USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

19 Haziran 2024 09:42

"Nadir yaşanabilecek deneyimlere odaklanılmalı"

Icons & Styles Kurucusu Koray Şahmalı, "Türkiye'nin turizm sektöründe öne çıkması ve lüks segmentte daha fazla dikkat çekmesi için sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm, kişiselleştirilmiş hizmetler ve demokratik değerlerin önemi büyük” diyor.

"Nadir yaşanabilecek deneyimlere odaklanılmalı"
Türkiye'nin turizmde daha da öne çıkması için bazı önemli stratejilerin ve trendlerin dikkate alınması gerektiğine dikkat çeken Icons & Styles Kurucusu Koray Şahmalı, sürdürülebilir büyümenin temeli olacak adımları sıraladı.

"Özellikle pandemi sonrası dünyada turizm dinamikleri önemli bir değişim gösterdi. Üç nesil aile seyahatleri, 'well-being', 'mindfullness', 'slow-travel' temalı programlar ve kişiselleştirilmiş seyahat rotaları ile nadir yaşanabilecek deneyimler yeni trendler olarak yerlerini aldı. Türkiye'nin turizm sektörü; sunduğu zengin tarih, kültür, doğa güzellikleri ve misafirperverliği ile dünya genelinde tanınan önemli bir destinasyon olarak öne çıkıyor. Ancak, gelecekte Türkiye'nin turizmde daha da öne çıkması için bazı önemli stratejiler ve trendleri dikkate almalıyız. Türkiye'nin turizm sektöründe öne çıkabileceği, farklı deneyimler sunabileceği ve lüks turizmde belirginleşecek gelecek trendlerine vakıf olmak ise büyük önem taşıyor. Eğitim ve gelişim programları ile turizm sektöründe uzmanlaşmış profesyonellerin artırılması ise sürdürülebilir büyümenin temeli olacak.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME STRATEJİSİNİN OLMAZSA OLMAZLARI

Türkiye'nin turizmde rekabet gücünü artırması için üç stratejik adımın kararlılıkla uygulanması gerekiyor:

Sürdürülebilir turizm: Çevre dostu uygulamaların benimsenmesi, doğa koruma projeleri ve yerel halkın ekonomik fayda sağlamasına yönelik turizm politikaları. Bu, hem ekoturizmi teşvik edecek hem de turizm gelirlerinin sürekliliğini sağlayacak.

Kültürel miras ve gastronomi: UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerlerin ve yerel mutfakların, ulusal ve uluslararası yetkin seyahat tasarımcıları tarafından kişiselleştirilmiş rotalar halinde sunulması.

Dijital dönüşüm: Dijital teknolojilerin kullanımıyla ziyaretçilerin seyahatlerini daha kolay planlamaları ve kişiselleştirilmiş deneyimler yaşamaları.

BUGÜN VE GELECEKTE LÜKS SEGMENT NE ARIYOR?

Sağlık ve wellness deneyimleri: Doğal kaynakların sürdürülebilir projeler ile zenginleştigi ve kişiselleştirilmiş çözümler sunabilen yeni nesil well-being merkezleri. Daha iyi, daha kaliteli, daha refah bir hayatın önceliklendirilmesi.

Spor, kültürel ve sanatsal etkinlikler: Uluslararası festivaller, konserler, spor organizasyonları ve etkinliklerin ana merkezleri.

Yat deneyimleri: Yat rotalarının gastronomi ve kültürel deneyimlerle harmanlanarak kişiselleştirilmiş deneyimler sunması.

Kişiselleştirilmiş hizmetler: Tüm deneyimlerin kişiselleştirilmesi. Servis/hizmet kültüründen deneyim kültürüne geçilmesi. Seyahat planlamasında off-line ve on-line kanalların beraber kullanılarak seyahat öncesi deneyimin de mükemmelleştirilmesi.

Butik oteller ve özel villalar: Mahremiyetin öncelendiği, yerel mimari ve gastronomi özelliklerinin öne çıkarıldığı, hizmetin mükemmelleştirildiği deneyim otelleri/villaları.

Gastronomi deneyimleri: Ülkemiz özeline Roma'dan günümüze gastronominin tarihi yolculuğunun deneyimsel bir seyahate dönüştürülmesi.

Nadir deneyimler: Ülkelere özel ve erişimin çok kısıtlı veya neredeyse hiç olmadığı sanılan deneyimlerin kişilere özel olarak hazırlanması ve unutulmaz bir anı haline dönüştürülmesi.

DEMOKRATİK DEĞERLER VE DENEYİMLER

Güvenlik ve istikrar: Demokratik değerlerin güçlü olduğu, siyasi ve sosyal istikrarın sağlandığı bir destinasyon olarak öne çıkma.

İfade özgürlüğü ve kültürel çeşitlilik: Zengin kültürel etkinlikler ve sanatsal ifade özgürlüğü.

Yerel halkın katılımı: Yerel halkın turizm projelerine katılımı, sürdürülebilirlik ve otantik deneyimlerin artırılması."

EN ÇOK OKUNANLAR