Kariyerin hangi aşamasında olursak olalım, profesyonel yaşamda yükselmek önemlidir. Bu şekilde kazanç artar, daha fazla statü ve imkana sahip olma şansı elde ederiz. Kariyerde yükselebilmenin karşılığı da yönetim kademelerine gelmekten geçer. Peki bu kademelere geçmek için ya da geçtikten sonra hangi alanlarda gelişmek en çok işinize yarar? Yönetim bilimci Henry Mintzberg; yöneticinin sorumluklarını sıralarken kişiler arası ilişkileri yönetme, bilgi akışını sağlama ve karar verme olarak sınıflandırıyor. Her ne kadar liderlik becerileri günümüzde popüler olsa da Mintzberg yöneticinin temel işlevlerini güzel özetlemiş. Bu anlayışta kariyer gelişiminde yönetim seviyelerine çıkmak ve orada kalmak için üç noktanın önemli olduğunu görüyoruz.
KARAR VERME BECERİSİ
Yöneticiler karar alır. Bu kararlar kimi zaman sahiplenilir, kimi zaman eleştirilir. Karar almak bu eleştiriyi ve geribildirimi göğüslemeyi gerektirir. Karar almak sorumluluk demektir ve beraberinde bir bedelle gelir. Bu bedel de bulunduğun konumun getirdikleridir. İşin başka zor yanı, karar için bilgiye, hatta her yönüyle sağlam bir bilgiye ihtiyaç vardır. Ancak böyle bir olanak çoğu zaman olmaz. Herbert Simon'un belirttiği gibi yöneticiler 'sınırlı rasyonellik' çerçevesinde karar verir, bu da karar kalitesini etkiler, risk artar. Bazı yönetim bilimcilerin de belirttiği gibi iş şansa ya da güçlü sezgilere kalır. Karar verme kalitesini artıran en büyük etkenlerden biri, frekansı yüksek karar dönemlerinde ara verip tazelenmeyi bilmek ve sezgileriyle ne kadar verinin o karar için yeterli olacağını anlamaktan geçer. Bu da iş için deneyim kazanmak anlamına gelir. Genç yeteneklerin kariyer gelişim hızına dair sorularının cevabı burada gizlidir.
İLETİŞİM KANALINI TUTMAK
Karar vermek temel özellik ise en büyük gıdası da bilgidir. Bilgi de organizasyon içindeki iletişim kanallarını keşfetmekten geçer. Bir organizasyon içinde bilinen, formel yapılar olduğu kadar, resmi yollardan oluşmayan iletişim kanalları da vardır. Çünkü organizasyondaki bireyler, iş yaptıkça sosyal etkileşimle birbirine yaklaşır ve enformel gruplar oluşturur. Bu da yeni iletişim kanalları açar. Yönetim kademesine giden yolda, bir adım geride durup daha büyük perspektifte bu kanalları keşfetmeyi öğrenmek ileride karar alma becerisinde büyük kolaylık sağlar. Bilgi toplama ve dağıtmada merkez olmayı imkanlı hale getirir.
"Yönetici kademelerinde hem kendi ekibinin hem de paydaşlarıyla kurduğu ilişkilerin satır aralarını okumak, güçlü analiz ve sentez yeteneğine sahip olmak oldukça önemlidir."
İLİŞKİLERİN SATIR ARALARI
Bilgi iletişim kanallarından geçiyorsa, bilgiyi tedarik eden de hiç şüphesiz organizasyonun üyeleridir. Yönetici kademelerinde hem kendi ekibinin hem de paydaşlarıyla kurduğu ilişkilerin satır aralarını okumak, güçlü analiz ve sentez yeteneğine sahip olmak oldukça önemlidir. Böylelikle iş çevresinde dengeli bilgi akışı sağlanırken, kendi kariyer destekçilerinizi bulmak çok daha kolay olur. Tabii, insanın olduğu yerde her zaman güç ve siyaset unsurları bulunmuştur, bu iş yaşamında özellikle ilişkileri oluşturma aşamasında ön plana çıkmaktadır. Bu da gelecek yazımızın konusu olsun. Özetle, yöneticilik kendinin ve içinde bulunduğu organizasyonun kaynaklarının farkında olup her durum için en yeterli kararı çıkartmak ve uygulatabilmek demektir. Siz bu açıdan baktığınızda yöneticilik gelişim yolculuğunda neredesiniz?