USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Otomotiv

24 Ekim 2024 13:25

i3 yaklaşımıyla başarıya ulaşıldı

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, “Yeşil finansman ve inovatif iş modelleriyle elektrikli araç kullanımını daha ulaşılabilir hale getirmek, uzun vadeli stratejilerimizin önemli bir parçasını oluşturuyor. İklim, insan ve inovasyon odaklı i3 yaklaşımımızla çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diyor.

i3 yaklaşımıyla başarıya ulaşıldı

Dijitalleşme, günümüzde üretimden müşteri deneyimine kadar her aşamada kendini gösteriyor. Otomotiv sektöründe; yapay zeka ile desteklenen üretim hatları, müşterilere dijital platformlar aracılığıyla sunulan kişiselleştirilmiş hizmetler, araç içi teknolojiler, servis ve bakım hizmetleri gibi birçok alanda dijitalleşmenin etkilerinin yoğun biçimde gözlemlendiğine dikkat çeken Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, "Özellikle sürdürülebilirlik, müşteri satın alma ve satış sonrası hizmetleri deneyimleri gibi konular, dönüşümün temel itici güçleri arasında konumlanıyor. Mobilite ise yalnızca araç satışıyla sınırlı kalmıyor, aynı zamanda araç paylaşım sistemleri ve sürdürülebilir ulaşım çözümleri gelişmiş ülkelerde önemli bir yer tutuyor. Ayrıca, gelişmiş ülkelerde karbon emisyonlarını azaltma hedefi doğrultusunda, akıllı yeşil ulaşım politikaları da öncelikli hale gelmiş durumda. Özellikle sürdürülebilirlik ve çevresel sorumluluk bilinci, sektördeki dönüşümün önemli bileşenlerinden biri haline geldi. Elektrikli araçların şarj altyapısına yapılan yatırımlar ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik çözümler bu dönüşümün hızlanmasına katkıda bulunuyor" yorumunda bulunuyor.

RETAIL NEXT

Tiftik, Türkiye'nin bu dönüşüm sürecinde nasıl bir konumda olduğunu ise şöyle özetliyor: "Türkiye, otomotiv sektöründeki dönüşümü yakalamak adına önemli adımlar atmış olsa da geliştirilmesi gereken alanlar bulunuyor. Örneğin, sürdürülebilir akıllı mobilite çözümleri ve yeşil finansman modelleri henüz istenilen olgunluk seviyesine ulaşmadı. Bu alanlara daha fazla yatırım yapılması gerekiyor. Özellikle satış ve satış sonrası hizmetlerde dijital platformların kullanımı yaygınlaştı. Müşteriler, artık dijital kanallar üzerinden araçları inceleyip test sürüşü randevusu alabiliyor ve servis hizmetlerini dijital ortamda organize edebiliyorlar. Bu noktada biz de öncü adımlar atıyoruz. Bugün müşterilerimiz showrooma gelmeden pek çok adımı dijital kanallardan yürütebiliyor. 'Tasarla ve Rezerve Et' hizmetimiz, istenilen özelliklerde bir aracı online olarak tasarlamayı ve rezervasyonunu yapmayı mümkün kılıyor. Ayrıca müşterimiz tasarımına en yakın hazır araçları da görüntüleyebiliyor. Bunun yanı sıra Türkiye distribütörlüğünü üstlendiğimiz BMW'nin geliştirdiği, dijitalleşmeyle değişen tüketici alışkanlıklarına göre tasarlanan, müşterilerimiz ile otomobillerin sahneyi birlikte paylaştığı fijital; yani hem fiziksel hem dijital deneyimin öne çıktığı Retail Next konseptimiz, müşteri deneyimi ve sürdürülebilir lüksü odağına alan yenilikçi showroom ve servis anlayışıyla otomotiv perakendeciliğinin geleceğine ışık tutuyor."

İLK YEŞİL FİNANSMAN KREDİSİ

Elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerjiye dayalı çözümlerin, karbon ayak izinin azaltılması için kritik bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Hakan Tiftik, "Borusan Otomotiv Grubu olarak bu doğrultuda yatırımlar yapıyor, gelişmiş ülkelerdeki trendleri takip etmekle kalmıyor; aynı zamanda bu değişimlerin Türkiye'de öncüsü olmayı hedefliyoruz. Düşük karbonlu bir geleceğe katkı sağlamak amacıyla bu yıl 20 milyon Euro tutarında yeşil kredi anlaşması kapsamında tamamlanan gayri nakdi işleme imza attık. Sektörümüze öncülük ederek 2021 yılında 45 milyon Euro tutarında otomotiv distribütörlüğü alanında ilk Yeşil Finansman kredisine imza atarak bugüne kadar toplamda 78 milyon Euro'luk yeşil finansmana ulaşmış olduk. Hayata geçirdiğimiz bir başka projemizde ise Türkiye'de faaliyet gösteren elektrikli araç şarj istasyonlarının anlık uygunluk durumlarını gösteren, tüm elektrikli araç kullanıcılarının deneyimlerini iyileştirmeyi amaçladığımız ChargeIQ mobil uygulamasını geliştirdik" açıklamasında bulunuyor.

"Bağlanabilirlik özellikleri sayesinde bugün otomobiller yürüyen birer bilgisayar haline gelmiş durumda. Evde ya da ofiste bulabileceğiniz konforu ve çalışma ortamını otomobillerde de yaşamak mümkün. Bu değişim sürecinin hızlanarak devam edeceğini düşünüyoruz"

ELEKTRİFİKASYON STRATEJİLERİ

'Türkiye otomotiv sektörünün elektrifikasyon dönüşümünde öncü olma' vizyonu doğrultusunda ilerlediklerini belirten Tiftik, "Bu vizyonumuz çerçevesinde, satışa sunduğumuz elektrikli otomobil oranını yükseltme amacımızın yanı sıra satın alma süreçlerimizden finansman yöntemlerimize kadar tüm aşamalarda döngüsel ekonomi hedefine bağlı kalacak aksiyonlar alıyoruz. Borusan Otomotiv Grubu olarak Türkiye temsilcisi olduğumuz markalarımızın elektrifikasyon stratejileri ışığında adımlar atıyoruz. 2013 yılında BMW i3 ile başlayan elektrikli mobilite serüveninde temsilcisi olduğumuz markaların elektrikli modellerini dünya ile aynı zamanda ülkemizle buluşturduk. Gelecek projeksiyonumuzda, elektrikli araçların toplam satışlarımızdaki payını artırmak ve en yeni modellerimizi dünya ile aynı dönemde müşterimizle buluşturmaya devam etmek yer alıyor. Bu doğrultuda, yeşil finansman ve inovatif iş modelleriyle elektrikli araç kullanımını daha ulaşılabilir hale getirmek, uzun vadeli stratejilerimizin önemli bir parçasını oluşturuyor. Attığımız adımlarla hedeflerimiz doğrultusunda önemli ilerlemeler kaydettik ve bu ilerlemeyi sürdürmek için iklim, insan ve inovasyon odaklı i³ yaklaşımımızla çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diyor.

FONSKİYONEL, KULLANICI DOSTU VE SÜRDÜRÜLEBİLİR

Tiftik; bir yandan çevresel duyarlılığın artması, diğer yandan da araçların dijital platformlarla bütünleşik hale gelmesinin otomobilleri daha fonksiyonel, daha sürdürülebilir ve daha kullanıcı dostu olma yönünde dönüştürdüğüne dikkat çekiyor.

EN ÇOK OKUNANLAR