USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Dr. Kemal Tuskan

YAZARLAR

1.12.2023 10:59:00

SAĞLIKLI SÜRÜŞ İÇİN SAĞLIKLI OTOMOBİL SATIN ALIN

Bir başka sayıda yeniden merhaba... Araç alırken sağlığınız için dikkat etmeniz gereken şeyler olduğunu biliyor muydunuz? Sizi yollarda bekleyen tek tehlikenin dikkatsiz sürücüler olmadığınız bilmenizi isterim. Amacım aracın ABS ya da hava yastıklarından bahsetmek değil. Güvenlik ekipmanlarının geliştirilmesi için otomobil üreticileri milyarlarca dolar harcarken bir şeyi unutuyorlar. Tüm otomobil üreticileri kaza anında araç içindeki ve dışındakileri korumak için önlemler alıyor olsa bir insanın bir yıl içinde yaralanmalı bir kaza ihtimali binde 3 iken araç içindeki sağlığı tehdit edici ajanlara maruziyeti yüzde 100'dür.

ÖMRÜMÜZÜN YÜZDE 3'Ü OTOMOBİLDE GEÇİYOR

Otomobiller yaşamımızın bir parçası, o kadar ki ortalama bir insan ömrünün 4.5 yılını otomobilinin içinde ve trafikte geçiriyor. Aslında otomobillerimizin içindeyken ömrümüzün neredeyse yüzde 2'sini geçiriyoruz ve otomobil alırken neredeyse hiç sağlığımızı etkileyen bir olumsuzluğu da satın alıyor olabilir miyim diye düşünmüyoruz. İlk uyarım alerjili bireyler için olacak. Özellikle astım hastalığı olanların ve çocukların ilk iki yaşta alerjen özellik gösterebilecek partiküller ile karşılaşmaması gerekiyor. Pek çok otomobil kabin içini temiz tuttuğunu düşündüğümüz klima filtresi taşımakta olsa da aslında çoğu filtre düşündüğünüz kadar etkili değil. Neyse ki artık akıllı filtreler var. Bu filtreler üç aşamalı süzme işlemi yaparak kabin içini HEPA filtrelere yakın kalitede temizleyebiliyor.

Pek çok otomobil kabin içini temiz tuttuğunu düşündüğümüz klima filtresi taşımakta olsa da aslında çoğu filtre düşündüğünüz kadar etkili değil.

ALERJENLER KOLTUKLARA TUTUNUYOR

Bir başka önem taşıyan ayrıntı ise otomobilin iç yüzeylerinin hangi malzemeden üretildiği. İlk önce döşemelerden bahsetmek isterim. Kumaş kaplı koltuklar ilk bakışta sağlıksız gibi gözüyor olsa da anti alerjik ve anti statik özellikli kumaşlar aslında deri koltuklara yakın düzeyde koruyucular. Ancak suni deri ve alcantara koltuk kaplamaları üretilirken kullanılan malzemelerden dolayı deri ve kumaş kadar sağlıklı değiller. Hele ağzına her şeyi almaya meraklı oral çağda bir çocuk sahibiyseniz. Yine de siz tüylenmesi kolay kumaşlardan da kaçının. Zira ne kadar çok tüy varsa o kadar çok alerjen koltuklarınıza tutunabilir.

Son olarak konsol kaplamalarından bahsetmek istiyorum. Mikrocepler içermeyen kaplamalar aracın alerjen yükünü azaltacağından tercih sebebi olmalıdır. Bu konuda en şanlı malzeme ise maundur.

Hepinize kazasız, konforlu ve sağlıklı sürüşler dilerim. Sevgi ile kalın...