USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

13 Haziran 2024 13:23

"Turizm sektörü değişime hazır olmalı"

Setur Bilgi Teknolojileri & Ar-Ge Lideri Nilay Azizoğlu, "Teknolojik ve sürdürülebilir trendler, turizm sektörünü geleceğe taşıyacak ve sektörü kökten değiştirecek çözümler ortaya çıkaracak. Gezginlerin beklentileri, tercihleri ve davranışları değiştikçe, turizm işletmeleri için kendilerini yenilemek, farklılaşmak, yepyeni deneyimler ve uygulamalar sunmak zorunluluk olacak" diyor.

"Turizm sektörü değişime hazır olmalı"
Setur Bilgi Teknolojileri & Ar-Ge Lideri Nilay Azizoğlu, Platin Dergisi Haziran 2024 sayısında dijitalleşmenin turizm sektörüne etkilerini değerlendirdi:

"Dijitalleşme global ekonomide her alanı etkilediği gibi turizmi de etkiliyor ve dönüştürüyor. Platformlar (web sitesi, uygulama vb.), çevrim içi ödeme yöntemleri ve sosyal medya, turizmi uçtan uca nasıl deneyimlediğimizi büyük ölçüde etkiliyor. Turizm sektörünün rekabet gücünü desteklemek, sürdürülebilirliğini sağlamak ve dayanıklılığını artırmak için bu süreçte devlet politikalarının yanı sıra özel sektörün atılımları da büyük önem taşıyor. Bu noktada ülkelerin; turizm stratejileri, akıllı şehirler, sürdürülebilirliği öne çıkarıcı aktiviteler ve yeni seyahat deneyimleri gibi başlıklara odaklanması gerekiyor. İş fırsatları göz önüne alındığında dijitalleşme, yenilikçi modellere, çözümlere ve ekosistemlere ilham veriyor. Tüketiciler ve üreticiler için yeni roller sunarak yeni iş kollarına yer açıyor ve mevcut iş kollarının büyümesine olanak sağlıyor. Aynı zamanda arz ve talebin karşılanmasına da yardımcı oluyor. Seyahatseverler için dijitalleşme, ziyaret öncesinde, sırasında ve sonrasında keyifle yaşanabilecek kişiselleştirilmiş deneyimler sunuyor. Seyahatseverlere sunulan hizmetler arasında; teklif hazırlama, harita ile seyahati kolaylaştırma, etkinlik takibi, seyahat sırasındaki deneyimleri çeşitli kanallar ve sosyal medya üzerinden paylaşma, gelişmiş altyapılarla kişisel verilerin güvenliğini sağlamak da bulunuyor. Tüm hizmetler entegre altyapılarla, kullanım kolaylığı ve mobil deneyim odağında geliştiriliyor.

YIKICI TEKNOLOJİLER, TURİZM SEKTÖRÜNÜ KÖKTEN DEĞİŞTİRECEK

Dijitalleşmenin benimsenmesinde önemli bir başarı faktörü, paydaşların trendleri takip ederek donanımlı ve hazırlıklı olmasıdır. Yıkıcı teknolojiler turizm sektörünü değiştirmeye devam edecek. Önümüzdeki dönemde de bu süreç hızlanarak devam edecek. Yeni teknolojiler, yapay zeka, üretici yapay zeka ve dijital servisler gibi kavramlar yaygınlaşacak. Seyahat deneyiminin tümüyle dijitalleşeceği bir çağa doğru ilerlerken, bu sürece liderlik etme vizyonumuz ile teknolojiyi öncü bir güç olarak kullanmaya devam edeceğiz. Kişiselleştirme deneyimini öne çıkaracak, yapay zeka ve çoklu kanal destekli mobil çözümler ile 'Turizm 5.0' olarak nitelediğimiz bu yepyeni döneme hazır olmayı hedefliyoruz. Türkiye'de turizm sektöründe bir ilk olan ChatGPT destekli seyahat asistanımız da bu vizyonun bir göstergesi. Böylece yapay zekayı, seyahat planlama süreçlerine dahil ediyoruz.

ÖNE ÇIKACAK TRENDLER

* Yapay zeka ve akıllı uygulamalar: Yapay zeka ve üretken yapay zeka teknolojileri ile müşteri deneyimini iyileştirmek ve geliştirmek mümkün. Sanal asistanlar müşteri sorularını anında yanıtlayabilir ve kişiselleştirilmiş öneriler sunabilir, seyahat planlamasına katkı sağlayabilir ve müşteri hizmetlerinde verimliliği artırabilir.

* Kişiselleştirilmiş hizmetler: Müşteri tercihlerini analiz etme, geçmiş deneyimleri ve ziyaret ettikleri sayfaları odağa alarak yapay zeka destekli özel teklifler sunmak, müşteri sadakati ve memnuniyeti için günümüzde olmazsa olmaz yaklaşımlar.

* Mobil uygulamalar ve dijital deneyim: Tüm seyahat sürecinin uçtan uca mobil uygulama üzerinden desteklenebilmesi temel bir öncelik.

* Sürdürülebilirlik: Turizm işletmelerinin enerji tasarrufu, atık azaltma ve doğal kaynakların korunması gibi sürdürülebilirlik politikaları benimsemesine ek olarak bu süreçleri ve politikaları destekleyici uygulamaları da hayata geçirmesi çok değerli."

EN ÇOK OKUNANLAR