USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

06 Haziran 2024 13:17

"Yatırımlar Anadolu'ya yayılmalı"

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, "Anadolu'da yapılan yatırımlar için daha da fazla cazibe oluşturan ekstra teşvikler verilmeli" yorumunda bulunuyor.

"Yatırımlar Anadolu'ya yayılmalı"

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, Platin Dergisi Haziran 2024 sayısında turizmin sürdürülebilirliği açısından yatırımların tüm Anadolu'ya yayılması gerektiği düşüncesini paylaşarak sektör için şu değerlendirmelerde bulundu:

01I Türkiye'nin 2022'de 51.4 milyon olan ziyaretçi sayısı 2023'te yüzde 10 artışla 56.7 milyona yükseldi. Turizm geliri 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 16,9 artarak 54 milyar 315 milyon dolar oldu. Uluslararası alanda belirsizliklere karşın Türkiye geçen yıl turizmde başarılı sonuçlara ulaştı. Hem ziyaretçi sayısında hem de gelirlerdeki artış çok sevindirici.

02I Tüm olumsuz gelişmelere karşın 2023'te ülkemize gelen ziyaretçi sayısı ve elde edilen turizm geliri bir mucizenin gerçekleşmesidir. Küresel ölçeğe bakıldığında da Türkiye hâlâ seyahat edilmek istenen destinasyonların en başında geliyor. Bu durum başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TGA olmak üzere biz turizmcilerin büyük özverili çalışmalarıyla gerçekleşiyor. Tek dileğimiz dünyada barışın sağlanması zira savaşın konuşulduğu bir ortamda turizm hareketliliğinden bahsetmek çok zor.

03I Türkiye için 2024 yılı ziyaretçi sayısı ve turizm geliri hedefimiz Kültür ve Turizm Bakanlığı ile aynı doğrultuda. Bu yıl 60 milyar dolar turizm geliri, 60 milyon turiste ulaşmak. Turizm sektörünün hedeflerine ulaşarak cari açığın kapatılmasına, ülke ekonomisi, istihdamı ve kalkınmasına güçlü desteğini vermeye devam edeceğine inanıyoruz.

04I Yaşanan tüm sıkıntıları olağanüstü bir dirençle aşma kapasitesine sahip olduğunu düşündüğümüz, düşünmekle kalmayıp bizzat yaşayıp tecrübe ettiğimiz Türk turizmi sadece 'deniz-güneş-kum' ile sınırlı değil. Başta kültür, tarih, gastronomi ve alışveriş olmak üzere tüm alanlarda ve olağanüstü özelliklere sahip turistik tesisleriyle büyük bir potansiyele sahip. 'Türk turizminde ağırlık kıyı turizmindedir' imajı maalesef günümüzde de kabul görüyor.

05I TÜROB olarak kurulduğumuz 1971'den beri turizmin tüm ülkeye yayılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnanıyoruz ki ancak Trabzon'da, Kars'ta, Gaziantep'te, Mardin'de kısaca tüm Anadolu'da turizmi geliştirmemiz halinde 2028 yılı için konulan, 100 milyon turist sayısı ve 100 milyar dolar turizm geliri hedeflerine ulaşabiliriz.

06I Türkiye tanıtımda destinasyon çeşitliliğini ön plana çıkarmaya başladı. Kültür rotaları da etkin bir şekilde tanıtılıyor. Önümüzdeki süreçte bunun meyvelerini alacağız. Hizmet ihracatı yapan sektörler için daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini düşünüyoruz.

07I Cumhuriyet tarihimiz boyunca böylesine bir başarıyı çok az sayıda sektör elde etti. Üyelerimizin başarılı yatırımları ve deneyimleri ile, ülke ekonomisi, turizm altyapısı ve istihdamın yaygınlaşması için önemli rol oynadıkları görülüyor. TÜROB olarak Türk turizminin rekabet gücünü artıran ve bu gücü sürdürülebilir hale getiren öncü temelleri birlikte atmış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Cumhuriyetin bizlere sağladığı yüz yıllık gelişimin ve kazanımların haklı gururunu yaşıyoruz. Bu gelişim büyük bir hızla devam edecek.

08I Biz otelciler yatırımları yaparken işletme maliyetlerini, lokasyonun yapacağınız ürüne uygunluğu, yabancılar tarafından da tercih edilebilir olması gibi alt açılımları doldurup ona göre fizibiliteleri yapmak ve sonrasında yatırımlara başlamak zorundayız. Turizmin sürdürülebilirliği açısından yatırımların tüm Anadolu'ya yayılması gerektiği görüşümüzü de sürdürüyoruz ve gerekirse Anadolu'da yapılan yatırımlar için daha da fazla cazibe oluşturan ekstra teşvikler verilmesi gerektiği inancındayız. Konaklama alanında gerçekleştirilen yatırımlar ile sadece kendi sektörlerimize değil ülke ekonomisine de değer katmaya devam edeceğiz.

EN ÇOK OKUNANLAR