USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

12 Ocak 2024 09:17

"Zamanın ruhunu yakalayabilen kazanacak"

Kastamonu Entegre Global Ar-Ge ve İnovasyon Direktörü Hüseyin Güler, Platin Dergisi Ocak 2024 sayısında sürdürülebilir tedarik zincirinde yakın zamanda inovatif yeni yaklaşımların olabileceğine dikkat çekti.

"Zamanın ruhunu yakalayabilen kazanacak"

İnovasyonu dijital süreçlerden bağımsız düşünmek zor. Zamanın ruhunu yakalamak şart. Yapay zeka, blok zinciri ve bulut bilişim gibi teknolojiler güncelliğini koruyor. Bu tür yeni teknolojileri kullanarak iklim dostu çözümler geliştirilmesi, ayrıca tüketimlerin ve kayıpların azaltılması hedefleniyor

Kastamonu Entegre Global Ar-Ge ve İnovasyon Direktörü Hüseyin Güler, sürdürülebilir inovasyon yaklaşımlarını şu şekilde değerlendirdi:

Avusturyalı ekonomist Joseph Schumpeter, inovasyonun dinamiğini tanımlayan kişi olarak bilinir. Ancak, onun vizyonu yapay zeka patlaması ve iklim krizi gibi küresel meselelerle başa çıkmada artık referans olamıyor. Schumpeter'in bakış açısı, inovasyonun ekonomideki rolü hakkında derinlemesine bir anlayış sunuyor. Ama gelinen noktada sürdürülebilirlik, eşitsizlikler, küresel sorunlar gibi 21. yüzyıla özgü dinamikleri de dikkate almak önemli görünüyor. Zira, 21. yüzyılda, biyoteknolojiden yapay zekaya kadar inovasyonda inanılmaz sıçramalar yaşıyoruz. Ama bu gelişmeler inovasyonların karanlık noktası kavramını da gündeme getiriyor.

BU SORULARIN YANITLARI BELİRLEYİCİ OLACAK

Artık yarattığınız değer; topluma, çevreye ve gezegene karşı olan sorumluluklarımızla da örtüşmeli. Bugün uluslararası anlaşmalardan ulus üstü yapıların regülasyon çalışmalarına, ülkelerin kalkınma programlarından şirketlerin stratejik planlarına kadar her alanda gündemin sürdürülebilir bir anlayışa geçtiğini görüyoruz. 2010'larda inovasyon fırsatını tanımlamak için üç sorunun cevabına bakıyorduk:

1-Bu çözüme ihtiyaç var mı?

2-Yapılabilir mi?

3-Yapmaya değer mi? 2024'le birlikte sürdürülebilir inovasyon fırsatlarını analiz ederken iki yeni sorunun yanıtını almak önem kazanacak:

4-Bu çözümün sürdürülebilir bir dünyaya katkısı var mı?

5-Etik açıdan ikna edici mi?

(Kastamonu Entegre Global Ar-Ge ve İnovasyon Direktörü Hüseyin Güler)

Yakın gelecekte dikkat çekecek önemli inovasyon alanlarından biri de sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimine dair yeni yaklaşımlar olacak

MARKALAR GELECEKTE NASIL BAŞARIYA ULAŞABİLİR?

01I Müşteri odaklılık: Markalar, müşterilerinin ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlayarak, hızlı ve etkili çözümler sunmalı. Kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetlerle müşteri deneyimine odaklanılmalı.

02I Yeni ve toplum yararına yönelik ürünler geliştirmek: Sürdürülebilir üretim yöntemleriyle astronomik maliyet farkı doğurmayan yeni ürünler geliştirilebilmeli. Tavizsiz olarak etik ilkelere sadakat ve toplum yararına projeler geliştirme vizyonuna yatırım yapılmalı.

03I Teknoloji entegrasyonu: Dijitalleşme ve yapay zeka gibi yenilikler, fark yaratan çözümler geliştirmek için kullanılmalı.

04I Esnek iş modelleri kurgulamak: Pazar dinamikleri ve tüketici eğilimlerindeki değişimleri hızlı bir şekilde görerek esnek iş modelleri hayata geçirilmeli.

05I Kurumsal itibar ve güvenilirlik inşa etmek: Kurumsal itibar ve güvenilirlik için şeffaflık, dürüstlük ve yüksek kalite standartlarından vazgeçilmemesi...

SÜRDÜRÜLEBİLİR İNOVASYON TRENDLERİ

Yeşil teknolojiler ve çevre dostu inovasyonlar öne çıkıyor. Karbon ayak izini azaltmak, petrol bazlı çözümlerin yerine biyobazlı yöntemler geliştirmek, atıklardan değer üretmek ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım ana eğilimler arasında yer alıyor. Döngüsel iş modelleri, kaynakların yeniden kullanımı, geri dönüşüm ve sıfır atık hedeflerinin ağırlığı artıyor. Henüz tam olarak yeterince ikna edici pratikler inşa edilememiş olsa da, toplumsal etki, toplumsal sorunlara yenilikçi çözümler sunan, sosyal etkiyi merkeze alan inovasyonlar da ajandaya girmeye başlıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR