USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kariyer Yönetimi

31 Ekim 2023 13:38

Yenibiriş, yepyeni bir hikaye yazıyor

Dijital insan kaynakları ve teknoloji şirketi olma vizyonuna yatırım yaparak İK alanında çok daha kapsamlı bir dönüşümün mimarı olmayı hedeflediklerini aktaran Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa; “İşe alım süreçlerinde aday ve işverenlere yönelik 360 derece hizmet sunmak üzere vizyonumuzu ve hedeflerimizi güncelledik" diyor.

Yenibiriş, yepyeni bir hikaye yazıyor

Yenibiriş, 2000 yılında iş arayanlarla işverenleri bir araya getirmek üzere kurulmuş bir iş ilanı platformu... İçerisinde 20 milyon CV barındıran ve bugüne kadar 400 bine yakın şirkete hizmet vermiş, Türkiye'nin en büyük iş platformlarından biri. Yıllardır istihdama değer katıyor ve insan kaynakları hizmetlerinde gelenekselden dijitale dönüşüm konusunda öncülük ediyor. Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa ile 2022'de aldıkları yatırımın ardından 'dijital insan kaynakları ve teknoloji şirketi' olma hedefi doğrultusunda attıkları adımlar, 8-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Momentum'24 İş Zirvesi ve İK sektörünün geleceği hakkında konuştuk.

* Yenibiriş insan kaynakları alanında farklı bir yapılanmayla ilerliyor. 2022 yılında alınan yatırımın ardından nasıl bir vizyonla fark yaratıyorsunuz?

Ana işimizin manevi değeri ve iş arayanlar için yeni bir işe; işverenler için aradıkları ekip arkadaşına ulaşmanın getirdiği mutluluğu logomuzdaki 'Yenibiriş Gülücüğü' ve akıllarda yer etmiş sloganımız 'Yeni Bir İş, Yeni Bir Hayat' ile tanımlıyorduk. 2022'de aldığımız yatırım ile 'dijital insan kaynakları ve teknoloji şirketi' olmak ve işe alım süreçlerinde aday ve işverenlere yönelik 360 derece hizmet sunmak üzere vizyonumuzu ve hedeflerimizi güncelledik. İşe alım süreçlerine teknolojiyi dahil etmek üzere uçtan uca destek verebilecek ürünler geliştiriyoruz. Bu nedenle ofisimizi, insan kaynakları adımlarının dijitalleştiği ve İK ekiplerinin zamanlarını daha kaliteli ve verimli kullanabildiği bir süreç için Ar-Ge şirketlerinin yer aldığı Vadistanbul Bilişim Vadisi içerisine taşıdık. Burada geliştirdiğimiz ürünlerimizle iş arayanlar ve işverenler için yeni bir deneyim sunmayı hedefliyoruz. Kadromuzun yarısı mühendislerden oluşuyor. Ayrıca sektörün hizmet üreten teknolojileri ve iş ortaklarıyla ekosistemimizi büyütüyoruz. Yeni iş birlikleri ve satın almalar gerçekleştiriyoruz. Tüm bu deneyimi de 'Hayatı İşle, Yenibiriş'le!' sloganımızla tutundurmak istiyoruz.

* İK sektörünün geleceği nasıl şekillenecek?

İş dünyası ve iş gücü modelleri son yıllarda keskin ve net değişimler yaşadı. Tüm dünyada yaşanan salgın sadece sağlığımızı etkilemedi, hayata bakışımızda da büyük değişimler oluşturdu. İnsan kaynakları profesyonellerinin salgın ve ardından gelen ekonomik yavaşlama boyunca kuruluşlara rehberlik etmedeki rolü ise bir kez daha ortaya çıktı. Bu da açıkça İK'nın şirketler içerisinde etkin bir şekilde konumlanmasının büyük farklar oluşturduğunu ortaya koydu. Adayın seçilmesinden işe alımına, yan haklarından şirket içerisindeki mutluluğuna kadar tüm kodlar yeniden tanımlanıyor. İnsan kaynakları yeni dönemde çok daha aktif ve karar verici nitelikte olacak.

* Yeni çalışma modelleri, iş gücünü nasıl farklılaştırıyor? İnsan kaynakları sektörü ve iş dünyası bu yeni çalışma modellerine nasıl uyumlanacak?

Verimli iş sonuçları için bağlılığı yüksek çalışanlar kritik değer taşıyor. O halde hem çalışanın iş yaşam dengesini gözeten hem de birbiriyle etkileşim halinde olan bağlı ekipler kurmak, yeni dönemin en gündemde olan konusu. Artık uzaktan çalışma ya da hibrit çalışma gibi metotlar yeni normalimiz. Çalışanlar özellikle büyük şehirlerde trafikte kaybedeceği vakti özel hayatına ve işine harcamak istiyor. Farklı araştırmalara göre Türkiye'de yoldan kazanılan vaktin yaklaşık yüzde 40'ı yine işe harcanıyor. Bu iki dengenin kurulması iş sonuçlarını ve üretim gücünü olumlu yönde artıracak. Öte yandan üretim ekonomisine dayalı olan ülkemizin iş gücü içerisinde mavi yaka çalışanların öneminin artması gerekiyor. Mavi yakanın beklentileri ise elbette iyi bir iş ortamıyla birlikte bir yaşam güvencesi. Zor şartlarda çalıştıkları için sağlıklı çalışma ortamları onlar için önemli. Değişen ekonomik koşullar nedeniyle ufak ücret farklılıkları dahi iş değiştirmesine neden olabiliyor. Turn-over'ı yüksek bir çalışan grubu olan mavi yaka çalışanlar için güvenle çalışabildiği yerler kıymetli ve değerli. Hem işverenlerin bu yeni düzene adapte olabilmesi ve çalışanların beklentilerini mümkün olan ölçülerde karşılaması gerekiyor hem de çalışanların mevcut rekabet ortamında verimli çalışma konusunda çaba göstermesi gerekiyor. Bu nedenle biz çabanın iki taraflı olmasından yanayız. Mevcut koşullarda zam oranlarında değişiklik göstermeyen, çalışma biçimlerini esnetmeyen şirketler, bağlı çalışanlar bulmakta zorlanacaklar. Öte taraftan her şeyin dijitalleştiği bu dünyada çağa ayak uyduramayan ve yeteneğini geliştirmeyen çalışanlar için de zorlu dönemler olacak.

* Yapay zeka ve dijital insan kaynakları teknolojileri konusunda ne tür çalışmalarınız bulunuyor?

Dijitalleşme işlerin daha verimli yapılması, takip edilebilir olması ve süreçler arasında zaman kaybı yaratan noktaların hızlı geçilerek ana odak noktalarına odaklanabilmesini de beraberinde getiriyor. Aslında amaç zaman kaybına neden olan, hata yapmaya sürükleyen işleri optimize ederek ve dijital bir akışa çevirerek; insan gerektiren işlerimizde daha odaklı, daha verimli ve daha iletişime açık bir çalışma sergileyebilmek. Dijitalleşme süreçlerini tasarlarken aksayan noktaların tespiti, doğru akışların çizilmesi, test edilmesi, düzenlenmesi ve sürekli güncellenmesi gibi birçok önemli alan ve bu alanlar için hayatımıza giren yepyeni iş pozisyonları da bulunuyor. Geliştirdiğimiz yapay zeka tabanlı işe alım uygulamaları ile iş arayanların kendi kriterlerine uygun ilanları belirleyip, başvuru yapmasını kolaylaştıracak hizmetlerimiz olacak. Başvuru yaptıktan sonraki süreçte sadece filtreleme kriterleri üzerinden eleme yapılmadan online video mülakat veya işin niteliğine uygun online sınavlar ile objektif değerlendirmeler yapılmasını ve işe alım süreçlerinde zaman tasarrufu sağlanmasını amaçlıyoruz. Bu da iş arayanlar için işe alım süreçlerinin daha hızlı sonuçlanmasını sağlayacak önemli bir adım olacak.

* 8-9 Kasım tarihleri arasında gerçekleştireceğiniz Momentum'24 İş Zirvesi'nde program nasıl olacak?

Yenibiriş markası yeni bir vizyonla çalışmalarını sürdürüyor. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılının ilk iş zirvesini de biz düzenliyoruz. Bu yıldan sonra da devamlılığı olacak Momentum İş Zirveleri'nde amacımız; geleceği konuşmak ve geleceğin iş kodlarını birlikte tanımlamak olacak.

Bunun için 8-9 Kasım tarihleri arasında Mandarin Oriental Bosphorus'ta iş zirvemizi gerçekleştireceğiz. Sektör ve iş alanlarının ana aktörleri gelecek yılı konuşarak gündemlerini şimdiden belirleyecekler. Uzaktan çalışma, yetenek yönetimi, dijitalleşme ve verimlilik kavramlarının üzerinde duracağız. Panel konuklarımız ve dinleyicilerimiz arasında yönetim kurulu üyeleri, C-level yöneticiler, iş dünyası liderleri, İK profesyonelleri, teknoloji öncüleri ve Türkiye'nin genç yetenekleri olacak. Düzenlenecek gala gecesinde '100 Yılın Değer Ödülleri' sahiplerini bulacak.

"Momentum İş Zirveleri'nde amacımız; geleceği konuşmak ve geleceğin iş kodlarını birlikte tanımlamak olacak. Bunun için 8-9 Kasım tarihleri arasında Mandarin Oriental Bosphorus'ta iş zirvemizi gerçekleştireceğiz"

* Netleşen panelistleriniz kimler?

Zirvemizde ilk gün iş dünyasının patronları, yönetim kurulu üyeleri, CEO'lar ve teknoloji liderleri ile yapacağımız panellerimiz olacak. Panel moderatörlerimiz TV-haber dünyasının yanı sıra sektörün önemli isimleri Hakkı Alkan, Bedriye Uğur Özmen, Kemal Öztürk, Deniz Bayramoğlu, Zeliha Saraç ve Özlem Helvacı olacak. Netleşen panelistlerimiz ise Abdülkerim Çay (THY), Ahmet Akyol (ASELSAN), Burak Ertuna (DHL), Didem Duru (Cisco), Duygu Erzurumlu Cengiz (Akkök Holding), Eray Karaduman (Kordsa), Gary Fox (Avansas), Güntulu Peker (Sahibinden.com), Hakan Özcan (Hilton Worldwide), Dr. İbrahim Edin (ICT Cloud Computing Services GmbH), Kaan Kaba (BuBu), Prof. Dr. Gökhan Silahtaroğlu (Medipol Üniversitesi), Reha Emekli (Beymen), Yankı Yalçın (Samsung Electronics), Yavuz Yiğit (Eğitmen) ve Yusuf Talus (Easy HR).

EN ÇOK OKUNANLAR