USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

06 Şubat 2021 10:31

Geleneksel borsadan robotik ve anlık yatırımlara...

Borsa İstanbul denilince akla gelen ilk veri sağlayıcı şirket olan ve 2003 yılında kurulan Matriks, ilk günden itibaren ürün satışı yerine bütüncül bir hizmet sağlama ilkesi ile yola çıkarken, günümüzde FinTech’e evrilmiş yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket olarak dikkat çekiyor.

Geleneksel borsadan robotik ve anlık yatırımlara...

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Yeni sistemleri sayesinde milyonlarca veriyi sizin yerinize analiz edip alım ve satım süreçlerinde yatırımcılara yeni kapılar açan Matriks, emirlerde yapay zekayı da merkezine alarak borsadaki yatırımcı profilinin değişmesine de öncülük ediyor. Son dönemde yeni yatırımcıların arasında gençlerin oranının hayli arttığına dikkat çeken Matriks Genel Müdür Yardımcısı Cem Tutar, sadece yatırımcıların değil, verinin anlamlandırılmasında da yeni bir sürece girdiğimizi aktarıyor.

• İlk kurulduğunuz yıllarda kendinize veri dağıtım şirketi demeyi uygun görüyordunuz. Fakat yıllar içinde bir FinTech şirketine evrildiniz. Bu süreci anlatır mısınız?

İlk adımda, ürünlerimizi veri izleme mantığından daha çok işlem platformlarına dönüştürmekle başladık. Sektör katılımcıları ile sıkı bir iletişim kurarak, yenilikçi analiz araçlarının yanı sıra güçlü veri izleme ve işlem olanakları içeren web ürünleri geliştirdik. Canlı veri ile alım satım olanakları içeren ve Türkiye’de üretilen ilk mobil uygulama ile birlikte sektör dışında yaygın kullanıma sahip farklı mobil ürünler geliştirdik. Bu süreç, Matriks’i veri yayın lisansına sahip bir yazılım evine dönüştürdü.

Matriks bir yönüyle tüm sermaye piyasası ekosisteminin yatırımcının önündeki giriş kapısı ve son noktası. Bu çevrimin bütünleşik bir deneyimle sunulabilmesi bizi altyapı yatırımlarına yönlendirdi ve biz de emir yönetim sistemleri geliştirdik.

Farklı piyasalara entegrasyon ihtiyaçları, veri içerikleri, algoritmik trade, veri madenciliği ve yapay zeka alanlarındaki çalışmalarımız bizi; yeni deneyimler içeren platformlar, içerik yönetim sistemleri, kullanıcı yönetim altyapıları, büyük veri, tezgah üstü emtia ticareti, hesaplanmış veri yayını ve işlem sistemleri geliştirmeye/kurmaya yöneltti. Ana hatlarını verdiğim bu gelişmelerin bütününde Matriks artık yeni pazarlara açılan uçtan uca çözümler üretebilen bir FinTech şirketine dönüştü.

• Finansal veri analizi denildiğinde, Matriks Türkiye’nin tek yerli şirketi mi?

Matriks kuruluşundan beri yüzde 100 Türk sermayeli bir finansal teknoloji şirketi. Para ve sermaye piyasalarında teknoloji sağlayıcısı başarılı Türk şirketleri ve girişimleri var. Ekosistemin birlikte iş yapma kültürünü geliştirmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. Yabancı şirketlerinin Türk pazarına ilgisi elbette yeni değil ve dönem dönem farklı ürün ve altyapılar ile pazara yeni giriş yapanları veya pazar payını artırma çalışmalarını görüyoruz.

Matriks, kullanıcılarımızın teveccühü ile kuruluşunun ikinci yılında pazar lideri konumuna erişti ve yıllar içinde bu konumunu daha da güçlendirerek sürdürüyor.

• Yapay zekayı borsa ekranlarına taşıdınız. Bu noktada yapay zekadan ve büyük veriden nasıl faydalandığınızı özetler misiniz?

Mobil cihazlardaki gelişmeler son yıllarda hepimizin hayatını derinden etkiledi. Yapay zeka bunun çok daha ötesine geçecek. Sermaye ve para piyasalarının bunun dışında kalması düşünülemez.

Yaklaşık altı yıl önce geleceği şekillendirecek önyüzlerin altyapısı konumundaki büyük veri altyapı geliştirme çalışmalarına başladık. Çıkış noktamız, aynı anda birçok piyasada, 24 saat ve yüksek hızda işlem yapmayı isteyecek yatırımcıların ihtiyaç duyacağı kişiselleşmiş veri yayın ve analiz altyapısının oluşturulmasıydı. Büyük veri altyapımız ve bağlı servislerimiz; verinin doğru saklanması, işlenmesi, temizlenmesi ve yüksek hızlı hesaplama ve yayın altyapısı olarak ürünlerimize destek veriyor. Kolayca ölçeklendirmeye olanak sağlayan, yeni teknolojiler kullanılarak geliştirilen bu altyapı ile çok sayıda ürüne ve yüz binlerce yatırımcıya hizmet veriliyor. Önümüzdeki dönemde kullanılabilecek birçok farklı yeniliğin kaynağı yine burası olacaktır.

• Özellikle algoritmik trade uygulamalarınızla fark yarattığınız biliniyor. Hangi yaş aralığı bu hizmetleri daha çok kullanıyor?

Teknik analiz temelli ilk algoritmik trade ürünümüzü 15 yıl önce kullanıma açtık. Bu süre boyunca hem piyasalarda hem teknoloji alanında hem de yatırımcı profilinde birçok değişiklik oldu. Bugün HFT’den (High Frequency Trading) birkaç tıklama ile oluşturulabilecek senaryolara, kullanıcının kendi veri setlerini oluşturabileceği sunucular üzerinde çalışan, adeta program yazabileceği yapılardan, makine öğrenmesi yöntemlerini kullanabildiği yapılara kadar farklı ihtiyaçlara yönelik ürün ve servisler sağlıyoruz.

Bu kadar geniş bir çerçeveden baktığınızda da birçok farklı profilde kullanıcımız olduğunu söyleyebilirim. Daha fazla yazılım bilgisine ihtiyaç duyulan yapılarda genç yatırımcıların daha yoğun ilgisi olmakla beraber, gelenekselden geldiğini düşünebileceğiniz orta yaşlı birçok yatırımcının kendilerini teknoloji okuryazarlığı ve kullanımı konusunda oldukça geliştirdiklerini de görüyoruz.

Belli bir piyasa bilgisi olan ve ne yapmak istediğini bilen yatırımcıların süreçlerini otomatikleştirme isteği ile algoritmalara yönelmeleri durumunda gelişim hızının oldukça arttığını düşünüyorum. Başlangıçta sihirbazlar ile formüller oluşturan bazı yatırımcılarımız bugün, yeni algoritma arayışına girebilecek düzeyde script ya da programlama dili bilgisine sahipler. Matriks olarak bu süreci eğitim departmanımız ve Matriks Akademi isimli platformumuzla destekleme ve bilinci artırma gayretindeyiz.

Bu vesile ile algoritmik trade konusunda artan ilginin bir tür hayal tacirliği aracı olarak kullanılması çabaları konusunda yatırımcıları uyarmak isterim.

EN ÇOK OKUNANLAR