USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

14 Haziran 2024 12:52

SICPA, 'Gece Müzeciliği' projesi ile Türkiye'nin zengin tarihi ve kültürel mirasını aydınlatıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, SICPA Türkiye tarafından 'Gece Müzeciliği' projesinin ilk örneği Efes Örenyeri'nde hayata geçirildi. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Efes Antik Kenti, gece müzeciliği uygulaması kapsamında yenilenen ışıklandırmasıyla 9 Nisan'dan bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor. Projenin hedefi, turist sayısının yüzde 25 artırmak.

SICPA, 'Gece Müzeciliği' projesi ile Türkiye'nin zengin tarihi ve kültürel mirasını aydınlatıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, SICPA Türkiye tarafından hayata geçirilen projeyle, Türkiye'nin tarihi mekanları ve kültürel mirası akşam saatlerinde de ışıklandırılarak gezilebilecek. İlk etapta Efes Örenyeri, ışıklandırılarak yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldı. Gece Müzeciliği uygulaması sayesinde EFES Örenyeri'nin ziyarete açık olduğu saatler arttı. Özellikle yaz aylarında, sıcak nedeniyle buraları gündüz ziyaret edemeyen yerli ve yabancı turistler, artık geceleri de güvenli bir şekilde EFES'i gezebilme imkanına kavuştu.

İLK ÖRNEK EFES ÖRENYERİ

Türkiye'de ilk defa EFES Örenyeri'nde uygulamaya konulan Gece Müzeciliği hakkında açıklamalarda bulunan SICPA Türkiye CEO'su Sami Çebi, "Türkiye turizmi adına bizi en çok heyecanlandıran projemiz olan Gece Müzeciliği'ni EFES'te hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. Sektörümüze yeni bir soluk getiren bu uygulamayl, ülkemizin bu alandaki gelirlerini artırma hedefine önemli bir katkı sağlayacağımıza inanıyoruz" dedi.

25 MİLYON ZİYARETÇİ

44 müze ve örenyerinde sesli rehberlik desteği de sunan SICPA'nın, 2023 yılında hizmet verdiği müzelere gelen toplam ziyaretçi sayısı 25 milyonu geçmiş durumda. Türkiye'nin müze ve ören yerlerini ziyaret eden ve etmeyi planlayan herkes, ilk teması SICPA Türkiye ile kuruyor. Firmanın hizmet verdiği müzelere gelen toplam ziyaretçi sayısı 2023 yılında 25 milyonu aştı.

(SICPA Türkiye CEO'su Sami Çebi)

"Yüzde 95 civarında mobil dijital kart satıyoruz. 84 noktada 75'den fazla müzede bilet satışı gerçekleştiriyoruz. Dünyada ziyaretçilerin yüzde 2.5'-3'ü sesli rehberlik cihazı satın alıyor. Biz sesli rehberlikte çeviri dil sayısını 17'ye çıkarttık. Çince ve işaret dile de ekledik. Gelen ziyaretçiler kendi dilinde dinliyor"

YEREL VE BÖLGESEL EKONOMİYE KATKI

SICPA Türkiye olarak T.C. Turizm ve Kültür Bakanlığı, Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığı'na bağlı müze ve örenyerlerinde, toplam 84 noktada müzelerin bilet ve bilet ürünlerinin geliştirilmesi, satış kanallarının güçlendirilmesi ve genel olarak ziyaretçi deneyiminin geliştirilmesi için 2018 yılından bu tarafa çalışmalarını sürdürdüklerini belirten SICPA Türkiye CEO'su Sami Çebi; "Bu doğrultuda tarihi ve kültürel mirasın korunarak sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde yaşatılmasını, bölgelerin ve antik kentlerin markalaşmasını, rekabet gücünü artırarak yerel ve bölgesel ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

KRUVAZİYER GEMİLERİNİ TUTACAK

Kruvaziyer turistini de gece müzeciliğiyle çekmek istediklerini söyleyen Çebi, "Bu gemiler genelde Kuşadası'na gelirler, gündüz gezilerini yaparlar. Biz bu gemileri gece de tutmak istiyoruz" dedi. Yerli ve yabancı ziyaretçi oranına yönelik bir soru üzerine Çebi, "Türkiye genelinde yerli-yabancı ziyaretçi oranı yüzde 59 ile yüzde 64 arasında değişim gösteriyor" dedi.

Türkiye turizmine karşı kurumsal bir sorumlulukları bulunduğunu açıklayan Çebi, bu sorumluluğun bilinci içinde müzecilik, arkeoloji ve kültürel miras yönetimi alanındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, ziyaretçi deneyimini yükseltmek amacıyla kendilerini ve hizmetlerini sürekli güncel tutmaya özen gösterdiklerini belirterek, bunlardan birisinin de Gece Müzeciliği projesi olduğunu söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR