USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

12 Haziran 2024 09:02

İstanbul, kongre şehirleri sıralamasında Avrupa'da 4 sıra atladı

Pandemi döneminde güç kaybeden kongre turizmi, 2023 itibariyle eskiye dönüş sinyalleri verdi. 2023 yılında Türkiye'de gerçekleşen 119 kongrenin 72'sine ev sahipliği yapan İstanbul, geçtiğimiz yıl dünya kongre şehirleri sıralamasında Avrupa'da 4 sıra, dünyada ise 2 sıra atladı. 2024'te İstanbul'da katılımcı sayıları 250 ila 7 bin arasında olan 19 uluslararası kongre düzenlenecek.

İstanbul, kongre şehirleri sıralamasında Avrupa'da 4 sıra atladı

Avrupa ve Asya'nın birleştiği yerde, toplantı ve kongrelere şahane bir mekan olarak öne çıkan Türkiye, birinci sınıf otel konaklama ve konferans tesisi zenginliği, dünyanın belli başlı şehirlerine kolayca ulaşım, güzel dekorlar ve eşsiz manzara cazibesi sunuyor. Bütün bunlara, mükemmel bir iklim ve alternatif destinasyonlara göre çok daha düşük maliyet avantajı ekleniyor. Türkiye, Avrupa ülkelerine yakınlığı ve egzotikliği ile ideal bir destinasyon. İzmir, Antalya ve Ankara'ya transfer bağlantısı ve direkt uçuş imkanıyla, Türk Havayolları ve diğer ulusal havayolu şirketlerince İstanbul'a iki ile üç saat içinde ulaşım mümkün.

Ulusal perspektif

2023 yılını 56.7 milyon ziyaretçi ve 54.3 milyar dolarlık turizm geliri ile kapatan Türkiye artık sadece kum, deniz, güneş değil; tarih, kültür ve kongre turizmi ile sesini duyuruyor. İstanbul başta olmak üzere Antalya, Ankara, İzmir, Bursa, Kuşadası'nda bulunan kongre merkezleri yıl içinde onlarca uluslararası kongreyi ağırlar hale geldi. Kıyı turizminde kişi başına harcama 600-700 dolar düzeyinde iken bu rakamın turizm faaliyetlerini sezon dışına yayma avantajı da sunan kongre turizminde 2 bin-2 bin 500 dolar seviyesinde olması ülkeler için bu turizm alanının ne kadar cazip olduğunu ortaya koyuyor.

Global perspektif

Pandemi döneminde güç kaybeden kongre turizmi, 2023 itibariyle eskiye dönüş sinyalleri verdi. Turizm sektörünün en yüksek gelir sağlayıcı kolu olan kongre turizminin, dünya çapında 2025'te 1.43 milyar dolar, 2030'da ise 1.78 milyar dolar hacme ulaşması bekleniyor. Kongre ziyaretçileri, geleneksel turistlere göre çok daha fazla harcama gerçekleştiriyor. Bu nedenle dünyada birçok şehir, çok daha fazla kongre ve konferansa ev sahipliği yapmak için birbiriyle yarışıyor.

5 YIL İÇİNDE İLK 20 HEDEFLENİYOR

MICE segmentinin ülke ekonomisine katkısının çok büyük olduğunu kaydeden TÜRSAB MICE İhtisas Başkanı Gürkan Akün, turizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 25'ini oluşturduğunu söylüyor. 2023 yılında Uluslararası Kongre ve Konvansiyon Birliği (ICCA) verilerine göre Türkiye'nin dünya sıralamasında 31. sırada yer aldığını belirten Akün, hedeflerinin önümüzdeki beş yıl içinde ilk 20'ye girmek olduğunu vurguluyor.

"Yeni projeler ve eğitim programlarıyla desteklenmeli"

Bu doğrultuda TÜRSAB MICE İhtisas Başkanlığı olarak seyahat acentalarının verimliliğini ve profesyonelliğini artırmak amacıyla çok yakında yeni sertifikasyon ve eğitim programı başlatacaklarını dile getiren Akün, "Bu programlarla, sektördeki acentaların bilgi ve becerilerini geliştirmeyi ve böylece Türkiye'nin uluslararası MICE pazarında daha da güçlenmesini hedefliyoruz. MICE segmentini, yeni projeler ve eğitim programlarıyla desteklememiz gerekiyor. Bu çalışmalar, ülkemizin MICE turizminde uluslararası arenada daha güçlü bir destinasyon konumuna gelmesi ve dünya genelinde büyük ölçekli etkinlikler için tercih edilen bir merkez olmasında büyük rol oynayacak. Bu kapsamda, seyahat acentalarımızın eğitim ve gelişimine yatırım yapılması önemli. Bu yatırımlar, sektörün yenilikçi ve dinamik yapısını destekleyecek, uluslararası etkinliklerde Türkiye'yi temsil edecek kalitede hizmet sunmalarını sağlayacak" diyor.

(TÜRSAB MICE İhtisas Başkanı Gürkan Akün)

İstanbul, 2023'te son 8 yılın en iyi performansını gösterdi

İstanbul, 2023'te son 8 yılın İstanbul'un kongre turizmi özelinde uluslararası sıralamalardaki yerini aşamalı olarak yükselttiğini görüyoruz. İstanbul, adım adım yükselerek 2023'te son 8 yılın en iyi performansını gösterdi. Nihai hedefimiz ise 2011 ile 2015 yılları arasında başardığımız gibi, dünyada en çok kongre düzenlenen ilk 10 şehir içine girmek.

İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) Başkanı Şekib Avdagiç, kongre turizminin performansını değerlendirdi:

İstanbul'da geniş davetli grubuna sahip kongrelerin yapılması için büyük gayret gösteriyoruz. Bu konuda bizim için çok önemli bir çalışmamız daha başarıyla neticelendi. Washington'da bulunan ekibimiz, 2000 katılımcının bulunduğu ABD Ulusal Emlakçılar Birliği[National Association of Realtors-NAR]2025 yılı kongresini İstanbul'a kazandırdı. Böylece bu sene yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde 2024 yılı için toplam 12 bin 800 katılımcılı 6 uluslararası kongreyi şehrimize kazandırdık. Ev sahipliğini de bu konuda büyük emekleri geçen Gayrimenkul Hizmetleri Komitemiz ile iş birliği içerisinde yürüteceğiz. Böylece Türk emlakçılık sektörünün dünyaya açılmasına ciddi katkı vereceğiz.

Akdeniz'in kalbi de İstanbul olacak

İkinci önemli gelişme de şu: Kongre ve toplantı sektörünün uluslararası alandaki en önemli kuruluşu olan Uluslararası Kongre ve Toplantılar Birliği'nin (ICCA) Akdeniz Bölge Toplantısı'nı 2-4 Haziran 2024 tarihleri arasında İstanbul'da yapıyoruz. Ev sahibi İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu olarak biziz. Biliyorsunuz, turizmin kalbi Akdeniz'dir, bu etkinlik sayesinde Akdeniz'in kalbi de İstanbul olacak... Toplantıya Akdeniz bölgesi ülkelerinde faaliyet gösteren ICCA üyesi kongre büroları, kongre organizasyon firmaları, destinasyon tanıtım ofisleri ve sektör profesyonelleri katılım sağlayacak.

(İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu Başkanı Şekib Avdagiç)

Turizm ve havacılık sektörü profesyonellerini ağırlayacağız

Yeri gelmişken şu bilgileri de aktarmak istiyorum: Önümüzdeki sene Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü ile turizm sektörü için önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacağız. Bu toplantı vesilesiyle dünyanın dört bir yanındaki turizm ve havacılık sektörü profesyonellerini İstanbul'da ağırlayacağız.

İstanbul'un hedefi ilk 10 şehir arasında yer almak

İstanbul'un kongre turizmi özelinde uluslararası sıralamalarda ve istatistiklerdeki yerini aşamalı olarak yükselttiğini görüyoruz. İstanbul, dünya kongre şehirleri içinde adım adım yükselerek 2023'te son 8 yılın en iyi performansını gösterdi. Buna İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) olarak katkı vermek gurur verici. Nihai hedefimiz ise 2011 ile 2015 yılları arasında başardığımız gibi dünyada en çok kongre düzenlenen ilk 10 şehir içine girmek.

EN ÇOK OKUNANLAR