USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Dr. Deniz  Gökçe

YAZARLAR

3.05.2016 10:18:00

Brexıt’in faturası ne olur?

Kimse birleşik krallık ayrılırsa, ticaret anlaşmalarının ne yönde gelişeceği konusunda kesin bir değerlendirme yapamıyor. Ama ticaret gelişmelerinin ne yönde olacağı konusu ekonomik açıdan en önemli faktör olarak kabul görüyor

Birleşik Krallık Hazine Bakanı George Osborne, bugüne kadar yapılmış en detaylı ve resmi  incelemeyi  topluma açıkladı ve Britanya’nın Euro Bölgesi'nden çıkması halinde gündeme gelecek ekonomik faturanın yani Brexit’in maliyetinin büyüklüğünün değerlendirmesini kamuoyuna açıkça sundu.

 

George Osborne, "britanya euro bölgesi'nden çıkarsa kalıcı bir şekilde fakirleşir" diyor

Osborne'a göre araştırma raporu, Euro Bölgesi'nden ayrılınması halinde, 2030 yılında yani bundan 15 yıl sonra Birleşik Krallık ekonomisinin, Euro’dan ayrılmasa, varacağı büyüklükten yüzde 6 kadar daha küçük olacak dedi. Bu da her Birleşik Krallık ailesinin her yıl 6 bin 107 dolar (veya 4 bin 300 Sterlin) daha az gelir ile yaşamak zorunda kalacağı sonucunu gündeme getiriyor.

Bristol’da konuşan Osborne kısaca, “Eğer Britanya Euro Bölgesi'nden çıkarsa kalıcı şekilde fakirleşmiş olacak!” dedi. Çünkü ülke daha az ticaret yapıyor olacak, daha az iş gerçekleşecek ve daha az yatırım olabilecekti. Bu nedenle aileler, Euro Bölgesi'nden ayrılma sonucunda çok ağır bir fatura ödemiş olacaktı.

 

ayrılma taraftarları raporu ciddiye almamayı tercih etti

Ayrılma taraftarları ise raporu pek ciddiye almamayı seçti. Başbakan David Cameron ise tekrar, 23 Haziran referandumunda vatandaşları Euro Bölgesi'nden ayrılmama yönünde oy kullanmaya davet etti.

Kimse Birleşik Krallık ayrılırsa ticaret anlaşmalarının ne yönde gelişeceği konusunda kesin bir değerlendirme yapamıyor. Ama ticaret gelişmelerinin ne yönde olacağı  konusu ekonomik açıdan en önemli faktör olarak genel kabul görüyor.

 

ABD Başkanı Obama, Britanya'nın Euro Bölgesi'nde kalmasını istiyor

ABD Başkanı Obama da Britanya’nın Euro Bölgesi'nde kalmasını destekliyor. Başta Londra Belediye Reisi Boris Johnson olmak üzere ayrılmak isteyenler de Cameron’un toplumu korkutmaya çalıştığını iddia ediyor. Ama Britanya’nın ticaretinin yarısı Euro Bölgesi ile... Başkan Cameron Euro Bölgesi'nin 500 milyon kadar olan tüketicisinin Britanya için çok önemli olduğunun da altını çiziyor.Hazine Bakanlığı'nın yaptırdığı araştırma iki farklı alternatifi de incelemiş. Birincisi Britanya  Norveç tipi bir anlaşma yaparak 'tek piyasayı' kullanma hakkını alabilir ve insanların da serbest dolaşmasına izin verir. Euro Bölgesi bütçesine de her yıl bir ödeme yapmayı kabul edebilir. Ya da  WTO yani Dünya Ticaret Organizasyonu kurallarına göre gümrük ödemeyi kabullenebilir. WTO kurallarına uyardı. Analiz Norveç tipi bir anlaşmanın WTO kurallarına uymaktan daha az zararlı olacağını gündeme getiriyor.

 

euro bölgesi'ne yılda 5.6 milyar dolar bütçe ödeniyor

Ayrılma taraftarları ise Birleşik Krallık ayrılırsa, Euro Bölgesi bütçesine ödeme yapmayacağından büyük tasarruf ortaya çıkabileceğini vurguluyorlar. Britanya şu anda Ruro sistemine ikinci büyük bütçe katkısını yapmakta. Euro Bölgesi'ne yılda 5.6 milyar dolar bütçeye ödeniyor. Ama Britanya ayrılsa da tek piyasaya girebilmek için bütçeye ödeme yapmak zorunda kalacak.

Confederation of British Industry adlı özel kuruluş ise Mart ayında yaptığı araştırmada ayrılma halinde 2030 yılında Birleşik Krallık ekonomisinin yüzde 1,2 ile 3,5 arasında daha küçük olacağını hesaplamıştı.

 

Ekonomi uzmanlarının yorumu

Britanya 1970’li yıllarda Avrupa’nın hasta ülkesi şeklinde değerlendiriliyordu. Bugün ise yedi gelişmiş ülke grubunun en hızlı büyüyen ekonomisi haline geldi. 1999 yılından bu yana bugün Euro Bölgesi'ni oluşturan 19 ülke, yılda yüzde 1,26 oranında büyürken, Britanya Eurostat’a göre yüzde 1,96 büyümüş.

Ekonomi uzmanlarının çoğu, "Hızlı büyüme hem tüketim hem de ihracat ile oluyor, Britanya’nın ihracatının çoğu da Euro Bölgesi'ne" diyerek ayrılmayı desteklemiyor.

DİĞER YAZILARI