USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

25 Kasım 2021 16:18
Arzu Kurum

Turizmde hedef 29 milyon ziyaretçiyle, 24 milyar dolarlık gelir

Bu yılı 29 milyon ziyaretçi, 24 milyar dolar gelirle kapatmaya hazırlanan Türkiye, sürdürülebilir turizme odaklandı. Pandeminin yavaş yavaş geride kaldığına dikkat çeken Bakan Ersoy, “Şimdi dünyanın gündemi sürdürülebilirlik. Bu kapsamda Güvenli Turizm Sertifikası'nı Güvenli ve Yeşil Turizm Sertifikası olarak değiştireceğiz” dedi.

Turizmde hedef 29 milyon ziyaretçiyle, 24 milyar dolarlık gelir

Turizm sektörü 2022'ye umutlu giriyor. Güvenli Turizm Sertifikası ve Turizm Geliştirme Ajansı'nın (TGA) yurtdışındaki etkin tanıtımlarıyla pandemi döneminde de yurt dışından turist getirmeyi başaran Türkiye, turizmde yılsonu hedeflerini yükseltti. Bu yıl Kasım hatta Aralık'a kadar uzayan turizm sezonuyla birlikte yılın sonunda Türkiye, 29 milyon ziyaretçi ağırlayıp 24 milyar dolar gelir elde edecek. Konuyla ilgili müjdeyi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Nirvana Otel'de 11'nci kez fiziki olarak gerçekleştirilen Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nde verdi.

KİŞİ BAŞI GELİR 830 DOLARA YÜKSELDİ

Pandemide 'V' çıkışı yapmayı başardıklarını belirten Bakan Ersoy, "Bu yıl özellikle ekim ve kasım ayındaki yoğun taleple birlikte hedeflerimizi revize ettik. 25 milyon olan turist sayısını 29 milyon, 20 milyar dolar olan geliri de 24 milyar dolara yükselttik. Bunu yaparken de 2018'de 647 dolar olan kişi başı gelirimizi 830 dolara yükseltmeyi başardık" dedi. Normal şartlarda İspanya'nın yüzde 40 gerisinde olan Türkiye'nin pandemi döneminde İspanya'yı geride bıraktığını söyleyen Ersoy, bu başarıda TGA'nın etkin tanıtım çalışmaları ve güvenli turizm sertifikasının olduğunu kaydetti.

YEŞİL TURİZM SERTİFİKASI YOLDA

Pandeminin yavaş yavaş geride kaldığına dikkat çeken Bakan Ersoy, "Şimdi dünyanın gündemi sürdürülebilirlik. Türkiye olarak Paris İklim Anlaşması'na imza attık. Bizim şimdi bu konuda çalışmamız gerekli. Aksi takdirde dünyanın gerisinde kalırız. Bu kapsamda Güvenli Turizm Sertifikası'nı Güvenli ve Yeşil Turizm Sertifikası olarak değiştireceğiz. Biz bakanlık olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile çalışmalara başlıyoruz. Kriterleri belirleyeceğiz. Geçiş süreci olacak. 3 yıla yayacağız. Bu adımları atmazsak hem geri kalırız hem de devletlerin yaptırımları başlayacak" şeklinde konuştu.

DÜNYADA ALTINCI SIRADAYIZ

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, insan kaynağı, BT ve sürdürülebilirlik alanlarına daha fazla odaklanılması gerektiğini belirtti. Cari açığın azalmasında turizm gelirlerinin önemli bir katkısı olduğunu belirten Ateş, şöyle konuştu: "Turist sayısında dünyada altıncı sıradayız ancak gelir sıralamasında turist sayısındaki kadar iyi değiliz. Bu nedenle salgın sonrası toparlanmayla beraber potansiyelimizi değerlendirip gelirlerimizi artırmamız gerekiyor. Turizm yatırımlarımızı güvenli, sağlıklı, yeşil ve sürdürülebilir bir geleceğe yönlendirebiliriz. Ekim 2021 itibarıyla KGF'nin 6.47 milyar TL turizm sektörüne sağladığı kefaletin yüzde 18'inde DenizBank var. Pandemi sürecinde Ocak 2020'den bugüne, 1.4 milyar dolar turizm kredimizi yapılandırdık."

4 MİLYON KİŞİ TAŞIYACAK

TÜROFED Başkanı Sururi Çorabatır da, meslek örgütleri yasasının tüm sektör paydaşlarını kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesini istedi. Coral Travel Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Yurt da, Rusya'da 2019 yılında 10 milyon paket satışın üzerine çıkıldığını hatırlatarak, "2022'de bunu yeniden yakalarız. Coral olarak 2022'de 4 milyon kişi taşıyacağız. Bunun 2 milyonu Türkiye'ye" diye konuştu. RTK Grup CEO'su Thomas Bösl ise "Türkiye'deki arkadaşlarımdan gördüğüm 9 bin 600 seyahat acentesi sizinle çalışmak ve pandemiden önceki güçlü günlere dönmek istiyor. Türkiye her zaman iyi bir partner olacak" dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR