USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

22 Haziran 2024 10:20

"Kadim Anadolu ışığı, insanlığın sahip olduğu kültürel ve tarihi mirasının korunmasına öncülük edebilir"

Otel Yatırım ve Yönetim Danışmanı Eğitim ve Performans Gelişimi Uzmanı Burçak Atak, "Bundan 75 yıl sonra da teknoloji, sürdürülebilirlik, entegrasyon kelimelerini duymaya devam edeceğiz. Bana göre asıl fark, küresel iş birlikleri ile yerelleşme, deneyim ve hikaye anlatımı entegrasyonu ile yaratılabilecek” diyor.

"Kadim Anadolu ışığı, insanlığın sahip olduğu kültürel ve tarihi mirasının korunmasına öncülük edebilir"

Eğer dünya üzerinde ülke sınırlarının olmadığını farz edersek, küresel çapta bir insan topluluğunun ortak görüşte birlikte hareket etmesiyle turizm sektörü önemli ölçüde gelişebilir ve yepyeni bir boyut kazanabilir. Turizm sektörü dünya ölçeğinde bir marka entegrasyonu ile küresel perspektifle ele alındığında sürdürülebilir, kapsayıcı ve etkili bir şekilde yönetilebilir. Ve bu durum, insanların daha anlamlı ve zengin deneyimler yaşamalarını sağlayabilir. Böylece küresel toplumun birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmesine katkıda bulunulabilir. Tam da bu sebeple kadim Anadolu ışığı insanlığın sahip olduğu kültürel ve tarihi mirasın korunmasına öncülük edebilir. Çünkü uygarlık Anadolu'dan doğdu! Uluslararası marka entegrasyonu, farklı markaların bir araya gelerek ortak amaçlar doğrultusunda iş birliği yapması ve kendi marka değerlerini birleştirerek daha güçlü bir marka oluşturması süreci ise evrensel mirasın korunmasında jeopolitik konumu, insanlık tarihine dair sahip olduğu hafıza ve çeşitliliği ile Türkiye'nin bu liderlik rolünü üstlenmesi bence topraklarımızın kaderinde var.

ÜTOPİK DEĞİL, İLHAM VERİCİ BİR YAKLAŞIM

Benimle hayal edin lütfen. Dünya genelinde tarihi ve kültürel mirası korumak ve tanıtmak amacıyla kurulan bir Türk Vakfı... Bu vakıf ki, dünya çapında tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmak için çeşitli projeler yürütüyor ve uluslararası iş birlikleri oluşturuyor. Beraberinde dijital tarih ve kültür kütüphanesi ile toplumsal hafızayı belgeleyen, erişime açan bir platformu hayata geçiyor. Kültürel mirasın uzaydan yapılan gözlemlerle düzenli takibi yapılırken, alınabilecek önlemler tespit ediliyor. Dijital restorasyon ile zamanla zarar gören yapılan sonraki kuşaklara aktarılıyor. Küresel tarih ve sürdürülebilir kültür rotaları ile insanların dünya çapındaki tarihi ve kültürel mirası keşfetmelerini, deneyimlemelerini sağlayan ve insanlığı ortak hikayede birbirine bağlayan bir ağ... Kimileri için ütopik görünebilir. Oysa tam tersine geleceğin turizm sektörünün şekillenmesine katkı sağlayabilecek kadar gerçekçi, ilham verici bir yaklaşımı temsil ediyor bu vizyon.

GÜVEN, İŞ BİRLİĞİ VE ADİL PAYLAŞIM

Turizm sektörü sürekli olarak gelişiyor ve değişiyor. Bu değişimde kültürel mirasın korunması, yerel ekonomilerin desteklenmesi ve turist deneyiminin zenginleştirilmesi gibi konular giderek daha fazla önem kazanıyor. Gelecekte turizm sektörü, sadece ekonomik kazanç odaklı olmaktan ziyade yerel toplulukların refahını artırmaya, kültürel değerleri korumaya ve turistlere daha anlamlı deneyimler sunmaya odaklanacak. Bu doğrultuda, yerelleşme, deneyim odaklı turizm ve hikaye anlatımı gibi kavramlar, turizm sektörünün geleceğinde önemli bir rol oynayacak. Bu yaklaşımın uygulanmasında elbette bazı zorluklar olacak. Güven, iş birliği ve adil paylaşım değerleri merkeze alındığında geleceğin turizm sektörü için marka entegrasyonu, daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir modelin oluşturulmasına yönelik ileriye dönük bir adım olarak görülebilir. Bu nedenle, bu konunun ütopik değil, geleceği şekillendirebilecek önemli bir tartışma ve strateji konusu olduğunu söylemek haklı bir yaklaşım olur.

EN ÇOK OKUNANLAR