USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

27 Temmuz 2021 17:27

Türkiye yeni misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor

2020 yılı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye için de turizmde bir kayıp yılı olarak anılagelsin, 2021'de sezon, pandeminin gölgesinde başlıyor. Turizmciler bu yıl yalnızca Rusya'dan gelen turiste yoğunlaşmazken, komşu ülkeler ve balkan misafirlerin yeni turistler olarak yükselişe geçtiği görülüyor

Türkiye yeni misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor

Ülkemize gelen ziyaretçi sayısı verileri dikkate alındığında Rusya Türkiye'nin en önemli turizm pazarı konumunda bulunuyor. Fakat şunu da belirtmek gerek ki, turizmciler tüm önlemlerini alarak alternatif turistlere de yönelmiş durumda.

KOMŞULARIN TERCİHİ TÜRKİYE

Uçuş yasakları gelene kadar yıl içinde en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Rusya ilk sırada yer alırken, İran ikinci, Almanya da üçüncü oldu. Almanya'yı da sırasıyla Bulgaristan ve Ukrayna izledi. Ayrıca Gürcistan, Irak, İran, Fransa ve Hollanda'da son dönemde Türkiye'ye en fazla giriş yapan yabancı turistlerde ilk sıraları zorlamaya başladı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türkiye'nin 2020 yılında 1 milyon Ukraynalı ağırladığını, etkileşimleri sonucunda da 2021 yılında Ukrayna'dan gelecek olan turistin 2019 rakamlarına (1.5 milyon) yaklaşılacağını öngörüyor. Bir kriz durumunda Orta Doğu, Uzak Doğu, Balkanlar ve yakın Türk Cumhuriyetleri'ne yönelik tanıtım ve pazarlama çalışmaları da artırılmış durumda. Yine Latin Amerika ve Balkan ülkelerindeki turistler de Türkiye'nin yeni misafirleri arasında yer alıyor.

AVRUPA ÜLKELERİ GENİŞLEYECEK

Türkiye aşı sertifikalarının karşılıklı olarak tanınması için Sırbistan, Macaristan, Yunanistan, Bulgaristan ile anlaşma imzaladı, Fas ile de aşıların karşılıklı olarak tanınması için mutabakata varıldı. Bağlıkaya, şu aşamada bu ülkelerden gelecek ziyaretçi sayısına ilişkin hedef vermek için henüz erken bir dönemde olduğumuza dikkat çekiyor ve şu yorumda bulunuyor: "Aşı sertifikalarının karşılıklı kabul edildiği ülke sayısının önümüzdeki süreçte diğer Avrupa ülkeleriyle genişletilmesi, yabancı turist çeşitliliğini de artıracak biz koz olacak."

YENİ BİR HİKAYE ŞART

Türkiye'nin hedef pazarlarına baktığımızda Rusya, Almanya, İngiltere, Ukrayna, Kuzey Avrupa; sınır komşularımız ve Arap pazarları bizim ana pazarlarımız. Türkiye Turizm Yatırımları Derneği Başkanı Oya Narin de Türkiye'nin yeni turistlere yönelmesi gerektiğini özellikle vurgularken, bunun da daha uzun soluklu bir çalışma ve özellikle aşılama süreçlerinin tamamlanması sonrasında mümkün olduğunu söylüyor. Narin, pandemiden çıkılmasının ardından Türkiye turizminin yeni bir tanıtım hikayesi ve atağı yapması halinde turizm gelirlerinin artacağına inandıklarına dikkat çekiyor.

EN ÇOK OKUNANLAR