USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

05 Haziran 2024 12:49

“Turizm Yüzyılı Projesi ile turizmi 12 aya ve ülke geneline yayacağız”

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, "Kitle turizmindeki gelişimi; kültür, spor, sağlık, gastronomi turizmi gibi alanlarla destekleyecek adımlar atmamız gerekiyor” diyor.

“Turizm Yüzyılı Projesi ile turizmi 12 aya ve ülke geneline yayacağız”

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, Platin Dergisi Haziran 2024 sayısında Türkiye'nin 100 milyon ziyaretçi sayısına ulaşma hedefine ulaşması için atılması gereken adımları sıraladı. Bağlıkaya, şu görüşleri paylaştı:

01I Uluslararası turizm rekabetinin yoğun bir şekilde yaşanacağı öngörülen 2024'te turizm sektörünün önemi ve görevleri daha da artmış durumda. Sayın Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı 60 milyar dolar gelir, 60 milyon turist hedefine ulaşmak için üye seyahat acentelerimizle birlikte var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye'nin gelecekte 100 milyon ziyaretçi sayısına ulaşma hedefi göz önüne alındığında turizmin ülkemizdeki yeri ve öneminin daha da artacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu hedeflere ulaşabilmek için kitle turizmindeki gelişimi; kültür, spor, sağlık, gastronomi turizmi gibi alanlarla destekleyecek adımlar atmamız gerekiyor.

02I TÜRSAB olarak biz de bu bilinçle Turizm Yüzyılı'nı hayata geçirdik. Turizmin ülkemizde geleceği belirleyen sektörlerin başında geldiği gerçeğinin farkındalığı ve Türkiye'nin en köklü turizm meslek örgütü olmanın getirdiği sorumlulukla çalışmalarımıza devam edeceğiz.

03I Türkiye, ziyaretçi sayısı bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmasına karşın gelen ziyaretçiler ülke genelinde dengeli bir dağılım göstermiyor. Gelen ziyaretçilerin ağırlıklı olarak 3-4 şehrimizde ve yaz döneminde yoğunlaşmasının yanı sıra harcama potansiyeli düşük turist profili nedeniyle kişi başı ve gecelik ortalama gelir bakımından rakiplerimizin gerisinde kalmamız turizmde önemli sorunlar olarak öne çıkıyor.

04I Ağırlıklı olarak Akdeniz'deki tüm ülkelerin sunduğu ürünle rekabet ediyoruz. Deniz-kum-güneş ekseninde bir rekabet zeminine ek olarak tarihimizi, kültürümüzü ve üstün olduğumuz diğer turizm çeşitlerini öne çıkartmamız gerekiyor. Fark yaratacağımız alanlara daha fazla ağırlık vermeliyiz. Bu gerçekliklerden hareketle; Türkiye Yüzyılı vizyonuna eşlik etmek amacıyla başlattığımız Turizm Yüzyılı projesi kapsamında turizmi 12 aya ve ülke geneline yayma hedefimizin yanı sıra turizm gelirimizi artırmak için yüksek gelir grubundan ziyaretçileri ülkemize çekmeyi hedefliyoruz.

05I Türkiye sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dünyada eşi olmayan bir ülke. Bu birikimin bir sonucu olarak kültür ve gastronomi turizmi gibi alanlarda da çok önemli bir rekabet avantajına sahibiz. Dolayısıyla bu değerleri doğru bir şekilde kullanmalı, turizm stratejilerimizi geliştirirken en üst seviyede verim almaya odaklanmalıyız.

06I Birliğimiz de bu vizyonla hareket ediyor. Başlattığımız Turizm Yüzyılı projesiyle turizmde yeni ürünler, rotalar, destinasyonlar yaratabilmek için ön çalışmalara başladık. Bu kapsamda önümüze envanter çalışması, seyahat acentelerine özel eğitimler verilmesi, bölgelerin turizm potansiyeline uygun pazarlama stratejileri geliştirilmesi, tanıtım planlamaları yapılması, destinasyon bazlı turizm çalıştayları düzenlenmesi gibi hedefler koyduk. İlk arama toplantımızı Burdur'da gerçekleştireceğiz. Pilot il olarak seçtiğimiz Burdur'un Salda Gölü, Kbriya ve Sagalassos antik kenti, Lavanta Bahçeleri, Ulu Cami gibi yerlerinin tanıtımına ağırlık vererek turizmin geliştirilmesi için çalışmalar yapacağız.

07I Seyahat acentesi olmadan turizmin gelişmesi mümkün değildir. Bu bakımdan seyahat acenteleri turizmin olmazsa olmaz gücüdür. Ülkemizin ve destinasyonlarımızın dünyada tanınmasında ve markalaşmasında öncülük ediyorlar. Seyahat acentelerimizin bu başarılı çalışmalarını yeni trendlere uygun hale getirmeleri ve dijitalleşme başta olmak üzere dünyadaki değişim ve gelişmelere uyum sağlamaları önem arz ediyor. TÜRSAB olarak biz de acentelerimizin iş hacmini artırmanın yanı sıra vizyonlarını geliştirmelerine olanak sağlayacak çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR