USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

26 Haziran 2024 12:56

Seyahatin sağlığa dönüştüğü rotalar

Medikal Turizm Derneği Başkanı Uzman Dr. Sinan İbiş, "Bilimsel yaklaşımların gelişmesi, yasal düzenlemelerdeki değişiklikler ve sağlık trendlerinin yükselmesi, yatırımcılara yeni fırsatlar sunuyor” diyor.

Seyahatin sağlığa dönüştüğü rotalar

Medikal Turizm Derneği Başkanı Uzman Dr. Sinan İbiş, Platin Dergisi Haziran 2024 sayısında medikal turizmdeki trendleri değerlendirdi:

"Medikal turizm, giderek daha fazla hastanın kendi ülkeleri dışındaki ülkelerde tıbbi tedavi ve prosedürler aradığı, hızla büyüyen bir endüstri. Günümüzde medikal turizmdeki ana trendlerden biri, sağlıklı yaşam ve koruyucu bakıma geçiş olarak görülebilir. Hastalar artık yalnızca bir hastalık veya rahatsızlık için değil, sağlıklarını korumalarına ve gelecekte karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarını önlemelerine yardımcı olacak prosedür ve tedaviler arıyor. Sektör, değişen hasta ihtiyaçlarına ve tercihlerine uyum sağladıkça, bu eğilimin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi ve sektörel büyüme trendlerini oluşturması bekleniyor. Bu eğilimin, sağlık ve sağlıklı yaşama odaklanmaya yönelik daha geniş bir toplumsal değişimle uyumlu olduğunu söyleyebiliriz.

DÜMENDE SAĞLIK TEKNOLOJİLERİ VAR

Medikal turizmde bir diğer önemli trend ise teknoloji kullanımının artması. Örneğin, sağlık ihtiyacı olan insanların önemli sağlık profesyonellerine sınırları aradan kaldıran tele-tıp teknolojileri ile erişim sağlayarak, sağlık rotasını çizebilmelerine imkan bulabilmeleri. Tele-tıp teknolojilerinin kullanımı tüm dünyada hızla yaygınlaşıyor. Tele-tıp hastaların her zaman doktorlara danışabilmesine kesintisiz olarak olanak tanırken, seyahat ihtiyaçları ile zaman ve para kayıplarını da önlüyor. Gerek hasta yönlendirmeleri ve bilgilendirmeleri, gerek tıbbi prosedürlere hazırlık ve uygulamaları gerekse de girişimlerden hastaların duyabilecekleri kaygıların azaltılmasının da sanal gerçeklik uygulamaları ile kendisine dikkat çekici bir alan yaratmaya başladığını görüyorum. Sanal gerçeklik uygulamaları sadece hasta ve tedavi deneyimi değil, beraberinde medikal turizmi daha erişilebilir, daha kapsayıcı ve daha geniş kitleleri çekmek için bir fırsata da dönüştürüyor.

(Medikal Turizm Derneği Başkanı Uzman Dr. Sinan İbiş)

KİŞİSEL TIP UYGULAMALARI

Tıp biliminde çok hızlı bir şekilde öngörme, tespit ve çözüm üretme yeteneklerinde kişiselleştirilmiş uygulamaların ağırlığı giderek artıyor. Kişiselleştirilmiş tıp uygulamaları da medikal turizme katılımda önemli bir teşvik edici unsur haline geldi. Yapay zeka kullanan teşhis yöntemleri ile hızla gelişen genetik test panelleri sayesinde hastalar için bireysel hale gelmiş doğru ilaç, doğru tedavi ve erken sürede maksimum iyileşme hedefleri gerçekleştirilebiliyor. Her ne kadar kişiselleştirilmiş ve hedefe yönelik planlanmış tedaviler diğerlerine göre daha pahalı olsa da bu deneyimlerin medikal turizmi daha popüler hale getirdiği de artık bilinen bir gerçek.

FIRSATLAR İÇİN ZORLUKLARLA MÜCADELE

İnsan sağlığını ve yaşamını doğrudan ilgilendiren, hatta yaşam ve bağımlılık olanaklarını geriye dönüşsüz olarak etkileyebilecek kadar ciddi riskler barındıran sağlık hizmet sunumunda; hasta güvenliği, hizmet kalitesi, bilimsellik, etik sorunlar, hukuki koruma, danışma kanalları, hizmet ve bilgide eksiksiz iletişim, hizmet sürekliliği gibi unsurların eksiksiz karşılanabiliyor olması şart. Ayrıca medikal turizm ülke itibarı için de son derece önemli ve olumsuzluklar halinde bir o kadar riskli alanları da içinde barındırıyor. Küresel sağlığın iyileştirilmesinde sağlık biliminin sunduğu metotlar, teknolojiler medikal turizmin geleceğine yönelik büyük umutlar ve olağanüstü fırsatlar sunuyor. "

EN ÇOK OKUNANLAR