USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.04.2021 15:51:00

Geleceğin tarım teknolojileri, AgTech ve Tarım Devrimi

Yeni bir tarım devrimi arifesindeyiz. Bu yeni tarım çağında ‘sürdürülebilir tarım' başlığı altında şekillenen alanlar; aslında ‘gıda, güvenlik ve beslenme' ekseninde şekilleniyor. Tıpkı tüm diğer alanlar gibi tarım da uçtan uca teknolojik çözümlerle entegre oluyor.

Olası ve mevcut kuraklık, kıtlık ve pandemiler nedeniyle tüm ülkeler, 'sürdürülebilir tarımı' milli öncelikleri olarak ilan etmiş durumda. Kısacası yeni bir tarım devrimi arifesindeyiz. Bu yeni tarım çağında 'sürdürülebilir tarım' başlığı altında şekillenen alanlar; aslında 'gıda, güvenlik ve beslenme' ekseninde şekilleniyor. Tıpkı tüm diğer alanlar gibi tarım da uçtan uca teknolojik çözümlerle entegre oluyor. 'AgTech-tarım teknolojileri veya smart farm-akıllı çiftlik' terimleri ayrılmaz bir bütün olarak kullanıyor. Tarım teknolojileri / AgTech ya da 'smart farm' dediğimizde başroller tabii ki biyo/nano teknolojiler ve kimyada. Yan roller de bulut bilişimi/yapay zeka, blockchain, robotlar ve drone'lar ile sensörler tarafından kapılmış durumda. Gençler arasında tarım odaklı alanlara ilgi artıyor ve çiftçi olmanın itibarı yeniden yükseliyor.

Tarım teknolojileri / AgTech

Dikey çiftlikler: Sanayi devriminden arta kalan depolar ve büyük binalar hızla şehir çiftliklerine dönüşüyor/dönüşecek. Topraksız tarım da denilen bu yeni nesil teknolojik tarım havzaları, akıllı çiftlikler minimum su, girdi, atık üretimi, insan gücü ve suni güneş ışığı içeren çevreci çözümlerle, eskisinden çok daha bereketli mahsul avantajları ile çığ gibi büyüyor, gelişiyor. Hektarlarca değil; plazalarca, kat kat tarım alanları oluşuyor.

Akıllı sulama sistemleri: Tarımda atak yapan tüm ülkelerde öncelikle sulama teknolojileri geliştiriliyor. Akıllı çiftliklerde toprağın sunabileceği ve bitkinin ihtiyacına göre sulamanın ötesinde fotosentez, terleme vb. gibi faktörler de hesaba katılarak ekim, bakım ve nokta atışı akıllı sulama yapılıyor. Çöllerde bile eskisinden misli misli fazla ve sağlıklı hasat elde ediliyor.

Otonom, sürücüsüz tarla araçları, traktörler: Giderek daha da gelişen, kolaylaşan, ucuzlayan ve yaygınlaşan sensör, radar, GPS sistemleri ve makine öğrenmesi ile donanmış becerikli otonom arazi/tarla makineleri sayesinde yetişmiş insan gücünden de tasarruf ettiren çözümler iş kalitesini ve verimliliğiniz artırırken, maliyetleri inanılmaz düşürüyor.

Drone'lar: Üzerlerine monte edilmiş spreyler, sensörler, kameralar ile ölçüm, ekim, püskürtme vb. yapıp karar verebilen yapay zeka algoritmalarına sahip insansız hava araçları, İHA'lar yani drone'lar da süratle akıllı tarımın en önemli bileşenleri arasında vazgeçilmez hale geliyor.

Mobil uygulamalar: Sürdürülebilir tarım kapsamında firmaların sunduğu ücretsiz dijital-mobil uygulamalarla çiftçilerin tarlalarında karşılaştıkları problemlerin anında analizi, erken tespiti, hızlı çözümü artık cep telefonları aracılığıyla yapılabiliyor. Örneğin, dünya kimya devi BASF'ın ödüllü Xarvio Scouting mobil uygulaması ile çiftçi tarladaki sorunları, bir telefon yardımı ile sadece fotoğrafını çekerek saptıyor. Uygulama, fotoğrafı analiz ederek tarladaki durumu anlıyor ve doğru tarla yönetimi önerilerinde bulunuyor. Potansiyel riskler için erken uyarı sistemi devreye giriyor. Doğru ürün seçimi, uygun doz, optimum uygulama zamanı gibi konularda öneriler sunuyor.

Konu aslında bu kadarcık yere sığacak gibi basit, kısa değil. Tarla, mahsul, çiftçi dışında sürdürülebilir tarım ekosistemini oluşturan üretim, işleme, dağıtım, perakende ve tüketim alanlarında oyuncu olan, çiftçiler; devlet, global firmalar, sektör oyuncuları, akademi, sivil toplum örgütleri ve tüketiciler de var. Bunlar da kullandıkları teknolojilerle tarımda teknolojinin geleceğini A'dan Z'ye değiştiren bütüncül etkileşim içinde. Kısacası tarım teknolojilerinin geleceği çok ama çok parlak!

DİĞER YAZILARI