DAHA YENİ DİJİTALE GEÇTİK DERKEN ŞİMDİ DE UZAY ÇAĞI MI? NEDEN?
Ağustos 2012’de ‘Cruosity-Merak’ isimli yeni bir araç Mars’ın yüzeyine iniyor. Görevi, hayat olup olmadığını ya da ileride yaşanıp yaşanmayacağını anlamak. Cruosity daha önceki Mars aracının 5 katı büyüklüğünde. 2.3 milyar dolara mal olmuş. 30-40 yıl içinde Mars’ı komşu kapısı yapmayı hedefleyen projenin son derece masum nedenleri var. Mars’da bir gün 24 saatten 37 veya 39 dakika daha uzun. Zaman fukarası dünyalılara ek zaman kazandıracak. İnsanın uzun süreli uzay yolculuğu yapabileceği ideal yerçekimi katsayısı olan 0.3G ve bu da Mars’taki yerçekiminin aynısı! Ve dahası… Son yıllarda, dijital dünyanın başrol oyuncuları hızla uzaya yatırım yapıyor. PayPal’ın kurucusu Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX, NASA adına 2012’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme ve astronot göndermeyi hedefliyor, test uçuşları yapılıyor. Richard Branson’un Virgin Galactic’i 2013’de alçak dünya yörüngesine ilk özel astronotları ulaştırmayı planlıyor. Halen kayıtlı 500 potansiyel astronotu var. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un Blue Origin’i uzaya çıkışın maliyetini düşürmek ve insanlı uzay programlarındaki güvenliği yükseltmek için insanlı uzay aracı ve roket projeleri geliştiriyor. Microsoft’un ortaklarından Paul Allen ile Burt Rutan’ın kurduğu Stratolaunch ise dünyanın en büyük uçağı ile önümüzdeki 5 sene içerisinde uzaya uydu, araç ve insan göndermeyi amaçlıyor. Google’ın CEO’su ve kurucularından Larry Page, eski CEO Eric Schmidt, İngiliz film yönetmeni James Cameron ve X Prize’ın yaratıcısı Peter Diamandis kurdukları şirketle uzay madenciliğine adım atıyor. Ayrıca Japonya Uzay Ajansı gibi ileri araştırma yapan birçok ajans göktaşlarında ve kuyruklu yıldızlarda madencilik yapmaya yönelik birçok proje başlatmış durumda.
Peki neden?
Yeni sektörlerin yaratılması, yükselişi ve olgunlaşması 100 yıl, altyapı planlamaları 10 yıl olarak hesaplanıyor. Bu şirketlerin kurucularının çoğu 1990’ların ikinci yarısında ve 2000’lerin başında .com veya e-ticaret patlamasından kazanç sağlayan X-kuşağı girişimcileri. Böyle bakınca durum ortada… NASA’nın desteği ve eşgüdümünde 1950’li yıllarda başlayan uzay sektörünün 2020-2050 arasındaki yükselişi için fütürist hazırlıklar hızlanıyor. Hedef; uzay turizminden ve madenciliğinden para kazanmaya devam etmek. Dünyaya bir haller olursa, yaşanacak yeni yerler oluşturmak…
(Kaynak: Dr. Alper Alsan)
ULTRAPORTABLE NOTEBOOK VE ULTRABOOK ZAMANI
Son 2 yıldır tablet ve akıllı telefonlardaki gelişmelere öyle odaklandık ki laptop’lar dokunulamayan ekranlarıyla tüy sıklet, yetenekli mobil cihazlar karşısında hantal kalan cüsseleriyle arka plana itildiler. Adeta duraklama dönemine girdiler. Oysa bu yıldan itibaren Ultraportable Notebook’lar ve Ultrabook’lar, en fazla 1.35 kg ağırlıkları, 2 cm civarındaki incelikleri, jet gibi açılan/yüklenen işlem hızları, yüksek hafızaları ve daha akıllı özellikleriyle adeta metamorfoz geçirecekler. Taşınabilir laptop’ların incelmiş, hafiflemiş ve de çok daha yetenekli hale getirilmiş ultra modellerinin fiyatları hızla bin doların altına inecek. Hepimiz cihazlarımızı bir kez daha değiştireceğiz. Gözünüzü onlardan ayırmayın. Video link; http://intel.ly/NLUide - Ultrabook Inspired by Intel. Film tadında, esprili bir tanıtım olmuş, izleyin.