USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Türkiye

31 Ağustos 2015 09:11

F klavyede yerli devrim

Türkçe için özel olarak geliştirilen F klavyede yeni standart kabul edildi. Buna göre, klavyedeki tüm tuş isimlendirmeleri Türkçe olacak. Bundan sonra ' yerine 'sil', 'enter' yerine 'giriş', 'print screen' yerine 'ekranı kopyala' tuşları yer alacak."

F klavyede yerli devrim

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Teknik Kurulunda kabul edilen yeni "F Klavye Standartı"na göre, klavyedeki tüm tuş isimlendirmelerinin artık Türkçe olacağını bildirdi. Klavyedeki tuşların isimlendirilmesinin de Türkçe olması gerektiği yönünde talepler geldiğini dile getiren Işık, şunları kaydetti:  

'DELETE' YERİNE 'SİL' 

"Bu talepler doğrultusunda da bir revizyon kararı alındı. Bu kapsamda bir teknik komite kurularak, standart taslağı oluşturuldu. İlgili paydaşların da görüşleri alınarak, taslak son haline getirildi ve dünkü teknik kurul toplantısında Türk standardı olarak kabul edildi. Buna göre, söz konusu klavyedeki tüm tuş isimlendirmeleri artık Türkçe olacak. Örnek vermek gerekirse, F klavyelerde bundan sonra '' yerine 'sil', 'enter' yerine 'giriş', 'print screen' yerine 'ekranı kopyala' tuşları yer alacak." 
2013 yılında yayımlanan Başbakanlık genelgesine göre 2017 yılı sonuna kadar kamuda F dışında klavye kalmayacak. 

J'nin ortada ne işi var?

- Q klavyede en çok kullanılan harfler klavyenin en ücra köşelerinde. Örnek olarak Türkçede en az kullanılan harf olan j harfi, Q klavyede en uygun yerde. F klavyede ise bu harfin yerinde Türkçede en fazla kullanılan ünsüz olan k harfi bulunuyor. 

Mucidi Sıtkı Yener

- F Klavye, Türkçe için geliştirilmiş bir klavye çeşidi. 
- F klavye düzeni için çalışmalar 1943’te başladı. 20 Ekim 1955’te başarıyla sonlandı. 
- Mucidi daktilo öğretmeni İhsan Sıtkı Yener’di. 
- Türkiye’deki daktiloların Milli Klavye’ye dönüştürülmesi, 1963’te Gümrükler Kanunu’na eklenmesi ve 1974’te Türk Standartları Enstitüsü tarafından ‘zorunlu standart’ olarak onanmasıyla kesinleşti.

% 87'sinde 'a' var

- Klavye için çalışmalar yapılırken 30 bin Türkçe sözcük seçildi. Bunlarda a harfi 26.323, e harfi 16.308, k harfi 13-542, i harfi 13.384, m harfi 11.263, l harfi 10.496, t harfi 9-669, r harfi 8.698 kez geçmekteydi. Bunlara göre söz konusu harfler, F klavyede en uygun yerlere yerleştirilmiş. 

Yüzde 11 daha hızlı

- Klavyede sol el yüzde 49, sağ el de yüzde 51 oranında kullanılacak şekilde harfler yerleştirilmiş.

- Yapılan simülasyonlara göre F’de yazı yazmak Q’dakinden yüzde 11 daha kısa sürüyor. İngilizce metinler için de F’de daha hızlı yazılıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR