USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.03.2024 12:04:00

İK'DA DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE ENTEGRASYON

İnsan kaynakları (İK) yönetimi ister özel, ister kamu, ister bordrolu, ister serbest çalışma olsun; her alanda ve her çalışma formatında her zaman, her dönemde 'en stratejik, en hayati' öneme sahip alan. Günümüz iş dünyasının ise en kritik önceliği olan 'dijital dönüşüm ve teknolojik entegrasyon' başarısının da kilit faktörü ve hedefi... O yüzden, bu yazımda öncelikle 'İK'da dijital dönüşüm ve entegrasyon nedir, nasıl yapılır, neler yapılmalıdır?' konularını ele alacağım.

İK YÖNETİMİ NEDİR, NELERİ KAPSAR?

İK yönetimi, organizasyonların en kıymetli varlıkları olan insanları etkili bir şekilde yönetmeyi hedefler. Bu süreç; okullardan başlayarak gençlere ulaşmayı, potansiyel çalışanları bulmayı, işe almayı, onları kurumda tutmayı ve geliştirmeyi, başarılarını ve potansiyellerini artırmayı, sürekli eğitim ve gelişimi sağlamayı ve nihayet emeklilik veya ayrılışlarını kapsar. Özetle İK'nın ana görevleri; kurumsal İK ihtiyaçlarını belirlemek, doğru yetenekleri çekmek ve onları geliştirmek için stratejiler oluşturmak, işe alım süreçlerini yönetmek, yeni çalışanların entegrasyonunu sağlamak, performans değerlendirme sistemleri kurmak, motivasyon ve verimliliği artırıcı çözümler geliştirmek, kariyer planlama ve gelişim programları sunmak, adil ücretlendirme sistemleri oluşturmak ve yan haklar sağlamak, şeffaf iletişimi teşvik etmek ve iş barışını korumaktır. Şu bir gerçek ki, insan kaynakları yönetimi yoğun operasyonel ve manuel emek, birebir insani müdahale ve büyük çaba gerektiren süreçlerle doludur. Özellikle çok sayıda çalışanı, birden fazla lokasyonu ve şubesi olan şirketlerde, insan kaynakları süreçlerini klasik yöntemlerle, birbirinden bağımsız, kopuk yapılarla, Excel tablolar ve elle yapılan işlemlerle yönetmek oldukça zordur. Hatta tüm süreç çözülmesi güç bir karmaşaya, verimsizliğe ve yetenek kaybına dönüşebilir.

İK'NIN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Bu bağlamda, sektörde uzun yıllardır hizmet veren ve insan kaynakları süreçlerinin dijitalleşmesi, diğer sistemlere entegrasyonu konusunda öncü teknolojik çözümler sunan More Payroll şirketinin kurucusu ve genel müdürü Dr. Bülent Öz ile görüştüm. Yeni teknolojilerle mevcut sistemlerin entegrasyonu, çalışanların bu teknolojilere adaptasyonu, veri güvenliği ve gizliliği gibi konularda dijital dönüşüm sürecinde öne çıkan önemli noktaları sordum.

1-Anlaşılan o ki, şirketler hizmet alacakları firmayı seçerken; öncelikle o firmanın kendi insan kaynağı süreçlerini ve teknolojik altyapısını nasıl yönettiğine dikkat etmeli.

2-İnsan kaynaklarına odaklanan teknolojik ürün ve çözümlerin hukuki altyapıya, yasal gerekliliklere uygunluğundan, 3D Secure ile güvenli, ergonomik, tek bir portal üzerinden internet ve mobil cihazlarla entegre bir şekilde yönetilebilirliğinden ve kolay erişilebilirliğinden emin olunmalı.

"İnsan kaynaklarına odaklanan teknolojik ürün ve çözümlerin hukuki altyapıya, yasal gerekliliklere uygunluğundan, 3D Secure ile güvenli, ergonomik, tek bir portal üzerinden internet ve mobil cihazlarla entegre bir şekilde yönetilebilirliğinden ve kolay erişilebilirliğinden emin olunmalı"

İKMETRİK YAZILIMLARI İNCELENMELİ

Özetle; mesele oldukça detaylı ve hassas. Ne kadar anlatılırsa anlatılsın, teorik olarak kavranamayacak kadar da karmaşık. O yüzden, eğer insan kaynaklarının dijitalleşmesi ve/veya entegrasyonu sürecindeyseniz TÜBİTAK onaylı, zaman damgalı E-Bordro, E-İzin, E-Özlük, E-Zimmet, E-Eğitim, E-Performans Yönetimi gibi birçok modülden oluşan İKmetrik yazılımlarını incelemenizi öneririm. Hatta kendilerinden bir demo veya toplantı talep etmeniz çok daha net bir fikir verebilir. Sonuç; dijitalleşmeyen İK, verimli ve başarılı yönetilemez...

DİĞER YAZILARI