Bugün 3 kıtada, 6 ülkede, 21 havalimanında, 1 kruvaziyer limanında, 25 bin m2'den fazla satış alanında 110'dan fazla mağaza ile gümrüksüz mağazacılık hizmeti sunan ATÜ Duty Free, Türkiye'de İstanbul Havalimanı'nda Old Bazaar konsept mağazaları ve 20'den fazla markanın lüks butiklerini işletiyor. Galataport İstanbul kruvaziyer limanının gümrüksüz mağazacılık işletmesini de gerçekleştiren şirket, Dalaman Havalimanı'nda Luxury Square ve Old Bazaar'ın yer aldığı konsept mağazaları işletiyor. Bunların yanı sıra Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Gazipaşa Alanya ve Milas Bodrum Havalimanları'nda duty free operasyonlarını yönettiklerini kaydeden ATÜ Duty Free İş Destekten Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Pınar Şener Harput, Platin'e İK stratejilerini ve gençlere sağladıkları kariyer fırsatlarını anlattı...
"HR DASHBOARD TASARIMIMIZI DEVREYE ALACAĞIZ"
* Post pandemi dönemi, Z Kuşağı ve dijitalleşme gibi genel trendler de şirketlerin iş yapış biçimlerini değiştiriyor. Bu açıdan baktığınızda İK stratejilerinizi ve projelerinizi anlatabilir misiniz?
Dijital dönüşüm yol haritamız dahilinde planladığımız çalışmalar dönemin getirdikleriyle daha da hız kazandı. Sadece insan kaynakları alanında değil, şirketimizin farklı departmanlardaki iş süreçlerini ATÜ Dijital adını verdiğimiz mobil platforma taşımak için başladığımız projemiz yakında canlıya alınacak. Böylelikle özellikle sahada yani mağazalarımızda görev yapan çalışanlarımızın hayatı önemli ölçüde kolaylaşacak ve cep telefonlarından giriş yaparak güvenli bir şekilde iş süreçlerini yürütebilecekler. Yakın zamanda ise ihtiyaç duyulacak tüm kurumsal verilerin ve raporların ihtiyaç sahiplerine hızla ulaştırılacağı etkili, kolay anlaşılır ve sade görsellerle desteklenen 'HR Dashboard' tasarımımızı devreye alacağız. Bu sayede özellikle yöneticilerimiz hem insan kaynakları ile ilgili operasyonel süreçlerini kolaylıkla takip edebilecek, hem de 'HR Dashboard' içerisinde yer alan verilerle yönetsel kararlar almaları kolaylaşacak.
* Yine bu kapsamda çalışanların kariyer gelişimi ve özellikle yeni mezun olan gençlere sağladığınız kariyer fırsatlarını anlatabilir misiniz?
Yeni mezun gençlere, kariyerlerine güçlü bir başlangıç yapmaları ve küresel ölçekte şirketimizin deneyimleriyle gelişim fırsatları yaratmak üzere tasarladığımız Genç Yetenek Programımıza dahil olma imkanı sunuyoruz. A Takımı Genç Yetenek Programı'mız ile ticaret departmanımızdan, finans ve raporlamaya, insan kaynaklarından, tedarik zincirine kadar farklı departmanlarda iş fırsatları oluşturduk. Uzman kadrolarımızla, sektörde uzun yıllara dayanan deneyimimizi genç arkadaşlarımıza aktararak, onlara kariyerlerinde gelişim ve eğitim imkanları sağlıyoruz. Sektörün dinamiklerini yerinde ve uluslararası ölçekte deneyimleyerek profesyonel iş yaşamlarını en doğru şekilde ilerletebileceklerine inanıyorum. Ayrıca, bu projeyle üniversiteden yeni mezun olmuş ve/veya yüksek lisans öğrencisi gençleri ATÜ Duty Free ailesine kazandırırken, onlara yetkinlikleri ve vizyonlarını ortaya koyma imkanı tanıyarak şirketimizin geleceğini beraber tasarlayacağız. Bu program kapsamında adaylarımıza envanter, beceri testi, video mülakatı, yüz yüze mülakat ve değerlendirme merkezi deneyimi sunuyoruz.
Bir diğer projemiz ise 'Lüks Perakende'de Satışçı Olmak'. Bu projemiz masa başı tabir ettiğimiz rolleri tercih etmeyen, dinamik, istekli, esnek, en az bir tercihen çok yabancı dil bilen yeni mezun gençlerimizi, özellikle dünyaca bilinen lüks markalara, satış ve operasyon birimlerimize kazandırmak ve kariyerlerini orada inşa etmek üzere tasarlandı.
"YETENEK GELİŞİM PROGRAMI'MIMIZI HAYATA GEÇİRDİK"
* Kariyer fırsatı demişken, niş bir alanda personel yetiştiriyorsunuz. Böyle bir kariyerde başarılı olan gençler sanırım farklı ülkelerde de çalışma fırsatı bulabiliyor?
ATÜ Duty Free'nin ve ortaklarının uluslararası alandaki operasyonel gücünden doğan çeşitlilik, şirketimizde çalışanların da profesyonel yolculuklarında farklı fırsatlarla karşılaşabilmelerine imkan tanıyor. Elbette bu konuyu sistemli yürütebilmek adına 2012 yılında, zaman zaman trendlere göre versiyonlarını geliştirdiğimiz 'Yetenek Gelişim Programı'mımızı hayata geçirdik. Program kapsamında ATÜ Duty Free kariyer havuzuna dahil olan, en az beklenen seviyede performans sergileyen, ileri seviyede İngilizce bilen, mobil olan ve yüksek potansiyelli çalışanlarımızı, organizasyonel ihtiyaçlarımıza bağlı olarak farklı lokasyonlarda, gerektiğinde yurt dışı operasyonlarımızda değerlendiriyoruz.
* Çalışan mutluluğu özellikle pandemi dönemiyle artık şirketlerin ana gündeminde yer alıyor. Bu konuda ne gibi çalışmalarınız bulunuyor?
Bir kurumda mutluluk, o kurumun değerleriyle doğrudan ilgilidir. Bizim de en güçlü değerimiz hangi pozisyonda olursak olalım inisiyatif alabilmek ve aile olabilmektir. Gerisi liderlerimizin kültürü yaşatabilme ve iletişim becerisine bağlıdır. Her yıl gerçekleştirilen çalışan deneyimi ve mutluluk anketleri sonrası tüm çalışma arkadaşlarımızla anket sonuçlarını şeffaflıkla paylaşıyoruz. 'Değişim Zamanı' ismini verdiğimiz odak gruplarımıza gönüllü katılım sağlayan çalışma arkadaşlarımızla bir araya gelerek departman ve bölge bazlı ihtiyaç haritamızı çıkartıyor ve aksiyonlarımızı uygulamaya alıyoruz. Ek olarak, ATÜ Duty Free'nin faaliyet gösterdiği her coğrafyada gönüllü olarak şirket kültürü iyileştirme çalışmalarına katılmak isteyen tüm çalışanlarımızı pozisyon ve rollerinden bağımsız olarak 'Elçi' olarak görevlendiriyoruz.
* Gençlere özel programlarınız ve kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarınız var mı? Bunları biraz anlatabilir misiniz?
Eski stratejiler ve fikirlerden bağımsız olarak, Z Kuşağı'nın potansiyelini kullanabileceği, teknolojiye duyarlı bir işe alım programı geliştirmek gerektiğine inandık. Ayrıca, sosyal medyadaki iletişim kanallarımızı etkin kullanarak markamızın yolculuğunu ve hikayesini vurguluyor, anlamlı bir bağ kurmak odağında çalışıyoruz. Ek olarak, pandemiyle birlikte hayatımıza giren uzaktan çalışma ve hibrit çalışma düzeni, hem şirketimize yeni katılacak genç arkadaşlarımızın hem de mevcut çalışanlarımızın tercihi ve mutluluğunda ilk sıralarda geliyor. Merkez ofis ekiplerimiz, haftada iki gün evden, bir yıl içinde ise 15 gün kendi belirleyecekleri tarih aralıklarında uzaktan çalışabiliyor. ATÜ Duty Free olarak, sürdürülebilirlik çalışmaları ve kurumsal sosyal sorumluluk projeleri özelinde bizler de farklı bir çok çalışmaya imza atıyoruz. Bunlar arasında, vakıf işbirlikleriyle oluşturduğumuz eğitim fonlarından, ağaçlandırma çalışmalarına, deprem yardımlarından, atık ve geri dönüşüm yönetimine kadar pek çok farklı başlıklarda çalışmalar yer alıyor.