USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Alper Girgin

YAZARLAR

1.06.2024 11:31:00

KARİYERİN GIDASI: HAYAL KURMAK

Beraber çalıştığım çoğu profesyonel, iş dünyasının ciddiyetiyle hayal kurma kavramını bağdaştıramıyor. Hayal kurmak yerine varsa yoksa önce "Hele bir gerçekçi olalım, sonrasına bakarız" demeyi tercih ediyor. Hatta "Kariyerimde şurada olmayı hayal ediyorum" demek yerine, "Şurada olmayı hedefliyorum" demeye yatkın oluyor. Çünkü iş hayatı bu tip gayri ciddi görünen kelimeleri sevmiyor. Biz de doğal olarak hayalci gözükmek istemiyoruz. Öte yandan kariyerinde zirveye çıkmış insanlar için de 'hayallerini gerçekleştirmiş başarılı insan etiketi' yapıştırıyoruz. Kendimiz hayal etmekten imtina edip rasyonel hedefler üzerinde yöneticilerimizle mutabık kalırken, başkalarının hayatlarına imrenme ile bakmaya devam ediyoruz. Peki nedir bizi kariyerimiz için hayal kurmaktan alıkoyan? Kariyer gelişimi üzerine çalışan bir profesyonel ve danışman olarak sizlerle bu konudaki gözlemlerimi paylaşmak istedim.

ÖZGÜVEN

Kariyer basamakları boyunca özgüven, en küçük işlerden büyük işlere doğru yapabildiğini gördükçe gelişen ve kendini besleyen bir kavram. Yaptığımız işin zorluğunu kendimize göre ayarlayabilmek, neyin bize yeteri kadar zorlayıcı olduğunu anlayabilmek hem bir profesyonel olgunluk hem de motive edici en önemli faktörlerden biri. Özgüvenini aşama aşama geliştiren profesyonellerin küçük rasyonel hedeflerini büyük ulaşılması güç gibi görünen hayallere dönüştürmesi ve sonrasında gerçekleştirmesi daha kolaylaşıyor.

İNİSİYATİF

Kendini harekete geçirebilme yeteneği... Kaynaklarını bilen, onları etkin ve yerinde kullanan profesyoneller, hayallerine daha özgüvenli ve cesur şekilde yürüyor. Hayal kurup onu gerçekleştirebilmek ancak aksiyon ile mümkün. Sadece hayal kurmak bizi 'hayalci' gibi gösterirken, onları gerçekleştirmek için adım atıp inisiyatif alan profesyoneller sıra dışı ve karizmatik bulunuyor. Çok büyük isim yapmış, şirketleriyle dünya ekonomisine damga vurmuş girişimcilerin mayasında hayallerini kurup inisiyatifi alma cesaretini göstermek var.

ETKİLEŞİM

Hayallerimizle yalnız kaldığımızda onların büyüklüğü bazen bize ilham yerine korku, endişe verebilir. Çünkü bazı hayallerimizi kendi başımıza gerçekleştirmemiz oldukça zor. Bize inanan, dinleyen ve güvenen yakın bir çevre hayallerimizi hayata geçirmek için bize destek olur, yön verir. Bazen ailemizden biri, bazen iş yerinden bir çalışma arkadaşımız, bazen de dışarıdan bir mentör. Size inanan ve önemseyen bir grup yol arkadaşıyla hayallerinizin kontrolünü elinizde tutmanız hiç de zor değil. Yeter ki size "boş hayaller kuruyorsun" demek yerine cesaretle yola devam etmenizi sağlayabilsinler. Kariyerimizi ilerleten, bize şevk veren en önemli becerilerden biri hayal kurmak. Bu becerimiz hem yaratıcılığımızı hem hayata dair motivasyonumuzu hem de yaydığımız enerjiyi profesyonel ve özel alanda parlatmaya devam ediyor. Hayal kurma becerimizle birer birer şu değişimler olacak:

"Size inanan ve önemseyen bir grup yol arkadaşıyla hayallerinizin kontrolünü elinizde tutmanız hiç de zor değil."

* Tükenmişliğe düşmekten kurtulacağız.

* Alternatif perspektifler üretip hayata endişeli bakmak yerine umutla kalmaya devam edeceğiz.

* Bizi büyük yaşam serüveninde anlam bulma yolunda destekleyecek ve bize yeni insanlar tanıma fırsatı verecek.

Bugün kendimiz için bir şey yapalım ve kariyerimizle ilgili hayallerimizi gözden geçirelim. Bu hayallerin neresindeyiz, yanımızda bize destek olacak kimler var? Yoğun tempo içinde biraz durmak, kendimiz için bu anlamlı araları vermek ve hayal kurabilmeyi güçlendirmek enerjimizi de tazelemeyi kolaylaştıracak.

DİĞER YAZILARI