Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 'E-İhracatta ChatGPT ve Yapay Zeka Araçları' kılavuzunda, e-ihracat yapanların iş süreçlerini optimize etmek, pazar analizi yapmak, müşteri hizmetlerini geliştirmek, ürün listelemek, reklam ve pazarlama yapmak, web sitesi açmak, yabancı dillerde hizmet vermek gibi birçok konuda yardımcı olacak yapay zeka araçları detaylıca anlatılıyor. Kılavuz, e-ihracatın Türkiye'nin genel ihracatı içindeki payını yüzde 10'a çıkarma hedefi doğrultusunda hazırlanmış çok kapsamlı bir kaynak. Giriş, ChatGPT ve Diğer Yapay Zeka Araçları olmak üzere 3 bölümden oluşan kılavuz; yapay zekanın nasıl çalıştığını, ChatGPT ve e-ihracattaki yerini, ChatGPT'nin iki farklı versiyonu 3.5 ile 4.0'ün karşılaştırmasını, kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, hangi konularda yararlanılabildiğini ele almasının yanı sıra Midjourney, Tailor Brands, OpusPro gibi diğer yapay zeka araçlarını da inceleyen bir rehber. Bu rehberde yapay zeka araçlarını e-ihracat veya e-ticaret yaparken kullanmak isteyen işletmelere yönelik birçok pratik bilgi mevcut. Kılavuzun önemli bölümleri bence şu kısımlar...
E-TİCARETTE YAPAY ZEKA
E-ticaret alanında yapay zeka, müşteri davranışlarını analiz etmek, kişiselleştirilmiş ürün önerileri sunmak ve müşteri hizmet süreçlerini en uygun hale getirme alanlarında etkili bir şekilde kullanılıyor. Chatbotlar ve sanal asistanlar, müşteri sorgularını hızla yanıtlayarak, daha tatmin edici bir alışveriş deneyimi sunuyor. Ayrıca yapay zeka destekli sistemler stok yönetimi ve talep tahmininde rol alarak işletmelerin envanter yönetimini verimli bir hale getirmeye de katkı sağlıyor. Yapay zeka destekli sistemler, en etkin sevkiyat yollarını belirlemek, nakliye maliyetlerini düşürmek ve dağıtım süreçlerini daha hızlı bir hale getirmek amacıyla da kullanılıyor. Yapay zeka, tedarik zinciri ağlarında meydana gelebilecek olası aksaklıkları önceden tahmin ederek, bu tür sorunları önlemeye yardımcı oluyor.
CHATGPT KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Açık ve detaylı sorular sorun, spesifik olun. Örneğin, "e-ihracatta en etkili pazar araştırma yöntemleri hangileridir?" gibi spesifik sorular sormak, daha net ve kullanışlı cevaplar almanızı sağlar. Yapay zekaya sorulacak sorunun bağlamını açıkça belirtilmesi gerekiyor. Eğer belirli bir ülke, sektör veya hedef kitle ile ilgileniliyorsa, bunun soruda belirtilmesi gerekir. Kendinizi bir işletme sahibi, pazar araştırmacısı veya e-ihracat danışmanı gibi konumlandırarak soruların bu perspektiften sorulması ise alınacak olan cevabın kalitesini artırır. Ne tür bilgilere ihtiyacınız olduğunu ve hangi konularda yardıma ihtiyaç duyduğunuzu netleştirmelisiniz. Örneğin, e-ihracat için ürün listeleme stratejileri, uluslararası gönderim yöntemleri veya yerel pazar trendleri hakkında bilgi isteyebilirsiniz. ChatGPT belirli ülkelerdeki veya sektörlerdeki e-ihracat trendleri ve tüketici davranışları hakkında bilgi veriyor. Bu da pazar analizi bakımından faydalı olabilir. ChatGPT ile etkileşimli bir diyaloğa girmekten kaçınılmamalı. Eğer verilen cevap tam olarak tatmin etmediyse, daha fazla ayrıntı veya açıklama isteyerek konuşmanın derinleştirilmesi gerekiyor.
E-TİCARETTE KULLANILABİLECEK YAPAY ZEKA ARAÇLARI
*Komutları kullanarak görüntüler oluşturmak için kullanılan bir yapay zeka programı olan Midjourney'e şu an sadece Discord botu aracılığıyla erişilebiliyor. İngilizce promptlar daha iyi sonuç veriyor.
*Kurumsal kimlik geliştirme sürecinde önemli bir destek sağlayan Tailor Brands, markalaşmanın temel aşamalarını kullanıcıya sunuyor. Söz konusu yapay zeka tabanlı araç ile kullanıcılar, markalarının logosunu, kartvizitlerini, sunumlarını ve web sitelerini kolaylıkla tasarlayabiliyor.
*10Web IO yapay zeka aracı, kullanıcıların web sitesi hazırlamalarında kolaylık sağlar. Bu platform, oluşturulan web sitelerine ödeme sistemlerinin entegre edilmesine imkan tanıyarak, e-ticaret web sitelerinin verimli bir şekilde kurulmasını destekliyor.
*Opus Pro, uzun biçimli videolardan kısa kliplerin oluşturulmasında kolaylık sağlayan bir yapay zeka video düzenleme yazılımı. Bu yazılım, videoları analiz etmek, alakalı ve ilgi çekici klipler oluşturmak için yapay zeka algoritmalarından faydalanıyor.
*Metin tabanlı bilgileri kullanarak video içerikleri oluşturma aracı olan Invideo AI'da kullanıcılar, video oluşturmak istedikleri konunun başlığını platforma girerek, istedikleri video türünün hazırlanmasını sağlayabilirler. Invideo AI, belirlenen konu üzerine araştırma yaparak kullanıcıların talep ettiği videoyu üretmeye başlar. 5-10 dakikalık bir YouTube videosu ya da 1 dakikalık kısa bir video olabilir.
*Kullanıcıların yapay zeka kullanarak saniyeler içinde belgeler, sunumlar ve web sayfaları oluşturmasına olanak tanıyan yeni bir platform olan Gamma App, kapsamlı biçimlendirme ve tasarım çalışmalarına gerek kalmadan ilgi çekici içerik oluşturmayı kolaylaştırmak için tasarlandı.
*ElevenLabs, içeriği her dilde ve seste evrensel olarak erişilebilir hale getirme misyonuna sahip bir ses yapay zekası araştırma ve dağıtım şirketi. E-ihracat alanında reklam kampanyaları yürütürken kullanılacak videoların seslendirmesinde kolaylık sağlayabilir.
*TLDV.io, video içeriğini özetleyerek önemli noktaları çıkaran bir yapay zeka aracı Zoom, Google Meet ve Microsoft Teams gibi popüler platformlarla entegre çalışabilir. Toplantıları kaydetme, transkripsiyon işlemi ve önemli anları işaretleme gibi imkanlar sunuyor.