Bir süredir gündemde olan Açık Bankacılık, finans sektörünü dönüştürecek bir yenilikçilik hamlesini de temsil ediyor. Açık Bankacılık, bankalar için platformlar arasında çift yönlü entegrasyona dayalı yeni bir kanal sunuyor. Aynı zamanda üçüncü parti ortaklıklarla çift yönlü entegrasyon sağlıyor. Yeni hizmet sağlayıcılar ve regülasyonlar özellikle finansal teknoloji (fintek) şirketlerini etkileyen iki kritik entegrasyonun gerçekleşmesini sağlıyor. Bu entegrasyonlar ile fintek şirketleri tek bir tıklama ile hem müşterilerinin son aylardaki bankacılık işlem verilerine erişebilecek hem de sonraki ayların bankacılık işlem verilerine erişim için ek müşteri onayına ihtiyaç duymayacak. Bunun yanı sıra fintek şirketlerine; müşterilerinin yaptıkları tüm işlemlerin ilişkili hesap bakiyelerine, limit ve limit üzeri işlemlerine, günlük işlem hacimleri ile açıklamalarına erişim sağlanmış olacak. Geniş bir çerçeveden baktığımızda, bu entegrasyonlar ile bankalar, elektronik para kuruluşları, ödeme hizmeti kuruluşları, API platformları, satıcılar, pazaryerleri ve hesap birleştiriciler gibi çeşitli paydaşları birbirine bağlayacak bir platformun oluşacağını söyleyebiliriz.
SEKTÖRDE YENİ SENARYOLAR
Buradan sonuçla, birçok ilgi çekici kullanım senaryosunun ortaya çıkacağını öngörmek çok da zor değil. Halihazırda gözlemlediğimiz ve görmeyi beklediğimiz senaryolarını somutlaştıracak olursak; hesap birleştirme ve bireysel finans yönetimi, KOBİ'ler için nakit yönetimi çözümleri, yeni hesap tabanlı ödeme yöntemleri (e-ticaret, uygulama içi ödemeler, POS) ve işlem verileri ve analitiğe dayalı yeni hizmetleri örnek olarak verebiliriz. Önümüzdeki dönemde, banka dışı finansal aktörlerin de değer zincirine girişiyle daha da rekabetçi bir pazar oluşmaya başlayacak. Bu yeni pazarda, büyük perakendeciler, dijital devler, tek ürünlü hizmet sunan şirketler ve fintek şirketleri olmak üzere dört farklı ve yeni aktör ön plana çıkacak. Her bir aktörü kısaca inceleyecek olursak: Büyük perakendeciler, müşteri etkileşimleri ve satın alım sıklığı yönünden avantajlı konumlarını ödeme ve finansman alanlarına daha fazla dahil olmak için kullanabilecek; dijital devler, yeni regülasyonların sunduğu fırsatları pazar güçleri ve geniş kullanıcı tabanlarıyla birlikte değerlendirip önemli piyasa aktörlerine dönüşebilecek; tek ürünlü hizmet sunan şirketler, veriye erişimin sunduğu daha iyi hedeflendirme ve çapraz satış imkanları ile büyüme eğiliminde olabilecek; fintek şirketleri de, zaman içinde birkaç kazanan etrafında konsolide olacak ve parçalı bir piyasa yaratabilecekler.
BÜTÜNSEL STRATEJİ GEREKİYOR
Piyasadaki ana finansal hizmet sağlayıcı konumunda olan bankaların, API portallarını geliştirme, fintek satın alımları ve ortaklıkları, kendi elektronik para ve ödeme hizmet sağlayıcısı sistemlerini kullanıma sokma ve kendi pazaryerleri oluşturmak için yatırımlarda bulunma gibi çeşitli taktiksel hamlelerle bahsettiğimiz değişikliklerle ilgili stratejiler geliştirdiklerini gözlemliyoruz.
Bu değişen iklimde, bankaların Açık Bankacılık trendine hazırlanmak için bütünsel bir stratejiye ihtiyaç duyacaklarını öngörüyorum. Bu kapsamda açık bankacılık stratejisi, mevzuata uyum, ilgili iş modellerinin oluşturulması, harici ortaklık ve ekosistem yönetimi, iç organizasyonun yapılandırılması, teknoloji altyapısı başlıkları kritik öneme sahip olacak.
Açık Bankacılık finans sektöründeki değişimler için sadece bir başlangıç. Her sektörde olduğu gibi finans sektöründe de başarılı olmak için dönüşümün hızına uyum sağlamak ve inovatif çözümleri hayata geçirmek kritik öneme sahip. Bu noktada, ortaya çıkan risk faktörlerini ve değişiklikleri hesaba katarken, beraberinde gelecek fırsatları da değerlendirmenin çok önemli olacağına inanıyorum.