USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

02 Mart 2022 18:53

“TÜRKİYE'NİN TEKNOLOJİ İHRACATINI GigaFiber İLE ARTIRALIM”

Türkıye'nin teknoloji ihracatını hangi hamleleri gerçekleştirerek güçlendireceğini Turknet CEO'su Cem Çelebiler ile konuştuk

“TÜRKİYE'NİN TEKNOLOJİ İHRACATINI GigaFiber İLE ARTIRALIM”

TurkNet için teknoparklar ve üniversiteler neden bu kadar önemli? Bu anlamda TurkNet olarak neler yapıyorsunuz kısaca anlatır mısınız?

TurkNet olarak teknoloji üretiminin her kesim tarafından desteklenmesini çok önemsiyoruz. Geçen sene ULAKNET devlet ihalesini kazandık. Bu ihale üzerinden 36 ay süreyle TÜBİTAK, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Milli Kütüphane ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu gibi seçkin kurumların yanı sıra 129 üniversiteye ihtiyaç duyduğu internet servisini sunmaya başladık. Bugün; Türkiye'nin önde gelen veri merkezleriyle kurduğumuz iş ortaklıklarıyla müşterilerimize güvenli, kesintisiz ve rekabetçi çözümler sunuyoruz. Kurumsal şirketlere ve kamu kuruluşlarına yüzde 75 tutarlılık skoruyla servis veriyoruz. Türkiye'nin en güvenilir sabit internet sağlayıcısı olduğumuzu söyleyebilirim. Speedtest'in son raporlarına göre Türkiye'de en yüksek hız sunan servis sağlayıcı olduğumuz tescillendi. Sürekli genişlettiğimiz GigaFiber ağımızla kuluçka merkezleri dahil olmak üzere her türden kullanıcıya internet altyapısı sunuyoruz.

* TurkNet'in vizyonu içinde Türkiye'nin teknoloji ihracatındaki payın artması nasıl bir bağlantı içeriyor?

Kaliteli, ulaşılabilir, eşit ve dünya standardında internet bağlantısı, şirketlerin rekabet gücünü doğrudan etkileyen bir unsur. Vizyonumuzun bir parçası da bu anlattığım koşullar... Şirketlerimizin, üretim yapan sektörlerimizin daha rekabetçi biçimde küresel ortamda yer alabilmesi için güçlü internet altyapısına ihtiyaçları var. TÜİK verilerine göre yüksek teknoloji ihracatı, geçen yıl dolar bazında yüzde 50 artmasına rağmen, toplam ihracat içindeki payı azaldı. Türkiye'de üretilen teknolojinin, toplam ihracat içindeki payı son dört yıl içinde yüzde 3,5'ten gerileyerek yüzde 2,7 seviyesine indi. Ayrıca şaşırtıcı bir başka veri de Merkez Bankası'nın analizinden çıkıyor: Buna göre, ihracatçı olma potansiyeli bulunan şirketlerin yüzde 33'ü ihracat yapmıyor. Bu soruna acil bazı çözümler üretmek zorundayız. Türkiye olarak teknoloji ihracatımızı artırmamız kesinlikle mümkün. 10 yıldan daha az sürede ihracatımızda yüzde 3'lerdeki yüksek teknoloji payını, yüzde 20'lere çıkarmak bizim de hedefimiz olmalı.

* İnternet altyapısının doğrudan teknoloji üretimine faydasını örneklendirmeniz mümkün mü?

Startup Genome ve Küresel Girişimcilik Ağı tarafından hazırlanan '2021 Küresel Startup Ekosistemleri Raporu'nda İstanbul, 'Küresel Çapta Yükselen Ekosistemler' arasında 15'inci sırada yer aldı. Bu başarının, teknoloji ihracatında da kendisini göstermesi, güçlü altyapıyla mümkün. İşletmelerin yurt içi rekabetten öte, global pazarlarda boy gösterebilmesi ve daha başarılı olması için yüksek hızlı, kesintisiz ve güvenli genişbant bağlantı hızına sahip olması gerekiyor. Sabit internet hızında Türkiye olarak şu anda dünyada 105'inci sıradayız. Singapur, Şili ve Hollanda gibi ülkeler sabit internet hızı konusunda önemli aşamalar kaydetti. Singapur'un bu anlamda iyi bir örnek oluşturduğunu söyleyebilirim. Doğru yatırımlar ve istikrarlı Ar-Ge çalışmalarıyla toplam ihracatları içindeki yüksek teknoloji payını, 10 yıl içinde yüzde 50'lere çıkarmayı başardılar. Ayrıca bu oran, son 20 yıldır yüzde 20'lerin üzerinde oldu hep. Bir başka örnek olan Romanya, internet hızında 11'inci sırada. Romanya da son 10 yılda teknoloji ihracatını artırmış ülkelerden biri. Bunun gibi pek çok örnek sıralayabiliriz. Ülkelerin teknoloji üretim gücü, altyapı gücünü gerektiriyor. Bizim de yapmamız gerekenler belli...

EN ÇOK OKUNANLAR