERJİ

Togg, akıllı yaşam çözümlerini Trumore dijital platformu üzerinden kullanıcılara sunuyor. Trumore'da bulut temelli, kullanıma hazır, talep anında hizmet veren bir teknoloji kullanım altyapısı mevcut. Platform, dünyada herhangi bir lokasyonda, herhangi bir bulutta çalışacak şekilde tasarlanmış durumda.

Togg'un Farasis Energy ortaklığında kurduğu Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri, halihazırda Togg Teknoloji Kampüsü'ndeki Batarya Teknoloji Merkezi binasında Togg akıllı cihazları için batarya modül ve paketlerinin üretimini yapıyor.

Siro, 2026 yılı itibarıyla hücre de dahil olmak üzere entegre bir enerji depolama üreticisi haline gelecek. Böylece Türkiye, az sayıda ülkede bulunan hücre geliştirme ve üretme yetkinliğine sahip olacak. 2031 yılı itibarıyla üretim kapasitesi 20 GWs'e ulaşacak ve bölgedeki fırsatlarla birlikte 2035 yılına kadar 50 GWs üzerine çıkma hedefiyle üretim yapacak Siro, geliştirdiği tüm ürün ve çözümlerin fikri mülkiyet haklarına sahip olacak.

Siro, Türkiye'nin yanında bölgede 120 ülkeye de ihracat yaparak otomotivin yanı sıra mikromobilite, endüstriyel uygulamalar, deniz taşıtları, yenilenebilir enerji için sabit enerji depolama uygulamalarıyla geniş bir alanda var olacak.

Togg'un yüzde 100 sahibi olduğu Trugo ise 81 ilin tamamında elektrikli araç kullanıcılarıyla buluşuyor. Trugo, 81 ilde tamamı 180 kW'nin üzerinde, toplam 1300 soketi olan 650 hızlı şarj cihazıyla kesintisiz ve konforlu bir şarj deneyimi hizmeti sunuyor.

Trugo, Türkiye'de kurduğu şarj altyapısı sonucu, 180 kW'nin üzerindeki yüksek hızlı şarj istasyonlarıyla elektrikli araç kullanıcılarına 81 ilde hizmet veren ilk ve tek şarj ağı şirketi olmuş durumda.

TRUMORE İLE AKILLI YAŞAM

Earn.more (Kazan): Kullanıcıya kazandıran hizmetleri kapsıyor, kesintisiz ödeme ve ödüllendirme deneyimleri sunan fintek çözümlerini içeriyor. Earn.more servisleri kapsamındaki e-cüzdan ile araç içi ödeme, mobil ödeme, dijital varlık cüzdanı oluşturmak mümkün.

Go.more (Gez): Kullanıcıyı gezdiren, kişiselleştirilmiş rota önerilerinde bulunan lokasyon bazlı akıllı hizmetler sunuyor. Karma mobilite servisleri, şarj ağı, restoran, rezervasyon işlemleri gibi hizmetler kullanıcıların mobilite deneyimini kesintisiz hale getiriyor.

Play.more (Eğlen): Kullanıcıyı eğlendiren, gündelik hayatı oyunlaştırma yoluyla daha kolay ve keyifli hale getiren akıllı yaşam hizmetleri Play.more'da yer alıyor. Akıllı yaşam çözümleri, kullanım bazlı sigorta servisleri, araç içi ve mobil oyun uygulamaları, akıllı sağlık uygulamaları Play.more servislerini oluşturuyor.

Scale.more (Geliştir): Sürekli gelişen, iş birlikleriyle büyüyen ekosistem ile kesintisiz ve entegre kullanıcı deneyimi sunuluyor. Ava Labs, Trendyol, Hopi, Plug and Play, THY, Shell, Paycell, ETIYA, SMART IX, BlindLook, D-Smart GO, Akbank ve TV+, Togg'un şu ana kadar iş birliğini duyurduğu şirketler.

EN ÇOK OKUNANLAR