USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
İhsan Erbil Bayçöl

YAZARLAR

1.10.2024 09:21:00

ELEKTRİKLİ ARAÇ VE ŞARJ İSTASYONLARI SEKTÖRÜNDE TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ

EPDK'nın projeksiyonlarına göre, 2035 yılına kadar elektrikli araç sayısı düşük senaryoda 1.7 milyon, yüksek kullanım senaryosunda ise 4.2 milyona çıkıyor. Bu büyümeyi destekleyen en önemli unsurlardan biri de şarj altyapısındaki gelişmeler. 2023 yılında Türkiye genelinde 3 bin 81 şarj istasyonu varkenTemmuz 2024 itibariyle bu sayı 21 bine yükseldi. 2035 yılına kadar ise bu rakamın 147 bin ile 348 bin arasında olması bekleniyor.

YEŞİL ŞARJ İSTASYONLARI İLE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Şarj altyapısının hızla genişlemesi, elektrikli araç kullanıcılarına daha fazla erişim sağlayacak ve bu teknolojinin günlük hayatta daha fazla yer bulmasına katkıda bulunacak. Ayrıca Türkiye, çevre dostu çözümleri teşvik etmek adına 'yeşil şarj istasyonları' kavramını hayata geçiriyor. Bu istasyonlar, tamamen yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak elektrikli araçların şarj edilmesini sağlıyor. Böylelikle, Türkiye sadece elektrikli araç kullanımını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda karbon salınımını azaltma hedefine de güçlü bir şekilde ilerliyor.

CHARGING HUB'DA VERİMLİ VE GÜVENİLİR ŞARJ İMKANI

Elektrikli araçlara geçiş sürecinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaygınlaştığı bu dönemde, biz de yeni nesil teknolojiyi destekleyecek şarj istasyonları kurmaya büyük önem veriyoruz. Enerjisa Üretim olarak hayata geçirdiğimiz Charging Hub projemiz, farklı şarj operatörlerinin tek çatı altında buluşturuyor. Hem uzun menzil sağlayan hem de kullanıcılara bir kahve molası süresince hızlı şarj özelliği ile zaman kazandıran bu istasyonlar, yenilenebilir enerji yatırımlarımızla şebekeyi de besleyecek ve Türkiye'deki elektrikli araç altyapısının gelişimine katkı sağlayacak. Charging Hub projemizin teknoloji ortağı Huawei, geliştirdiği 720 kw'lık FusionCharge sıvı soğutmalı yüksek hızlı güç ünitesi ile ultra hızlı şarj imkanı sağlayacak. Geliştirilen teknolojik altyapı, iş ortağı Zebra Elektronik dağıtıcıları ile sadece binek ve SUV araçların şarjlarıyla sınırlı olmayıp, hafif ticari ve ağır ticari segmentlerdeki araçların da hızlı şarj edilmesine imkan tanıyacak.

YENİLİKÇİ ŞARJ ÇÖZÜMLERİ İLE GELECEĞE HAZIRLIK

Güneş enerjisi ve enerji depolama sistemleri ile entegre edilebilen yüksek hızlı şarj altyapısı sayesinde şarj gücü ihtiyaca göre dinamik olarak ayarlanabilecek ve dağıtıcılar arasında paylaşılabilecek. Bu sayede şebeke kullanımı azalacak ve şarj eş zamanlılığı önemli ölçüde artacak. 10 yıl kullanım ömrüyle yüksek verimli, hızlı ve güvenilir şarj imkanı sağlayan FusionCharge sıvı soğutmalı güç ünitesi, artan elektrikli araç penetrasyonum ile oluşan beklenmedik şebeke yüklenimlerinin önüne geçecek. Şarj tesislerinin temelini oluşturması beklenen ünite ile operatörler ve taşıyıcılar, şarj tesisi işletme ve bakım maliyetlerinden tasarruf ederken kullanıcılar daha iyi bir şarj deneyiminden yararlanacak.