USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

20 Haziran 2024 10:15

“Sorumlu hizmet anlayışı vizyonu yaygınlaşmalı”

Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Derneği (USTUD) Başkanı Adviye Bergemann, "Sektör olarak sosyal ve etik standartlara uyum sağlamalı ve adil ticaret uygulamalarına dikkat etmeliyiz. Kaliteli hizmet anlayışının benimsenmesi, bilinçli turistin varlığı ve toplumsal sorumluluk anlayışının gelişmesi sorumlu turizme katma değer sağlayacak” diyor.

“Sorumlu hizmet anlayışı vizyonu yaygınlaşmalı”

Sektörde markalaşma ve uzun vadeli düşünce biçiminin benimsenmesi, turizmin sürdürülebilirliği adına hayati bir önem taşıdığına dikkat çeken Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Derneği (USTUD) Başkanı Adviye Bergemann, turizmin sürdürülebilirliğine yön verecek en önemli değerleri şöyle sıraladı:

* Öncelikle uzun vadeli düşünce biçimi

* İçselleştirme

* Doğal ve kültürel kaynakların korunması

* Yerele sahip çıkılması ve turizme entegrasyonları

* Markalaşma

* Ürün çeşitliliği

* Bilinçli turist- sorumlu hizmet anlayışı

ÜÇ SACAYAĞI: İNOVASYON, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Turizm, dünya genelinde ekonomik büyümeyi ve kültürel alışverişi teşvik eden önemli bir sektör... Turizm gelirlerinin yerel ekonomiye katkı sağlaması ve gelirlerin adil bir şekilde dağıtılması ekonomik denge için hayati öneme sahip. Sürdürülebilirlik; çevresel, ekonomik ve sosyal unsurları içeren kapsamlı bir yaklaşımı ifade ediyor. 1987'de Brundtland Raporu'nda tanımlanarak bugünün ihtiyaçlarını karşılama yeteneği ile birlikte gelecek nesillerin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmayı amaçlar. Gelecekte yeşil kredi notu olmayan ülkeler ticaret bile yapamayacak hale gelecek. Üç şeyi bir arada düşünmeliyiz: İnovasyon, sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm. Sürdürülebilirlik bilinci oluşturulmalı ve bu bilinç çocuk yaşlardan itibaren inşa edilmeli.

YEREL ÜRETİM VE EKONOMİ DESTEKLENMELİ

Turizm faaliyetlerinin çevresel etkileri en aza indirilmeli, yani hizmetin başlangıcından sonuna kadar doğanın zarar görmesinin önüne geçilmeli ve var olan korunmalı. Sektör olarak sosyal ve etik standartlara uyum sağlamalı, adil ticaret uygulamalarına dikkat etmeli, yerel üretim ve ekonomi desteklenmeli. Yerel halkın istihdamı ve sektördeki iş fırsatlarının artırılması ise ekonomik denge açısından önem taşıyor. Kaliteli hizmet anlayışının benimsenmesi, bilinçli turistin varlığı ve toplumsal sorumluluk anlayışının gelişmesi sorumlu turizme katma değer sağlayacak.

EN ÇOK OKUNANLAR