USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Dr. R. Erdem Erkul

YAZARLAR

1.01.2025 10:36:00

GELECEĞİN YENİLİKÇİ DÜNYASINDA YAPAY ZEKA VE SANAYİ İŞ BİRLİĞİ

Buhar makinesinin sanayi devrimini başlatmasından bu yana, teknolojinin getirdiği değişimler insanlığı ileri taşıdı. Şimdi ise yapay zeka, sanayi sektöründe yeni bir devrimin eşiğinde olduğumuzu gösteriyor; çünkü yapay zeka temelli çözümler sektöre getirdiği yeniliklerle üretim süreçlerini, tedarik zincirlerini, müşteri ilişkilerini ve daha birçok alanı kökten değiştiriyor. Teknolojik dönüşüm süreçlerinde verimlilik ve maliyet daha etkin hale geliyor veya yeni iş modelleri ve hizmetlerle iş yapış şekillerimiz değişiyor. Hal böyleyken de dijital dönüşüm kaçınılmaz bir gerçek oluyor. Öyle ki Statista (2024) verilerine göre, dijital dönüşüm harcamalarI üç yıl içinde yaklaşık 4 trilyon dolara ulaşabilir olarak tahmin ediliyor.

YAPAY ZEKA ÜRETİMDE SÖZ SAHİBİ OLACAK

Yapay zeka ve sanayi nasıl el ele verebilir peki? Öncelikle, bildiğiniz üzere, yapay zeka algoritmalarının büyük verileri bünyesinde tutup işleme yeteneği var. Sensörlerden gelen veri yığınlarını analiz ederek anlık ve doğru kararlar almayı mümkün kılıyorlar. Bu da üretim hatalarının en aza indirgenmesini, enerji tüketiminin optimize edilmesini ve genel maliyetlerin düşürülmesini sağlıyor. Yapay zeka ve sanayi iş birliği ile daha planlı ve optimize edilmiş iş süreçlerini tercih etmeye başlıyoruz. Örneğin, Türkiye'de 2000 yılında 5 olan yapay zeka ürünleri geliştiren firma sayısı bu yıl 1195'e çıktı. Yani ülkemizde de yapay zekalı bir sanayileşme ve yapay zeka üretimine odaklı iş yapma mantığı günbegün büyüyor.

İNSAN FAKTÖRÜ HÂLÂ ETKİN

Diğer yandan yapay zekanın sağladığı otonom sistemler sayesinde farklı gelişmeler doğuyor. İnsansız araçlar ve robotlar üretim süreçlerinde fiziksel olarak insan gücüne olan ihtiyacı azaltarak daha tehlikeli görevlerin güvenli bir şekilde yerine getirilmesini mümkün kılıyor. Hassas üretimlerin yer aldığı sanayi kollarında insan hatası riski de azaltılarak kalite kontrol süreçlerinde bir iyileşme gözlemlemiş oluyoruz. Bu noktada şunu atlamamakta fayda var; fiziksel olarak daha az yoruluyoruz artık ama bu otonom makinelerin arkasındaki beyin yine insanın zekasını kapsıyor. Burada da aslında yeni iş kolları ve yeni disiplinler doğuyor ve hatta bu sayede operasyonel verimlilik de artıyor.

TOGG'UN YAPAY ZEKA ASİSTANI 'CARE' OLDU

Yapay zekanın endüstride sunduğu fırsatlar, çeşitli sektörlerde farklı şekillerde uygulanıyor. Bizler Cerebrum Tech olarak sanayi ile farklı iş birliklerinin farkında olan bir firmayız. Bu konuda da en taze örnek ülkemizin yerli otomobil firması Togg ile aramızdaki iş birliği... Bizler bu iş birliğinde yapay zekanın endüstride somut değişiklikler getirebileceğini önce ülkemize sonra dünyaya göstermek istiyoruz. Bu iş birliği kapsamında ise TOGG tarafından geliştirilen elektrikli araçları Cerebrum Tech'in yapay zeka asistanı Cere ile buluşturmayı planladwık. İlerleyen günlerde bu iş birliğini ayrıntılarını da paylaşma şansımız olacak ve sanayinin ve özel sektörün buluşması olarak daha fazla yeniliğe imza atacağız. Ben bu iş birliğinin yeni işlere ilham vereceğine inanıyorum.

SOMUT İŞ BİRLİKLERİ İÇİN DESTEĞE DEVAM EDECEĞİZ

Sanayinin ve yapay zekanın birlikte çalıştığı yerlerde enerji verimliliğinden sürdürülebilirliğine iş yönetimindeki kritik veri analizlerinden insan kaynaklarına değin gelişmeler yaşıyoruz. Bu gelişmeler ışığında da geleceğin yenilikçi dünyasında yapay zekanın ve sanayinin daha fazla bir arada olacağını düşünmemiz lazım. Atacağımız her adımda dijitalleşme ve inovasyon temelli stratejiler kurgulamak ve bu stratejilere hızla uyum sağlamak bizlerin yararına olacaktır. DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyi olarak, bu hedefler doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz ve ülkemizi daha da ileriye götürmek için sanayinin ve özel sektörün iş birliğini desteklemek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.