E-ticaret ve e-ihracat, günümüzde giderek daha fazla kişinin ve işletmenin ilgisini çeken ve merak ettiği konular haline geldi. Bu konularla ilgilenen kişiler, e-ihracat/e-ticaret yapıp yapamayacaklarını ya da ürün satıp satamayacaklarını sorguluyor. Evet, yapabilirsiniz... Nasıl yapacağınızı birbirinden değerli taktiklerle anlatacağım. 2010 yılında ihracat yaptığım dönemde bir arkadaşımla sohbet ederken bana şöyle dedi: "Trendyol diye bir şey açılmış. Biz zaten e-ihracat yapıyoruz e-ticaret de yaparız." Evet, biz e-ihracat yapıyorduk ve e-ticaret için de çok uğraştık, çok çalıştık ama sonunda yaptık. O zamanlar hazır giyim toptancılığı yapıyordum. 2010-2011 yıllarında Trendyol'da 1 numara oldum. Ama bu gerçekten çok zor oldu ve günün sonunda şunu anladım. İyi bir proje olmadan yapılan her bina yıkılmaya mahkumdur. Bu nedenle öncelikle iyi bir mimarın projeyi çizmesi gerekiyor. Bu perspektiften bakıldığında e-ihracatta karşınıza iki seçenek çıkıyor: Ya iyi bir eğitim alarak kendi yol haritanızı kendiniz çizeceksiniz ya da bu alanda uzman bir ekipten destek alacaksınız.
E-İHRACATTA BİZİ BEKLEYEN BÜYÜK BİR FIRSAT VAR
Şu anda gerçekten herkesin kafasındaki soru şu: "Ben bunu yapabilir miyim, para kazanabilir miyim?" İyi haber; bunu ben yaptıysam, bu yazıyı okuyan herkes kesinlikle yapabilir. Yapmanız gereken iyi bir eğitim alarak bu alanda uzmanlaşıp doğru yol haritası ile aksiyona geçmek. Avrupa, Amerika zaten zengin ülkeler, her şeyi yapıyorlar, her şeyi alıyorlar diye düşünüp kesinlikle umutsuzluğa kapılmayın. Burada size şu soruyu sormak istiyorum, sadece tahmin etmeye çalışın: Amerika'da 50 eyalet var. Sizce kaç havalimanı vardır? Genelde herkes 50 eyalet varsa yaklaşık 500 de havalimanı vardır diye düşünüyor. Gerçek şu ki Amerika'da toplam 22 bin havalimanı var. Peki bu doğru bir veri mi? Hayır değil! Bu veri 2010 yılına ait. Baya araştırdım fakat 2023 yılına ait veri bulamadım. Emin olun ki bu sayı 2023'te 26-27 bini geçmiştir. Bu veriler bize gösteriyor ki e-ihracatta ciddi talep ve bizi bekleyen büyük bir fırsat var.
254 MİLYAR DOLARLIK İHRACATIN 3 MİLYAR DOLARI E-İHRACATA AİT
2022 yılında dünyada 5.5 trilyon dolarlık e-ticaret hacmi oluştu. Bu sayı; Amerika'da 1 trilyon dolar, Türkiye'de ise 801 milyar TL yani 29 milyar dolar. Ülkemizdeki yüksek fiyat artışları ile 2023'ü 2 trilyon TL yani 70 milyar dolar ile kapatacağımızı düşünüyorum. 2022 yılında Türkiye'de ihracat hacmi 254 milyar dolara ulaştı. Bu hacmin 3 milyar doları e-ihracata ait ve bu sayının ilerleyen dönemlerde 30'ları geçtiğini hep beraber göreceğiz. Bu veriler bize gösteriyor ki; kesinlikle ve kesinlikle ciddi fırsatlar bizleri bekliyor. Yeter ki biz karşımıza çıkan fırsatları değerlendirebilelim. Ticaret Bakanlığı'nın içinde bulunan e-ihracat/e-ticaret daireleri var. Peki bu dairler ne işe yarıyor? Bu daireler bizlere çok ciddi destekler sağlıyor. Sizde bu desteklerden yararlanabilirsiniz. Öyle destekler ki yolunuzu açıyor ve size ilerlemek için güç veriyor. Adım atmakta tereddüt ediyorsanız, 5986 Sayılı E-İhracat Destekleri'ne bir göz atın derim.
E-İHRACAT TÜRKİYE 2 BİNDEN FAZLA MEZUN VERDİ
E-İhracat Türkiye olarak biz neler yapıyoruz? E-İhracat Türkiye 2015 senesinde başladı fakat tam olarak 2018 yılında kuruldu. 15 bin aktif ve 2245 halihazırda e-ihracat/e-ticaret yapan üyemiz mevcut. Ev tekstili kategorisinde Amerika'da kendi ürünlerimizi satıyoruz. Türkiye'nin en büyük e-akademisine sahibiz, şu ana kadar 2 binden fazla mezun verdik ve vermeye de devam ediyoruz. Amazon hesap açılışından Excel'de finansal hesaplamalara kadar her detayı öğretip ne biliyorsak öğrencilerimize aktarmaya çalışıyoruz ve o şekilde mezun ediyoruz. E-akademimizden çok başarılı öğrencilerimiz çıkıyor. Onları da ilerleyen süreçlerde YouTube kanalıma konuk olarak almayı düşünüyorum. Bir öğrencimizi örnek vermek istiyorum. Kendisi aylık 110 bin dolarlık cirolara ulaşmış biri. Ona YouTube kanalımda beraber video yapmayı teklif ettim. Yapamayacağını söyledi. Neden dedim. Ben devlet memuruyum, kurumda herkes bu işi yapıyor dedi. Verdiğim eğitimlere bakarak şunu söyleyebilirim ki devlet memurları bu işi daha iyi yapıyor. Öte yandan B2B'nin püf noktalarından bahsetmek istiyorum. B2B yapacak firmalara her zaman şunu derim: "Üretim yap". Genelde şu şekilde tepkiler alıyorum: "Neyin üretimini yapayım? Önce sipariş gelecek ben de üretim yapacağım" Hayır, bu şekilde olmaz. Satacağın numunenin imalatını yapmalısın, numunen burada olmalı. Örneğin, Alibaba veya farklı platformlardasın yaptığın e-mail maketing'den biri dönüş yaptı ve senden numune istiyor. Ne yapmalısın? Hemen ertesi gün numuneni gönderebilmelisin. Eğer numuneni sonradan üretiyorsan sen B2B yapmıyorsun.
"İyi bir proje olmadan yapılan her bina yıkılmaya mahkumdur. Bu nedenle öncelikle iyi bir mimarın projeyi çizmesi gerekiyor. E-ihracatta karşınıza iki seçenek çıkıyor: Ya iyi bir eğitim alarak kendi yol haritanızı kendiniz çizeceksiniz ya da bu alanda uzman bir ekipten destek alacaksınız"
B2C'NİN EN ÖNEMLİ TAKTİĞİ TERSİNE MÜHENDİSLİK YAPMAK
Biraz da B2C'nin püf noktalarını anlatayım. İyi bir planlama kesinlikle yapmalısın ama en önemli taktik tersine mühendislik yapmak. Tersine mühendislik kopyacılık diyenler oluyor. Evet bence de kopyacılık ama ben de yapıyorum. Eğer bir ürünün iyi sattığını düşünüyorsan hemen Amerika veya İngiltere'de o ürünü en çok satan satıcıyı tespit edip, bu satıcıyı 3. parti yazılımlarla tespit edebilirsiniz, o satıcıdan ürünü satın alıp incelemelisiniz. Burada en kaliteli olmaya çalışmanıza gerek yok. Eğer Amazon'da bir ürün satıyorsanız ve bir listenizde varyasyonlarıyla beraber 100-150 tane ürün yoksa açık konuşayım boşa kürek çekiyorsunuz, sakın e-ihracat yapmayın.
DOĞRU ADIMLARI ATMAK BAŞARIYI GETİRİR
Sonuç olarak e-ticaret ve e-ihracat, her geçen gün daha fazla insanın dikkatini çeken ve merak ettiği alanlar haline geldi. Bu metinde de kendi deneyimlerimden yola çıkarak bu sektörlerin sunduğu büyük potansiyeli ve büyük fırsatları sizlere anlatmak istedim. Kendinize şu soruları sormaktan vazgeçin:
1-Acaba ürün satabilir miyim?
2-Acaba ben de e-ihracat/e-ticaret yapabilir miyim?'
Cevap evet! Eğer ben bu yolu başarılı bir şekilde izleyebildiysem, kesinlikle herkes bu yolda başarılı olabilir. Unutmayın, bu fırsatlar sadece zengin ülkelerde değil, dünya genelinde mevcut. E-ihracat ve e-ticaret alanında doğru adımları attığınız sürece kesinlikle başarılı olabilirsiniz. Bu doğru adımları atabilmek için e-akademimize katılabilirsiniz.