USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.10.2024 14:48:00

YAPAY ZEKANIN OTOMOTİVE ETKİSİ

Yapay zeka sayesinde otomotiv sektörü, sadece bir ulaşım-taşıma alanı olmaktan çıkıp verinin ve teknolojinin merkezi haline geliyor. Otomobiller, trafiğe çıkıp kullanılmaya başladıkları andan itibaren adeta birer mobil büyük veri merkezine dönüşüyor. Araçlar; yollarda, trafikte, parkta, yıkamada, oto kuaförde, lastik değişiminde, bakım-onarımda, elektrikli araç şarj istasyonunda, valede olduğu sırada ve alım-satım-tanıtım-sigorta gibi işlemlerde muazzam miktarda ve farklı sektörlerde de kullanılabilecek kıymetli veri üretiyorlar. Bu veriler, YZ entegrasyonu yapabilen platformlar sayesinde, otomotiv sektörünü stratejik bir ekosistem kanalı haline getiriyor. Bu durum otomotivi, tüm diğer sektörler için daha akıllı ve verimli bir geleceğe taşıyan öncü bir güç haline dönüştürüyor. Ve dönüşüm; trafik yönetiminden enerji verimliliğine, şehir planlamasından sigorta-hukuk hizmetlerine, perakendeden sağlığa kadar birçok alanı ve ilintili sektörü etkileme potansiyeli taşıyor.

SİNERJİK BİR EKOSİSTEM OLUŞTURMAK HEDEFLENİYOR

Somut bilgilerle, örnekler aktarabilmek için Türkiye Araç Satış Sonrası Hizmetler Federasyonu'nun (TOBFED) kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Serkan Bakırtaş'ın kapısını çaldım Türkiye'de trafiğe kayıtlı yaklaşık 30 milyon araç olduğunu, bu araçlara hizmet veren 300 bin KOBİ ve 1.5 milyon çalışan bulunduğunu, ayrıca yıllık 1.4 milyar işlem adedine ulaşıldığını öğrendiğimde gerçekten şaşırdım. Bu rakamların dünya ölçeğinde ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşündüğümde, otomotiv sektörünün veri sağlama konusundaki stratejik rolünü çok daha net bir şekilde anladım.

Bakırtaş, aynı zamanda araçların satış sonrası hizmetlerini tek bir mobil uygulamada toplayan OTOVINN platformunun kurucusu... Platformun asıl amacı, araç sahiplerine tüm hizmetlere tek bir yerden ulaşma kolaylığı sunarak konfor ve zaman kazandırmak. Ama aynı zamanda yapay zeka desteği ile sektörler arası veri akışını optimize ederek sinerjik bir ekosistem oluşturmak. Araç sahiplerine sadece bakım, onarım ya da park yeri bulma kolaylığı sağlamanın ötesinde, toplanan büyük verilerle otomotiv sektörü ve ilgili alanlarda stratejik iş birliği ortamı yaratmak.

"Otomobiller, trafiğe çıkıp kullanılmaya başladıkları andan itibaren adeta birer mobil büyük veri merkezine dönüşüyor."

VERİLER EN ETKİN BİÇİMDE İŞLENİYOR

Bunu daha iyi anlamak için birkaç örnek verebiliriz... Araçlarda hangi parçaların daha hızlı yıprandığı veya ne sıklıkla bakım gerektiği bilgileri, üreticilerin üretim ve tedarik süreçlerini optimize etmelerine olanak tanıyor, sigortadan enerjiye kadar birçok şirkete veri sağlıyor. Otopark hizmetleri, park yeri bulma kolaylığının ötesinde, şehir planlamacıları ve belediyeler için yeni alanları yaratmak, elektrikli araç şarj istasyonlarının nerelerde kurulacağına karar vermek gibi çok değişik açılardan yarar sağlıyor. Özellikle sigorta şirketleri, araç kullanım verilerini analiz ederek sürücülere daha uygun fiyatlandırmalar, farklı hizmetler sunabiliyorlar. Örneğin, bir sürücünün araç kullanma veya bakım alışkanlıkları, YZ algoritmalarıyla analiz edilip sigorta poliçeleri daha kişiselleştirilmiş hale getirilebiliyor. Bu sayede hem kullanıcılar daha adil fiyatlarla poliçe oluşturabiliyor hem de sigorta şirketleri risklerini daha iyi yönetiyor. Kısacası, araçlardan toplanan verilerin işlenmesiyle sadece otomotiv üreticilerine değil, pek çok sektöre veri ve yeni iş olanağı sağlanıyor.

DİĞER YAZILARI