USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

11 Eylül 2024 14:39

Türkiye'nin turizmde dört mevsim stratejisi

Türk turizm sektörü ‘60 milyon turist ve 60 milyar dolar' hedefi ile yükselişini sürdürüyor. Türkiye dört mevsim boyunca tüm bölgelere yayılan turizm olanaklarıyla, yılın 12 ayı dikkat çeken bir ülke olma yolunda kararlılıkla ilerliyor.

Türkiye'nin turizmde dört mevsim stratejisi

Türk turizm sektörü, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un 2024 hedefi olarak açıkladığı 60 milyon turist 60 milyar dolar gelir hedefine ulaşmak için çalışmaya devam ediyor. Rakamlar bu hedeflerin tutacağını hatta aşmasının da olası olduğuna işaret ederken Bakanlık öncülüğünde uygulanmaya başlanan 'turizmi 12 aya yayma' stratejisi de meyvelerini vermeye başlamış görünüyor. Turizmin son derece canlandığı bu dönemde yeni stratejileri incelemeden önce gelin rakamlarla 2024 turizmine bir göz atalım. 2022'de 51.4 milyon olan ziyaretçi sayısı, 2023'te yüzde 10 artışla 56.7 milyona yükselerek rekor bir seviyeye ulaştı. Turizm gelirlerimiz de 2023'te 55.9 milyar dolara yükseldi. 56.7 milyon ziyaretçi, 99 dolar kişi başı gecelik gelir ve 55.9 milyar dolar toplam gelir ile 2023, turizmde rekor yıl oldu.

7 AYDA 33.5 MİLYON ZİYARETÇİ

2024'e de yine çok başarılı bir başlangıç yaptık. 2024'ün ilk çeyreğinde geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 17'lik artışla 9 milyon 68 bin turisti ülkemizde ağırladık. Turizm gelirimiz de yine ilk üç ayda 8.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2024'ün ilk yedi ayında Türkiye'yi ziyaret eden toplam yabancı ziyaretçi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,27 artarak 28 milyon 978 bin 471 kişiye ulaştı. Toplam ziyaretçi sayısı ise 33 milyon 470 bin 576 oldu. Rakamların da gösterdiği gibi 2024 hedeflerine doğru hızla ilerleniyor. Ancak Türkiye'de turizmin yalnızca yaz sezonunda değil yıl boyunca aynı canlılıkla sürdürülebilmesi için, turizm potansiyeli olan bütün ilerimizin öne çıkan özelliklerini tanıtım kampanyaları ile anlatılması kritik rol oynuyor. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın (TGA) birlikte geliştirdiği yurtdışı tanıtım stratejileri önemli bir yer tutuyor. Türkiye'yi dünya turizminde hak ettiği konuma getirmek için uygulanan tanıtım stratejileri hem ziyaretçi sayılarının artmasında da hem de turizm gelirlerini yükselterek daha da üst sıralarda yer almasına olanak sağlıyor.

İLK YARI YILDA 23.7 MİLYAR DOLAR GELİR

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin salgından en hızlı çıkmayı başaran ülke olduğuna işaret ederek 2024 hedeflerini belirlediklerini anlatıyor. 2023'te 56 milyon 694 bin kişilik rekor ziyaretçi sayısına ulaşan sektör gelecek için büyük bir potansiyele sahip. Bakan Ersoy'un üzerinde durduğu önemli bir konu da gecelik gelirler. Turizmde kişi başı gecelik gelirlere ilişkin Ersoy, 80 dolardan 109 dolara yükselen rakamla; şu anda birçok ülkeden daha iyi, kişi başı gecelik gelir aldıklarına dikkat çekiyor. İç turizme yönelik de açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, halk plajları konusunda 2019'dan bu yana çeşitli çalışmalar yapıldığını, yoğun ilginin olduğu yerlerde hazine arazilerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilip kıyı bantlarında ücretsiz halk plajları oluşturulduğunu, 15 plaja her sene üç plaj daha eklenmesinin planlandığını aktarıyor. 2024 yılın ikinci yarısında da aynı ivmenin devam etmesi hedefleyen sektörde, özellikle Avrupa pazarında da ciddi bir iyileşme olduğu görülüyor. Verilere göre eylül sonrası turizminin devamlılığının önemi çok büyük. Eylül ayıyla birlikte tekrar artış oranlarında yükselme görüleceği tahmin ediliyor. Şu anki rakamlar baz alındığında ise ekim, kasım ve aralık rakamlarıyla birlikte yıl sonu hedefi olan 60 milyon ziyaretçiye ulaşılmasıyla birlikte ortalama yüzde 6'lık bir artış oranı yakalanacağını ön görülüyor.

12 AYLIK TURİZM DESTİNASYONU PROJESİ

Kuşkusuz bu performansta ve 12 aya yayılma stratejisinde Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın (TGA) önemli bir rolü var. TGA'nın önderliğinde hayat geçirilen reklam, PR ve tanıtım stratejileri bu rakamlara ve başarılara ulaşmamızda önemli rol oynuyor. Hali hazırda dünyada 34 ülkenin ulusal kanallarında reklam yayını yaparken, 200'den fazla ülkede de global haber kanalları üzerinden tanıtım gerçekleştiriyor, basılı mecralarda yer alıyoruz. Dijital iletişimde 67 ülkede 4.3 milyar ile rekor görüntüleme elde ettik. Tüm bu faaliyetler ışığında Türkiye'nin bugün dünyada açık ara en fazla ve en yoğun tanıtım yapan ülke konumunda olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Tüm bu çalışmalara ilave olarak yine yılın ilk çeyreğinde TGA aracılığıyla 62 ülkeden bin 68 basın mensubu, influencer ve kanaat önderi Türkiye'de ağırlandı. Bunların sonucunda da ülkelerin en etkin yayınlarında haberlerimiz, milyonlarca kişiyi ulaşan sosyal medya paylaşımları elde ettik. Sosyal medyada da Go Türkiye hesaplarımızla, nisan sonu itibarıyla dokuz ayrı mecrada toplam 14.8 milyon takipçiye sahibiz. Şu anda TikTok hesabımız rakip ülke hesapları arasında birinci, Instagram ise ikinci sırada yer alıyor. Youtube hesabımız da yine en çok takip edilen ülke hesabın durumda. Resmi turizm platformumuz Go Türkiye 10 ayrı dilde yayın yaparken, bu platformda tarih, sağlık turizmi, doğal güzellikler, inanç turizmi, bisiklet ve golf turizmi ve gastronomi gibi 60'dan fazla konuda deneyim başlığı bulunuyor. Bu platformun alt yapısındaki yapay zeka sayesinde Go Türkiye'ye farklı ülkelerden giriş yapanların karşısına kişiselleştirilmiş içerikler gösterebiliyoruz.

KÜLTÜR ETKİNLİKLERİNDE SANATSEVER KONSEPTLER

Elbette turizmi 12 aya yayarken deniz-güneş-kum üçgeninden çıkmak ve yeni destinasyonlar oluşturmak gerekiyor. Keza Bakanlık ve TGA da bu konuda önemli çalışmalar yapıyor. Sonuçta Türkiye, kültür, gastronomi ve sağlık gibi alternatif turizm seçeneklerinde de son derece zengin bir portföye sahip.

Mesela bu yıl 'Kültür Yolu Festivalleri'nin sayısının 16, gelecek yıl da 20'ye çıkartılması planlanıyor. Dünya çapında isimlerle gerçekleştirilen bu festivaller kapsamında bu yıl ayrıca birçok uluslararası ünlü sanatçının da konser verecek.

GASTRONOMİ ÜLKESİ: TÜRKİYE

Etkinliklerin dışında Türkiye'nin çok güçlü bir gastronomi ülkesi olması ve bu farkındalığın yurt dışında yaratılması ve Türkiye, kültür ve turizm alanına katkı sağlayacağı kesin. Türk gastronomisinin uluslararası arenada ön plana çıkarılacağı tanıtım faaliyetleriyle turistlerin odak noktası olabilir. Özellikle Unesco Gastronomi Şehirleri Listesi giren Gaziantep ve Hatay'ın yanı sıra Unesco'nun da dikkatini çeken Afyon mutfağı yurt dışındaki ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Bununla beraber sağlık turizminde; geniş kapasiteli, her türlü sağlık hizmeti verebilecek kapsamlı hastaneler Türkiye'de hizmete girdi. Dünyanın birçok ülkesine sağlık alanında hizmet veriliyor. Sağlık turizminden çok ciddi pay alacak alt yapı Türkiye'de şu anda mevcut. Türkiye, sağlık turizminin önemli duraklarından biri haline geldi ile her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor.

DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI

Türkiye, coğrafi yapısı ve iklimi sebebiyle çok sayıda kaplıcaya sahip. Turizmin bir değer kalbi ise Anadolu topraklarında atıyor. Zengin termal su kaynakları, kaplıcalar yüzlerce yıldır insanlık için şifa kaynağı oldu. Termal kaynak açısından dünyada 7'nci sırada olan Türkiye termal turizm cenneti olarak tanınıyor. İklim dezavantajları nedeniyle özellikle romatizmal hastalıkların yoğun olarak görüldüğü Kuzey Avrupa ve İskandinav ülkelerinden termal turizme olan talep oldukça fazla.

DİJİTAL PAZARLAMA OLUMLU ETKİLİYOR

Dijital yayın ve akıllı cihazların sağladığı kolaylıklar, insanların seyahat planlarını, satın alma kararlarını ve işlemlerini dijital kanallara kaydırıyor. Yapay zeka ve akıllı uygulamalar sayesinde potansiyel turist ya da ziyaretçilerin tercihlerini analiz etme ve geliştirme anlamında büyük avantajlar sağlıyor. Türkiye'nin en büyük hacme sahip üç e-ticaret sektöründen birinin seyahat sektörü olması bunun ispatı. Yapılan araştırmalarda, insanların seyahat edeceği yeri seçmeden önce sosyal medya ve dijital kanallardan fazlasıyla ilham aldıkları, seyahat kararlarını buna göre planlayabildikleri görülüyor. Zira günümüzde akıllı cihazlar ve dijital kanalların sağladığı big data sayesinde, kullanıcıların ilgi alanlarına, aradıkları destinasyon ve ürünlere kadar her türlü bilgiye erişip, analizlerle ona karşı detaylı ve doğru reklam hedeflemesi yapılabiliyor. Örneğin; kayak takımı ürünlerini araştıran bir kullanıcıya, Uludağ Kayak merkezindeki seyahat paketleri reklamı gösteriliyor. İlgi alanlarına özel dar satış hedeflemelerinden tutunda, büyük imaj üretimi yapan, destinasyonları markalaştıran, yeni stratejilerle büyüyen dijital pazarlama döneminde Türkiye'yi anlatmanın yolu, bu olanakları etkin kullanmaktan geçiyor. Gelişen dijital pazarlama unsurları, uzakları yakın yapmaya ve insanların ufuklarını açmaya devam edeceğini kanıtlamış durumda. Bu imkanlar ışığında, turizmde derinlikli ve çeşitli planlar yürüterek, sürekli değer üreten Türkiye'nin her köşesini ayrı bir marka yapmak mümkün.

KÜRESEL TURİZMDE YÜKSELEN TRENDLER

Küresel arenada büyüyen turizm yatırımlarının yanı sıra özellikle lüks turizm yatırımları trendi mevcut... İçinde bulunduğumuz Akdeniz havzasına bakacak olursak; Suudi Arabistan 'petrol sonrası' bir geleceğe hazırlanmak için önümüzdeki on yılda turizme yaklaşık 800 milyar dolar harcayacağını beyan etti. Kızıldeniz'de hedeflerini gerçekleştirebilmek için yatırımcıya düşük faizli, 20 yıl vadeli krediler arazi tahsisleri gibi fırsatlar sunuluyor.

EN ÇOK OKUNANLAR