USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Otomotiv

25 Temmuz 2024 14:46

"2024 yılı otomotiv için zor bir yıl olacak"

OYDER Başkanı Dr. K. Altuğ Erciş, “2024 yılının ikinci yarısının zor geçmesi bekleniyor. Araç tercihlerinde ise, tekrar hibrid araçların arttığını görüyoruz" diyor.

"2024 yılı otomotiv için zor bir yıl olacak"

Otomotiv sektörünün dünyada ve Türkiye'de 2023 yılında, pandemi süresince yaşanan tedarik problemleri sonrasında normalleşme dönemi yaşadığını dile getiren OYDER Başkanı Dr. K. Altuğ Erciş, "Ülkemizde de pazar 1 milyon 232 bin 635 adetlik bir satışla kapandı. Bu satış bir önceki yıla göre yüzde 57'lik bir artış ile ülkemiz için rekor bir seviye oldu. Pazarın bu kadar büyümesinde, pandemi süresinde yaşanan tedarik sorunlarından dolayı ertelenen araç alımlarının gerçekleşmesinin yanı sıra, otomobil fiyatlarındaki değerlenmenin, pazardaki diğer yatırım araçlarından daha fazla olması da etken oldu. Başka bir anlatımla, nihai kullanıcı elindeki parasının değerini korumak için, diğer finansal yatırım araçlarını değil, taşıt ve konut alımını tercih etti. Sonuç olarak 3 yıllık talebin arzdan daha fazla olduğu bir dönemden sonra, arzın da yeterli olduğu bir yıl olunca, rekor hacimler gerçekleşti" diye belirtiyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA OLAN İLGİ VE GÜVEN ARTIYOR

Elektrikli araçlara olan 2024 yılının, otomotiv sektörü açısından daha zor bir yıl olacağını ifade eden Erciş, "Taşıt alım kredilerinin yüksekliği, güncellenmeyen vergi matrah baremlerinin düşük kalması, bu nedenle listede yüzde 45, 50 vergi dilimleri olsa da filli durumda vergi dilimlerinin yüzde 80'den başlaması, araç alımlarını daha zorlaştırmıştır. Bunların yanı sıra, mevduat faizlerindeki yükseklik, tüketicilerin araç almak yerine ellerindeki birikimlerini cazip yatırım araçlarında değerlendirmelerine yol açıyor. Tüm bunlara baktığımızda, 2024 yılının ikinci yarısının zor geçmesi bekleniyor. Araç tercihlerinde ise, tekrar hibrid araçların arttığını görüyoruz. Elektrikli araç markalarının Türkiye'deki yatırım kararları da elektrikli araçlara olan ilgiyi ve güveni arttırıyor" şeklinde konuşuyor.

BU YIL 1 MİLYONLUK BİR PAZAR İLE TAMAMLANACAK

Türkiye'de özellikle gümrük birliği olmayan ithal araçlar için giderek zor şartlar oluştuğunu söyleyen Erciş, "BYD markasının yatırım kararı, 27 yıl sonra gelen ilk yatırım kararı olma özelliğindedir. Bunu diğer Çinli markaların yatırım kararlanın izlemesi beklenebilir. Pazarda ilk 6 ayda 577.981 adetlik bir satış gerçekleşti. Normalde bu rakamlar bizi 1.200.000'lik bir satışa rahat götürür diyebilirdik. Ancak son aylardaki düşüş, bizi daha temkinli öngörüler yapmaya itmektedir. Yine de yılın 950 bin ile 1 milyonluk bir pazar ile tamamlanacağını söyleyebiliriz" diye konuşuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR