USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Nasıl Yaparım?

13 Ağustos 2021 15:55

MBA yapmak ya da yapmamak

Profesyonellerin kariyer fırsatlarını geliştirmelerine, yüksek miktarda tazminat almalarına ve terfilerine yardımcı olan MBA programları; aynı zamanda yeni bir iş kurma sürecinde bilgi ve beceri birikimi oluşturmak açısından destekleyici bir öneme sahip. Öte yandan; iyi bir işletme okulundan alınan MBA, yaklaşık 100 bin dolara mal olabiliyor. Peki, günümüzün iş koşullarında MBA yapmaya değer mi?

MBA yapmak ya da yapmamak

Bir kuşak öncesine kadar MBA (master of business administration) yapmak, iş dünyasında yükselmek için altın madalya değerindeydi. Ancak, bugün MBA derecesine harcanan vakit ve para; giderek daha çok, 'şüpheli bir yatırım' olarak görülmeye başlandı. Yeni mezunlar için önemli bir masraf ve erken kariyer profesyonelleri için iş gücünden önemli ölçüde zaman aşımı olarak karşımıza çıkan MBA programları, akıllara şu soruyu getiriyor: 'MBA yapmaya değer mi?' Gelin, artısıyla eksisiyle iş dünyasına ve yönetici kariyerlerine sihirli değneğiyle güç vermeye devam edeceği düşünülen MBA sürecini beraber mercek altına alalım...

Onlarca yıldır MBA, 20'li yaşlarının sonlarında kariyerlerini ilerletmek isteyen yöneticiler için neredeyse bir gereklilik olarak görüldü. Muhasebe, istatistik, ekonomi, iletişim, yönetim ve girişimcilik dahil olmak üzere işle ilgili geniş bir konu yelpazesini içeren MBA programları; öğrencileri sadece finans kurumlarında çalışmaya hazırlamakla kalmıyor, aynı zamanda onları yönetici pozisyonlarına veya start-up şirketlerinin kurucuları olmaya

YOLA ÇIKARKEN BİLMENİZ GEREKENLER

-Kariyer rotanızı çizmeden böyle bir programa başlamak yalnızca zaman kaybı olacaktır. MBA, kariyerinize sihirli bir değnekle müdahale edemez.

-Çevrimiçi veya bilinmeyen bir okula gitmek, fark edilmenize yardımcı olmaz.

KAZANDIRDIKLARI

Yetenek paketi sunuyor. Empati yapmak, ekip yönetiminde ustalaşmak, uzun vadeli planları hayata geçirmek ve stratejik hedefler belirlemek konusunda benzersiz fırsatlar sağlıyor. Size alanınızda ilerlemek için ihtiyaç duyduğunuz bilgi ve becerileri kazandırıyor.

Network genişletmede büyük bir etken oluyor. Sınıf projeleri ve vaka çalışmalarının yanı sıra profesyonel geçmişe sahip akranlar, öğretim üyeleri ve mezunlar ağıyla tanışmak için harika bir alan yaratıyor.

Etkin bir MBA programından mezun olmak daha yüksek bir maaş kazanmanızda büyük bir rol oynuyor.

Rekabette öne geçmenizi sağlıyor. Bunun için MBA yaptığınız okulun saygın ve uluslararası alanda kabul görmüş olması gerekiyor.

KENDİNİZE BU SORULARI SORUN

MBA'ye yatırım yapmanın daha az çekici görünmesinin en önemli nedeni ise maaş ve maliyetler arasındaki denge... London Business School'un en üst düzey MBA kursu için öğrenim ücretleri, 2021 Ağustos'unda 15 ile 21 ay arasında süren bir kurs için 92 bin 735 Euro gibi şaşırtıcı bir rakam olarak belirlendi. Oxford Üniversitesi Saïd Business School'da bir yıllık MBA derecesi ise 63 bin Euro... Kısaca, MBA ekonomik bir yükü de beraberinde getiriyor. Bu kararı vermeden önce gelecek planlarınızla ilgili kendinize sormak isteyeceğiniz bazı sorular, şu şekilde sıralanabilir:

-Programı bitirdikten sonraki dönem için başlangıç maaş beklentim ne olmalı?

-MBA için yaptığım yatırımı, geri kazanabilmek ve kâr edebilmek için ne kadar maaşa ihtiyacım var?

-Böyle bir maaş gerçekçi mi?

-Derhal bir yıllık tam zamanlı eğitim almayı taahhüt edebilir miyim?

-Bunun için tasarruf etmem gerekiyor mu?

-Aile üyelerinden masraflar veya çocuk bakımı gibi pratik konularda yardım isteyebilir miyim?

EN ÇOK OKUNANLAR