USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Nail Olpak

YAZARLAR

1.02.2024 14:11:00

İHRACATTA BAE, RUSYA VE SUUDİ ARABİSTAN RÜZGARI

İhracatımız, 2023 yılında geçen yıla göre yüzde 0,64 oranında artarak 255 milyar dolar olan hedefin bir miktar üzerine çıkarak 255.8 milyar dolara ulaştı. En çok ihracat yaptığımız ilk 5 ülke Almanya, ABD, Irak, İngiltere ve İtalya oldu. Bölgesel olarak bakıldığında ise ihracatımızın yüzde 54'ünü Avrupa kıtasına yaptık. Bunu yüzde 19,7 pay ile Orta Doğu bölgesi, yüzde 10 ile Amerika kıtası ve yüzde 9 ile de Afrika kıtası takip etti.

İHRACATTA SEKTÖR ŞAMPİYONU TEKRAR OTOMOTİV OLDU

Sektörel olarak baktığımızda otomotiv sektörü 35 milyar dolar ile bu yılın şampiyonu oldu. Bunu 31 milyar dolar ile kimya sektörü, 19 milyar dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon, 16.2 milyar dolar elektrik ve elektronik ürünler, 15 milyar dolar ile çelik sektörü takip ediyor.

KÖRFEZ ÜLKELERİ İLE B2B GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM ETTİ

DEİK olarak şubat ayındaki depremden sonra tüm Türkiye gibi önceliğimiz deprem bölgesindeki ihtiyaçlarımızı karşılamak oldu. Bu çerçevede, 1000 konteynerlik DEİK Konteyner Kenti'ni hazırlayarak depremzedelerin kullanımına sunulmak üzere mayıs ayında AFAD'a teslim ettik. Yılın ikinci yarısından itibaren ise hızla, asli görevimiz olan ticari diplomasi faaliyetlerimize odaklandık. Bu kapsamda ilk önemli etkinliğimiz temmuz ayında Cumhurbaşkanımızın Körfez Ziyareti vesilesiyle Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde Türk ve Körfez iş insanlarını bakanlarımızın önderliğinde bir araya gelmek oldu. Bölgedeki ikili ticari ilişkilerimizi yeniden hızlandıran bu ziyaret sonrasında da Körfez ülkeleri ile yuvarlak masa toplantılarımız, B2B görüşmelerimiz devam etti. Eylül ayında ise Dünya Türk İş Konseyi'mizin 10. Kurultayı'nı İstanbul'da düzenledik. Kurultayda 131 ülkeden 4 bini aşkın Türk Diasporası ve Türk dostunu bir araya getirdik. Kurultay kapsamında Türk diasporasının ve dost diasporaların güncel durumunun değerlendirildiği 4 oturum gerçekleştirdik ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ile bir iş birliği mutabakat zaptı imzaladık. DTİK Genel Kurulu'nda ise Ülke Temsilcileri ve DTİK Bölge Temsilciler Kurulu Başkanları seçilmiş olup, 84 ülke temsilcisi ve 5 Bölge Temsilciler Kurulu Başkanımız da çalışmalarına devam ediyor. DTİK 10. Kurultayı'mızın hemen ardından BM Genel Kurulu marjında New York'ta Cumhurbaşkanı'mızla ABD iş dünyası temsilcilerini bir araya getirdiğimiz 13. Türkiye Yatırım Konferansı'nı gerçekleştirdik.

TÜRK VE AFRİKALI ÖZEL SEKTÖR TEMSİLCİLERİ BİR ARADA

Ekim ayında ise Ticaret Bakanlığı'nın ev sahipliğinde ve Afrika Birliği Komisyonu iş birliğinde, 'Sınamalar ve Fırsatlar: Daha Güçlü Türkiye-Afrika Ekonomik Ortaklıkları' ana temasıyla Türkiye-Afrika IV. İş ve Ekonomi Forumu'nu İstanbul'da gerçekleştirdik. Forum kapsamında 1 misafir Devlet Başkanı, 24 Afrika ülkesinden Bakan, 32 Büyükelçi, 19 iş dünyası başkanı ve 6 Afrika Bölgesel Kuruluş Başkanı, bin 700'ü 54 Afrika ülkesinden olmak üzere toplam 3 bin 900 Türk ve Afrikalı özel sektör temsilcisini bir araya getirdik. İki gün süren Forumda, 9 bin 800 iş görüşmesi ve G2B toplantıları gerçekleşti ve 4 kuruluş ile iş birliği anlaşması imzalandı. Bunların dışında da yuvarlak masa toplantısı, iş ve ekonomi forumu, karma ekonomik komisyon (KEK) ve Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) toplantıları kapsamında etkinlikler ile ikili iş görüşmeleri olmak üzere, farklı formatlarda binin üzerinde etkinlik düzenleyerek ticari diplomasi faaliyetlerimizi sürdürdük.

LATİN AMERİKA ÜLKELERİ VE ÇİN'E ODAKLANILIYOR

2024 yılında da aynı şekilde ticari diplomasi faaliyetlerimizle ticaretimize destek olmaya çalışacağız. Hedefimizde Ticaret Bakanlığı'nın yayımladığı Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında ihracatın nispeten az olduğu ancak gelişme potansiyeli yüksek olan Amerika ve Asya kıtası yer alacak. Amerika kıtasında ABD'ye özel eyalet bazlı strateji geliştirirken Latin Amerika ülkeleri için de ayrı bir çaba göstereceğimiz yıl olacak. Asya kıtasında ise başta Çin olmak üzere dış ticaret açığımızın büyük bir kısmını verdiğimiz ülkeler hedefimizde olacak. Ticaret Bakanlığı da bu yıl hedef ülkeler listesini güncelleyerek sayısını da artırdı. Güncelleme yapılırken uzak ülkeler stratejisi çerçevesindeki ülkeler ile İslam Ülkeleri İhracatı Geliştirme Stratejisi kapsamında incelenen İslam İş Birliği Teşkilatı üyesi ülkeler de dikkate alındı. Toplam 56 ülkeye çıkan hedef ülkeleri de kapsayan ve tüm dünyayı radarına alan küresel ticari diplomasi çalışmalarımızla, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) olarak daha fazla ticaret için Türk iş dünyamıza pusula olmaya devam edeceğiz.

"Hedefimizde ihracatın nispeten az olduğu ancak gelişme potansiyeli yüksek olan Amerika ve Asya kıtası yer alacak"

2023'TE İHRACATTA ÖNE ÇIKAN ÜLKELER

* 2023 yılında Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 63 artarak (3.3 milyar dolar daha fazla) 8.5 milyar dolara yükseldi.

* Rusya Federasyonu'na ihracatımız ise yüzde 16,9'luk yükseliş ile (1.6 milyar dolar) 10.9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

* Suudi Arabistan'a ihracatımız ise yüzde 150 oranında artarak 2.6 milyar dolar oldu.

* Kazakistan, Yunanistan, İsviçre, Fransa ve Cezayir yıldız ülke adayları olarak görülüyor.