USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Otomotiv

20 Aralık 2023 10:30

“Sektörel farkındalık inşa edilmeli”

İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, "Sürüş güvenliğinden batarya yönetimine, yazılım çözümlerinden malzeme teknolojilerine, otonom araçlardan mikromobiliteye kadar girişimcilerin farklı alanlarda geniş bilgi birikimine sahip olmaları büyük önem taşıyor" diyor.

“Sektörel farkındalık inşa edilmeli”

Girişimcilerin otomotiv sektöründe niş ve inovatif üretim-ihracat hedeflerine ulaşmaları için Ar-Ge ve yeni teknolojilere odaklanmaları gerektiğini belirten İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, yeni nesil girişimcilere şu tavsiyeleri veriyor:

"Öncelikle, ileri sürüş yardım sistemleri, otonom teknolojiler, elektrikli ve hibrit araçlar gibi alanlarda inovasyon yapmak sektördeki dönüşümü hızlandırabilir.

DAHA REKABETÇİ OLMAK İÇİN

Kaynaklara erişim: Başlangıç aşamasında kaynak bulmayı kolaylaştıracak mekanizmalar hayati önem taşıyor. Bu nedenle girişimciler, kaynaklara erişim konusunda kolaylıklar sunacak yapılarla iş birliği içinde olmalı. Örneğin, teknoloji odaklı girişimcilik merkezleri, Ar-Ge projelerini destekleyen fonlar veya özel sektörün Ar-Ge birimleri gibi kurumlar, girişimlerin projelerini destekleyerek onlara gerekli altyapıyı, finansmanı ve rehberliği sağlayabilirler.

Mentorluk: Mentorluk programları, deneyimli profesyonellerin genç girişimcilere yol göstermesini sağlayarak, onların başarı şansını artırabilir.

İş birlikleri: Üniversitelerle kurulan iş birlikleri ve bu iş birliklerinden doğan Ar-Ge projeleri, girişimlerin sektöre daha rahat adapte olmalarına yardımcı olabilir.

Eğitim programları: Teknoloji odaklı eğitim programları, girişimlerin sektördeki yenilikleri ve gereksinimleri öğrenmelerine ve bu doğrultuda kendilerini geliştirmelerine imkan sağlar.

YENİ NESİL GİRİŞİMCİLERE TAVSİYELER

İnovatif projelerin ticarileşerek sanayide kullanılabilir hale gelmesi için yeni nesil girişimcilerin yalnızca bugünü değil, yarını da şekillendirecek geniş bir vizyona sahip olması gerekiyor. Bugün baktığımızda, teknoloji alanındaki dönüşüm ve batarya teknolojilerindeki gelişmeler ile otomotiv sektörü yıldan yıla mobiliteye dönüştü. Şu anda otomotiv bir sanayi değil, yazılım platformu halini almış durumda. Artık, teknoloji ve yazılım firmaları da otomotiv sanayisi içinde anılıyor. Yazılım ve elektronik sektörünün, otomotiv sektörünün cirosu içindeki payın artarak devam edecek. Otomotiv sektöründeki öncelikli trendleri; elektrikli araçlar, paylaşım ekonomisi, bağlantılı araçlar, otonom araçlar olarak sıralayabiliriz. Bağlantılı, otonom araçlar ile artık otomobil sadece ulaşım sağlayan bir araç olmaktan çıkıp bir platform ve bir bilgisayara dönüşüyor. Otomotiv sektörü birçok farklı sektörü ilgilendiren bir alan haline geldi. Bunun için de öncelikle yapay zeka teknolojisi, nesnelerin interneti (IoT), davranışların interneti (IoB) ile artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi alanlara olan yönelerek burada yapacakları faaliyetler, farkındalık inşa etmek açısından en güçlü kozları arasında bulunuyor."

(İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş)

EN ÇOK OKUNANLAR