USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yaşam

29 Temmuz 2021 15:58

Yaşlıların gerçek ihtiyaçları analiz edilmeli

Neden korkuyorlar? Asıl motivasyonları ne? Hangi kurallar, değişimler ya da zorunluluklar onları pasifleştiriyor? 65 yaş üzeri kesimin dijital dünya ile olan bağını güçlendirmenin sırrı, kalplerine dokunmaktan geçiyor

Yaşlıların gerçek ihtiyaçları analiz edilmeli

Covid-19 pandemisi, yurt dışında 'gümüş pazar' ya da 'yaşsız pazar' olarak adlandırılan 55 ve 65 yaş üzeri kitleyi, çok fazla göz önünde bulundurmadığımızı fark ettirdi. Dijitalleşme sürecini tetikleyen pandemi; gerek alışveriş noktasında dijital alışverişe uyum sağlayabilme gerekse yaşam düzenlemeleri noktasında kendilerine dayatılan kurallarla başa çıkmak zorunda kalan orta yaş ve üzeri kesimi zora sokuyor. Bazı zorunluluklar, orta yaş üzeri kitleyi, yeni teknolojileri kullanmaya zorunlu bırakıyor. HES kodunun e-devletten ya da mobil cihazdan edinilmesi, hastane randevularının çevrimiçi ya da e-nabız gibi sistemlerden yapılabilmesi ya da bankaların mobil uygulama desteklerini zorunlu kullanmaları gibi... 'Pazarlamada Dönüşüm' kitabında yer alan 'Yaşlılara Pazarlama' bölümünde de bu konuya dikkat çeken Doğuş Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Vekil Dekanı Prof. Dr. Gonca Telli Yamamoto, bu noktada markaların orta yaş üzeri kitleyle nasıl bir iletişim kurmaları gerektiğini şöyle özetliyor:

DOĞRU VE ETKİN İLETİŞİMİN SIRRI

01 I Müşterilerin gerçek istek ve ihtiyaçları belirlenmeli.

02 I Dijital süreçlere adaptasyon açısından mobil uygulamalar kolay, anlaşılır ve basit çözümler sunmalı.

03 I Sağlık, beslenme ve kişisel bakım alanlarında önemli bir potansiyel olduğu göz önünde bulundurulmalı.

04 I Kendilerine daha fazla zaman ayıran bu kitlenin eğitim, eğlence gibi alanlara daha çok odaklandıkları unutulmamalı. Özellikle pandemi sonrasında gezme, bakım gibi istekleri de hızla artacak.

05 I Akılcı fiyat politikaları uygulanmalı.

06 I Fikir liderleri yaklaşımları ve dijital alışverişi becerebilme hususunda yapılacak çalışmalar bu noktada yol açıcı olabilir.

07 I Orta yaş ve üzeri kitle internet ve sosyal medyayı fazla kullanmıyor olsa da bu sürece alıştıklarında etkin bir kullanıcıya dönüşebiliyor. Bu nedenle dijital dünya entegrasyonu için dijital erişimi kolaylaştırıcı öğeler, alışveriş sistemlerine dahil edilmeli.

08 I Bu kitle için tavsiye edilen olmak da büyük önem taşıyor.

YAŞLI DEĞİL, YAŞ ALANLAR KATEGORİSİ

Bireylerin yaşlı kategorisinde yer almaktan hoşlanmadıklarını belirten Yamamoto, "Bu kitle yaşlı olmak istemiyor ve kendilerini yaş alanlar olarak nitelendiriyorlar. Orta ve uzun vadede bu kişilere dokunan ve doğru iletişim kurabilen markalar önem kazanacak. Dijital dünyadan, bu sürecin yarattığı değişim ve getirdiği yeniliklerden korkuyorlar. Sanal ortamın getirdiği belirsizlikten ürkmemek için kendilerini emniyette hissetmeleri gerekiyor. Dijital dünyayı sağlık, bilgi, oyun, eğlence ve alışveriş için tercih ediyorlar. Gazete köşe yazarlarını okuma ve haber alma süreçleri de eskiye göre gelişiyor. Her koşulda dijitale geçiş sürecinde destek sağlayıcı sistemlere büyük gereksinim var" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR