USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

İş Dünyası Haberleri

14 Haziran 2024 11:13
AA

İTO Başkanı Avdagiç: Bu yıl faiz indirimini konuşabiliriz

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Enflasyonla mücadele sürecinde alınacak hızlı mesafeyle, bu yıl içinde bile faiz indirimi konusunu konuşabiliriz" dedi.

İTO Başkanı Avdagiç: Bu yıl faiz indirimini konuşabiliriz

İTO'dan yapılan açıklamada Oda'nın haziran ayı meclis toplantısındaki konuşmasına yer verilen Avdagiç, dezenflasyon sürecinin, son derece hassasiyetle ve tüm kesimlerin ortak çabası ve kararlılığıyla yürütülmesinin önem taşıdığını vurguladı.

"Dezenflasyon sürecini hızlandırmak elimizde. Bir an önce kalıcı düşük enflasyon hedefine ulaşmayı istiyoruz." ifadelerini kullanan Avdagiç, bunun için de enflasyonla mücadelede topyekün kararlılık ve yatırım ortamının süratle iyileştirilmesine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Avdagiç, bu iki konuda atılacak kararlı ve güçlü adımların, yeni Türkiye hikayesinin de temellerini oluşturacağını bildirdi.

"SIKI PARA POLİTİKASININ BÜYÜME ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURMASINA HAZIRLIKLI OLMALIYIZ"

Şekib Avdagiç, enflasyonla mücadele sürecinde alınacak hızlı mesafeyle, bu yıl içinde bile faiz indirimi konusunu konuşmanın mümkün olduğunu belirterek, son dönemde atılan adımların ve kararlılık vurgusunun, piyasa faizlerinde kayda değer bir geri çekilmeye yol açtığını vurguladı.

12 aylık ihracatın ilk kez 260 milyar doları aştığını ve Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) 250 baz puan civarına gerilediğini hatırlatan Avdagiç, şöyle devam etti:

"Bu aşamada 2 noktaya dikkat çekmek isterim. Sıkı para politikasının ve dezenflasyon sürecinin devamının, önümüzdeki dönemde büyüme üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmasına hazırlıklı olmalıyız. Yine yüksek faiz ve buna bağlı kısa vadeli dış kaynak girişiyle TL'deki değerlenmenin, ihracatı baskılamaya devam etmesi ve ithalatta artışa yol açmasına karşı tedbirli olmak gerekiyor. Aksi takdirde dış dengenin büyümeye katkısını ortadan kalkabilir."

Avdagiç, hem görüştükleri yabancı heyetlerden hem de uluslararası kuruluşlardan Türkiye ekonomisi hakkında güzel sözler duyduklarını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Özellikle son dönemde yurt dışından Türkiye ekonomisine bakışta ciddi bir iyileşme gözlüyoruz. Söz gelimi CDS'lerimiz 250 baz puan civarına geriledi. Artık daha ucuza kaynak bulabiliyoruz. İhracat pazarlarımızda görünümün daha da iyileşmesini bekliyoruz. Bunun da dış talep tarafında olumlu bir etki oluşturup firmalarımıza iç pazardaki sıkışıklığı aşma şansı sağlayacağına inanıyoruz."
EN ÇOK OKUNANLAR