USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

1.11.2021 12:11:00

Robot yazılım ve yapay zeka ile kurumların dijital dönüşümü

Önümüzdeki yıllarda bazı sabit işler, bilgisayar otomasyon sistemleri ve robotik yazılım süreçleriyle beraber ya yok olacak ya da şekil değiştirecek. Dünyada katma değersiz işler artık çok atıl veya çok değersiz hale gelmeye başlıyor.

Şirketler veya ülkeler, yıldan yıla büyüme hedefliyor. Buradaki önemli ölçüt ise toplam verimlilik... Üretim tesislerini genişletebilir, daha fazla kişi istihdam edip daha çok üretim yapabilirsiniz; bu bir başarıdır. Ancak gelişebilmek ve daha rekabetçi olmak için verimliliğin artmasını sağlamak şart. Sahip olduğunuz insan kaynağı, hammadde ve tesis üzerinden daha fazla ürün çıkarmak için de teknoloji yatırımı yapmanız gerekiyor.

ROBOTİK TEKNOLOJİLERİN YÜKSELİŞİ

Rakipler ile rekabet edebilmek için rekabetçi bir toplum haline dönüşmeliyiz. Dijital dönüşüm, çok sayıda katma değeri düşük mesleğin yok olmasına sebep olacak. Ancak bununla birlikte beden gücüne dayalı ya da kendini tekrar eden masa başı işlerin yerine katma değeri yüksek yeni meslekler türeyecek. Eski meslekler ise anahtarı, bir bir robotik teknolojilere teslim edecek. Endüstriyel robotlar, üretim tesislerinde bandın başına geçti bile. Şimdi de yazılım robotları ile ofis ortamındaki uzun ve tek düze süreçler robotlara teslim ediliyor. Endüstriyel robotlar; nasıl bir fabrika işçisini taklit eden işler yapıyorsa, yazılım robotları da bir ofis personelinden işi bu şekilde öğrenebiliyor. Yapay zeka teknolojileri ile buna muhakeme ve karar verme yetkinlikleri de ekleniyor. Örneğin; kendi içinde sürekli aynı işlemlerin yapıldığı bir iş sürecine, yazılım robotları dahil olduğunda süreç çok daha hızlı, hatasız ve güvenli olarak ilerliyor. Söz konusu bu süreç ile ilgilenen personel ise çok daha yaratıcı ve verimli bir şekilde işine odaklanabiliyor.

YENİ ROBOT ÇAĞINA ADAPTE OLUNMALI

Otomasyon, insanlarca yapılması gereken el oyalayıcı rutin işlerin daha basit biçimde çözülmesi konusunda büyük önem taşıyor. Büyük hacimli verilerin ve operasyonların daha hızlı ölçeklendirilmesine ve yürütülmesine imkan veriyor. Zamanın daha verimli bir şekilde kullanılmasını ve şirketlerin genel giderlerinin azalmasını sağlıyor. Üstelik ortalama bir insandan 40 kat daha hızlı iş yapabilen yapay zeka bazlı robot yazılımları, yılın 365 günü 7/24 kesintisiz, hatasız ve hızlı işlem yapabilme kapasitesine sahip oluyor. Rutin işlerin ortadan kalkmasıyla ekiplerin daha verimli işlere odaklanmaları da sağlanıyor. Forrester tarafından yapılan araştırmalar küresel robotik süreç otomasyonu (RPA) pazar büyüklüğünün 2017'de 510 milyon dolar, 2018'de 1.20 milyar dolar, 2019'da ise 1.95 milyar dolara ulaştığını gösteriyor. RPA pazarının 2023'e kadar 12 milyar dolara ulaşacak şekilde büyümesi bekleniyor. Otomasyon sayesinde, dijital ve fiziksel ayrım giderek birbirine daha fazla yakınlaşıyor. Firmaların mevcut ve potansiyel müşterilerle nasıl iletişim kurduğunun temeli yeniden şekilleniyor ve robotlar, nihayet otomotiv endüstrisinin dışında iş değeri için gerçek itici güçler haline geliyor. Sözün kısası endüstride yer alan robotlar, gelecekte birçok şirketin rutin işlerini ele geçireceğe benziyor. Önümüzdeki yıllarda bazı sabit işler, bilgisayar otomasyon sistemleri ve robotik yazılım süreçleriyle beraber ya yok olacak ya da şekil değiştirecek. Dünyada katma değersiz işler artık çok atıl veya çok değersiz hale gelmeye başlıyor. Bütün firmaların ve özellikle de devletin bu konuda çok dikkatli olması ve yeni robot çağına hızla adapte olunması gerekiyor.

DİĞER YAZILARI