USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

18 Nisan 2024 12:53

Akıllı şehirler, dayanıklı yapılar dönemi

2030 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı ile akıllı şehirlere yönelik toplumsal farkındalığın artırılması hedefleniyor. Öne çıkan yol haritası ile 2030 yılına kadar dijitalleşme ve sürdürülebilirliğin merkeze alınması ve geleceğin akıllı şehirlerinin inşa edilmesi planlanıyor.

Akıllı şehirler, dayanıklı yapılar dönemi

Avrupa Yeşil Mutabakatı eylem planı kapsamında üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek için kabuk değiştirmeye odaklanan inşaat malzemeleri sektörü ise Ar-Ge ve inovasyona yönelik yeşil ve dijital dönüşüm yatırımlarıyla Türkiye'nin üretimdeki konumunu pekiştiriyor.

Günlük yaşam ihtiyaçlarımızı karşılamak ve ortaya çıkan atıkları yönetmek için şu an gezegenimizin kapasitesinin 1.5 katını kullanıyoruz. Tüketim eğilimlerinin bu şekilde artmaya devam etmesi ise 2030 yılına kadar iki dünyanın kaynaklarına ihtiyaç duyacağımıza işaret ediyor. Son 60 yılda nüfusun 2.5 milyardan 7 milyarın üzerine çıkması ve buna bağlı olarak yaşanan yoğun kentleşme, bu süreci hızlandıran temel etkenler arasında sıralanabilir. Diğer yandan nüfus artışı ve yoğun kentleşme, arazi kullanımı, artan taşıt kullanımı ve fosil yakıtların enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanımının hava kirliliğini tetiklediği önemli sorunlara yol açtığını söyleyebiliriz. Günümüzde nüfusun büyük bir kısmı kırsal alanlardan ziyade şehir merkezlerinde yaşıyor ve Birleşmiş Milletler'e göre, bu oranın 2050 yılına kadar yüzde 70'in üzerine çıkması bekleniyor.

YEŞİL YERLEŞKE VE ŞEHİR SİSTEMLERİ

Bu sistemler; çevresel koruma, sosyal refah ve ekonomik refahı teşvik etmeye kararlı kentsel alanlar için kapsamlı bir yol haritası sunan, akıllı şehirler ve sürdürülebilirlik ilkeleriyle uyumlu öncü bir çerçeve temsil ediyor. Yine programlar, akıllı teknolojilerin ve sürdürülebilir uygulamaların dayanıklı, sağlıklı ve kapsayıcı topluluklar oluşturmak için uyum içinde çalışmasını sağlayarak kent planlaması ve yönetiminde bütünsel, entegre yaklaşımların önemini vurguluyor.

Enerji verimliliği

Enerji verimliliği, akıllı şehirlerin en önemli hedeflerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Akıllı ızgaralar ve yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonu sayesinde enerji tüketimi azalırken, enerji üretimi ve dağıtımı daha verimli hale geliyor. Bu sayede, fosil yakıtlara olan bağımlılık azalıyor ve karbon emisyonları düşürülerek çevre korunuyor.

Trafik

Gerçek zamanlı trafik verisi, şehir içi hareketliliği iyileştirmek, trafik sıkışıklığını azaltmak ve toplu taşıma sistemlerini optimize etmek için kullanılıyor. Akıllı park sistemleri, sürücülere boş park yerlerini gösterirken, akıllı ışıklandırma sistemleri enerji tüketimini azaltıp, kamu güvenliğini artırıyor.

Atık yönetimi

Sensörler, atık toplama ve su tüketimi verilerini topladığı için atık yönetimi daha verimli hale geliyor ve su israfı önleniyor. Ayrıca, yeşil binalar ve yeşil alanlar, şehirlerin ekolojik dengesini destekleyerek, sakinlerine daha sağlıklı yaşam alanları sunuyor.

İLERİ TOPLUM, İLERİ TEKNOLOJİ, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE DİRENÇLİ DÜNYA HEDEFİ

'İleri toplum, ileri teknoloji, sürdürülebilir ve dirençli dünya' vizyonuyla hazırlanan eylem planıyla ileri teknolojilerin üretilip kullanılması, stratejik yaklaşımların milli değerlere uygun olması ve akıllı şehirlerde kullanılan teknolojilerde tamamen milli üretimlerin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca, Sıfır Atık Projesi'nin 'Akıllı Şehir' uygulamaları ile yaygınlaştırılması, akıllı şehir alanında ülkemizde bulunan başarılı illerin markalaşarak uluslararası platformlarda tanıtılmasına yönelik çalışmalar yürütülmesi planlanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR