USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.07.2021 15:38:00

Turizmin geleceği ve trendler

Salgın nedeni ile ortaya çıkan pek çok yeni kural, kısıtlama ve uygulama, turizm ve seyahat sektörlerinde kalıcı olacak ve hatta yenileri de eklenecek.

Covid-19 pandemisinin en fazla hasar verdiği, değişime zorladığı sektörler, hiç kuşkusuz turizm ve ona bağlı ve/veya ondan etkilenen yan ve alt iş kolları oldu. Konser, konferans, kongre, spor ligleri, eğlence, yeme-içme vb. gibi faaliyetlere getirilen kısıtlama ve yasaklar da turizmi derinden sarstı. Sosyal mesafe, aşı, test, hijyen, vize, karantina, sağlık önlemleri, çeşitli yasaklar ulusal ve uluslararası turizme, iş ve özel hayat seyahatlerine büyük sekte vurdu.

FARKLI İHTİYAÇLAR ÖNE ÇIKIYOR

Pandemi ile insanlarda ve devlet yönetimlerinde daha önce olmayan korkular, farklı ihtiyaçlar gelişti. Yayılma tamamen ortadan kalksa bile salgın nedeni ile ortaya çıkan pek çok yeni kural, kısıtlama, uygulama, vb. turizm ve seyahat sektörlerinde kalıcı olacak hatta yenileri eklenecek. Çeşitli araştırmalara ve uzman yorumlarına göre turizm ve seyahat sektörlerinin Covid-19 öncesi seviyelere ancak 2023'te ulaşabileceği anlaşılıyor.

TÜM DÜNYA İÇİN YÜKSELEN TURİZM TRENDLERİ

1-İç turizm artacak, ancak tatil sayısı azalıp eve yakın yerler tercih edilecek. Gidilen yerde daha uzun süre kalınacak. Eğer uzaktan eğitim ve çalışma uygulamaları devam ederse bu eğilim daha da yükselecek.

2-Kitlesel ulaşım araçlarıyla transferler sırasında bireylerin yolculukta bulaş tedirginlikleri arttığı için temizlik ve sağlık güvenliğine yönelik beklentiler yükselecek. Konaklama ve seyahat sırasında havalandırma, temiz hava, gıda-beslenme, eğlence ve temassız check-in, vb. koşulların nasıl olduğunu sorgulamak; manzarayı, diğer hizmetleri ve rahatlığı sorgulamak kadar normalleşecek.

3-Esneklik, kişisel koşullar, rahatlık, bağımsızlık gibi birçok nedenden dolayı pandemiden önce belirginleşen 'yalnız, solo' seyahat trendi daha da yükselecek.

4-Tatil ve işi birleştirme trendi daha da artacak. 'Workation' work (iş) ve vacation (seyahat) kelimelerinin birleşiminden türeyen kavram gelişecek. Gidilen yerde hem iş hem de tatil ve eğlence olanaklarının eksiksiz sunulabilir olmasını talep edenler hızla artacak.

5-Etnik, otantik, tematik, otel yerine evlerde, köylerde, kampinglerde, vb. özgün ve özel seyahatlere organizasyonlara eğilim artacak.

6-Seyahat ve konaklama servislerinin tamamında, tüm süreç ve denetimlerde teknolojiye adaptasyon ve dijitalleşme turbo hızla gelişecek.

7-Eğlence-rezervasyon-bilgi için mobil uygulama kullanımı, anahtar-kart-bilezik vb. gibi nesnelerin ortadan kalkması, tüm iletişim ve ödeme süreçlerinin chip ya da telefonlarla, yüz tanıma ile ve chat-botlarla yapılması, oyunlaştırılmış puan-ödül kazanma ve sadakat programları, sanal seyahat ve pazarlama yazılımlarının kullanımı gibi alanlar süratle yaygınlaşacak.

8-Yerel-kültürel çevreye saygılı, karbon ayak izini minimize etmiş olmak, doğa dostu-ekolojik malzeme kullanmak gibi sürdürülebilirlik prensiplerine uygun kriterlerde çalışmak ve ilgili sertifikaları almak yolculuk-konaklama rezervasyonlarında öncelikli tercih sebepleri arasına girecek. Örneğin; LEED sertifikası, plastik, tek kullanımlık malzeme kullanmamak, geri dönüşümlü atık-arıtma sistemleri vs..

9-Hava ve deniz yolları dahil olmak üzere 'elektrikli' araçlarla seyahat tercih edilecek. Bu sektörler beklenenden de hızlı gelişmek zorunda kalacak.

DİĞER YAZILARI